Stavanie mája v Bytči má už svoju tradíciu

maj 20198

Mesiac máj sa už od nepamäti považuje za mesiac lásky a zrodu nového života. Tento mesiac je tu. Je predo dvermi. Všetko živé, čo prišlo na svet v mesiaci máj malo tendenciu rásť a rozvíjať sa. Máje boli známe už veľmi dávno.

Staroveké národy dávali pred 1. májom na domy a hospodárske budovy stromčeky na ochranu pred zlými duchmi a chorobami. Májová zeleň ako magický prostriedok vyjadrovala želanie poľnohospodárov, aby ich úroda mala silu a dobrý rast. Stavanie májov bolo rozšírené na celom Slovensku, často sprevádzané muzikou, tancom, spevom a pitím. Zvyčajne v predvečer prvého mája stavali slobodní mládenci svojim vyvoleným slobodným dievčatám pod obloky máje. Najvýznamnejšie postavenie medzi rastlinami mal vo zvykoch tohto obdobia strom, ktorý sa označuje ako „Máj“. Táto tradícia sa zachovala až po dnes.

maj 20195

V meste Bytča má stavanie mája niekoľkoročnú tradíciu. Aj tento rok v závere mesiaca apríl technické služby a dobrovoľní hasiči mesta Bytča postavili máj, ako znak lásky a pozdrav prichádzajúcemu mesiacu máj. I napriek nepriaznivému počasiu sa kultúrneho podujatia zúčastnili aj deti so svojími pani učiteľkami zo základných škôl E. Lániho a Ulice mieru. Prítomným divákom spríjemňovalo chvíle na námestí vystúpenie ľudového súboru Základnej umeleckej školy v Bytči a materskej škôlky Dostojevského.

Mesto Bytča ďakuje mužom z technických služieb a dobrovoľným hasičom za ústretovosť a ochotu pri stavaní mája a všetkým deťom i dospelým za účasť.

 

Zdroj: www.bytca.sk • Text a foto: Zdenka Svrčková

Zanechať prvý komentár