Starostlivosť o trávnik – kedy, ako a čo robiť

Súkromný dom je často spojený s krásnym zeleným trávnikom, kde je príjemné relaxovať, stretnúť sa s priateľmi počas pikniku alebo len hrať sa s deťmi. Ale len výsev trávneho porastu nestačí. V každom ročnom období potrebuje trávnik starostlivosť, aby vyzeral dobre: ​​v lete – zalievanie, na jar – odstraňovanie prebytočného roztopeného snehu, ako aj orezávanie, hnojenie, ničenie hmyzu a odstraňovanie buriny.

Starostlivosť o trávnik

Jarná starostlivosť o trávnik zahŕňa ochranu pred nadmernou vlhkosťou, odstraňovanie stojatej vody a kaluží (veľmi mokré miesta stačí jednoducho prepichnúť), vyčesávanie odumretej a zhnitej trávy, hnojenie a prevzdušňovanie pôdy, kontrolu škodcov a chorôb. Niekedy je potrebné zasiať poškodené miesta.

Letná starostlivosť o trávnik si vyžaduje radikálnejšie opatrenia.

Kosenie trávnika. Začiatkom leta prebieha aktívny rast trávnika, preto by sa mal kosiť dvakrát týždenne. V júli by sa mal počet procedúr znížiť asi na 2 krát za mesiac, najmä v podmienkach tepla a nedostatku neustáleho zavlažovania. Na kosenie by ste mali používať dobre nabrúsené nástroje a ponechať aspoň 4 cm výšky trávy, aby ste zabránili aktívnemu rastu buriny.

Zalievanie Letná zálievka závisí od počasia. V období sucha potrebuje trávnik časté zavlažovanie. Po každom kosení by sa tráva mala zalievať každých 2-5 dní, v závislosti od stavu krytu a počasia. Nedostatok vlahy signalizuje matná, vyblednutá farba trávnika. Môžete nainštalovať večerné automatické zavlažovanie, ale je prijateľné aj manuálne zavlažovanie. Hlavnou vecou nie je povoliť silný tlak vody, aby nedošlo k poškodeniu koreňov.

Aplikácia hnojív. V prvých mesiacoch leta by sa mali dusíkaté hnojivá aplikovať a zlikvidovať v polovici júla. Tieto látky sú nevyhnutné pre rozvoj zelene. V lete je pre trávu dôležitý draslík, fosfor a komplex stopových prvkov. V júli až auguste je vhodné trávnik prikrmovať vápnikom, ktorý zvýši jeho odolnosť voči teplu. Najúčinnejšia je tekutá forma prípravkov, ktoré je potrebné zriediť vo vode a zaliať. Môžete však použiť aj suché prostriedky tak, že ich posypete na zem, keď ste ju predtým zaliali vodou.

Kontrola škodcov a chorôb. Hmyz a chrobáky sú najaktívnejšie na jar a na jeseň, preto údržba žilinských trávnikov vyžaduje ošetrenie insekticídmi, ktoré zabránia ďalšiemu rozvoju škodcov a ich adaptácii na jedy.

Na ochranu trávy pred hubami (múčnatkou) by ste mali pravidelne aplikovať draselné a fosforečné hnojivá. Proti jednoročným burinám sa dá bojovať pravidelným kosením trávnika, na trváce buriny treba na jar aplikovať špeciálne prípravky. Nie je vhodné spracovať mladú trávu (do 6 mesiacov) a tri dni po kosení.

Počas jesennej starostlivosti by sa mala vykonávať kontrola buriny a odstraňovanie buriny. Rezanie by sa malo zastaviť v októbri, ponechať výšku trávy 5–8 cm.Ak trávnik zbledne, hnojenie bez dusíka a hnojivá s draslíkom a fosforom je možné až do novembra.

Pred začiatkom novembra treba plochu vyčistiť od suchej trávy, lístia, machu a buriny. Po poslednom kosení trávnika ho treba ošetriť fungicídmi proti plesniam. Od konca septembra je potrebné znížiť zálievku, posypať trávnik rašelinou alebo hlinou s pieskom.

Zimná starostlivosť o trávnik rozbíja snehovú kôru. v silných mrazoch, pred snehovými zrážkami, je vhodné nechodiť po trávniku, nehádzať na plochu ľad alebo sneh so soľou.

Udržať trávnik v dobrom stave nie je ľahká úloha. Ak sa však všetko urobí včas a správne, výsledok a krásny zdravý vzhľad trávy bude stáť za to!

Zanechať prvý komentár