Slovenské divadlo v Londýne vystúpi v Bytči

Slovenské divadlo v Londýne v rámci svojho letného turné vystúpi 2. júla 2023 (nedeľa) o 19:00 hod. v Dome kultúry o v Bytči s ich novou autorskou inscenáciou Extrém [nová norma] inšpirovanou presne tým zážitkom, ktorý pozastavil ich tvorivú prácu na takmer tri roky.

Realita odľahčená humorom,“ – v poradí štvrtá autorská inscenácia je pestrá koláž scén a postáv z čias pandémie. A hoci sa už toto obdobie našich životov môže zdať vzdialené, umelecké spracovanie tvorcov kladie dôraz na prežívanie krízy ako na samotnú udalosť. Vďaka tomu je hra nadčasová a relevantná pre divákov rôznych názorov a zároveň vyzýva k novým perspektívam.

V predstavení sa ako herec predstaví aj rodák z Bytče Dalibor Buranda, ktorý vyštudoval prestížnu London College of Music a od roku 2020 je členom Slovenského divadla v Londýne.

Predstavenia sú hrané v slovenskom a českom jazyku.

Vstupenky si môžete v zakúpiť v predpredaji, rovnako samozrejme pred predstavením.
Cena vstupného je 10€ (dospelý) a 6€ (deti a študenti)

Slovenské divadlo v Londýne

O INSCENÁCII

Život je nepredvídateľný a formuje nás, aby sme boli flexibilní. Ale za posledné dva roky sme prežili inú úroveň extrému. Nemohli sme sa spoľahnúť na to, čo sa stane za ďalšiu hodinu, nieto za ďalší mesiac. Pandemické pravidlá nám priniesli protichodné skúsenosti. Niektorým z nás sa uľavilo, že sme konečne spomalili, niektorí boli frustrovaní a znudení, iní viac  pracovali, iní žili v neustálom strachu a nakoniec nás to všetkých premohlo. A s najnovšími udalosťami vo svete sa zdá, že keď pominie jedna kríza, ďalšia sa ukáže. Zistili sme, že žijeme nad rámec normy a extrémy sa stali normou.

Extrém [nová norma] reflektuje najväčšiu udalosť uplynulého desaťročia, ktorá globálne ovplyvnila život každého jednotlivca. V pestrej koláži scén a postáv hra ukazuje kontrastné situácie, ktoré priniesla pandémia, mnohokrát podľa skutočných udalostí. Prostredníctvom spoločného vymýšľania, pomocou fyzických pohybov, hudby a piesní, umelci skúmajú vzorce správania spoločnosti a jednotlivcov v čase katastrofy. A hoci sa táto etapa nášho života už môže zdať vzdialená, toto umelecké spracovanie kladie dôraz skôr na prežívanie krízy ako na samotnú udalosť, pretože chce slúžiť ako zrkadlo názorov vyzývajúc k novým perspektívam. Hra naplnená vážnosťou aj humorom má za cieľ pôsobiť ako kolektívna terapia prostredníctvom umenia.

  • SCENÁR: Kolektív a Katarína Martin
  • RÉŽIA A HUDBA: Zuzana Strnátová
  • CHOREOGRAFIA: Jana Zordan
  • KOSTÝMY: Sára Šišková
  • PRODUKCIA: Simona Vrabcova
  • SVETLÁ A ZVUK: Maggie Slaboňová, Myra van Dasselaar, Natália Vrabcová
  • HRAJÚ: Dalibor Buranda, Simona Gibejová, Rebeka Jurčacková, Jozef Radovský, Tereza Růžičková, Simona Vrabcová, Katarína Martin
  • VIDEÁ A STRIH: Craig Jones
  • FOTOGRAFIA NA PLAGÁTE: Oľga Suchánová

https://www.youtube.com/watch?v=lDPpZtftksE&list=TLGGxjr-xst1KFwyODA2MjAyMw&t=1s&ab_channel=SlovakTheatreLondon

ČO HOVORIA TVORCI

„Napriek tomu, že sme sa spočiatku chceli téme pandémie vyhnúť, nakoniec sme si uvedomili, že ak existuje jedna nosná téma, ktorou môžeme poukázať na rôzne extrémy v našich životoch, je to práve táto udalosť.“ – Simona Vrabcová (riaditeľka a produkčná)
„Cítim sa poctený, že mám šancu účinkovať v tejto hre, jej jedinečný štýl mi umožňuje nájsť niečo nové zakaždým, keď hráme.“ – Dalibor Buranda (herec)
„Každý svojim dielom prispel do mozaiky, ktorá je krásna v tom, že je rozmanitá rovnako ako každý z nás. Nájsť spoločnú reč a pochopenie bolo kľúčové v našom procese a kľúčové je to aj pri odovzdávaní hry divákovi.“ – Zuzana Strnátová (režisérka)
„Ako dlhoročná vedúca a režisérka divadla sa na toto znovuzrodenie pozerám s neskrývanou radosťou. Teším sa, že nové vedenie aj réžia divadla zachovávajú črty, ktoré ho od počiatku charakterizoval; krajanské, mladé, autorské, moderné, univerzálne ľudské.“ – Juliana Sersenová (zakladateľka divadla)

O DIVADLE

Slovenské divadlo v Londýne (STL) vedú mladí slovenskí a českí divadelníci žijúci v Londýne. Ide o autorské divadlo s inscenáciami na aktuálne témy v slovenskom a anglickom jazyku, často reflektujúce osobné skúsenosti tvorcov. Okrem rôznych lokalít vo Veľkej Británii pravidelne navštevujú Česko, Belgicko, Írsko a Slovensko. Rozsah miest a krajín, kde vystupujú, sa z roka na rok rozširuje. Divadlo je zároveň jedinou organizáciou svojho druhu, ktorá poskytuje mladým umelcom východoeurópskeho pôvodu príležitosť získať zručnosti potrebné na vedenie vlastných nezávislých projektov.
Slovenské divadlo v Londýne (Slovak Theatre in London – STL) sa utváralo od roku 2009 prostredníctvom tvorivých divadelných počinov Slovákov, žijúcich v Londýne. Prvotné ochotnícke predstavenia sa rokmi profesionalizovali, okruh divákov sa rozširoval. Londýnska krajanská divadelná kultúra sa udržiavala vďaka každoročnej premiére novej hry až do prepuknutia pandémie na jar v roku 2020. Predstavenie „Extrém [nová norma]“ vracia STL späť do života.
Predstavenie Extrém

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky