Bytčanom vytápa pivnice, môže za to hrádza?

Bytčanom vytápa pivnice, môže za to hrádza?Obyvateľom Malobickej ulice, ktoré svoje domy postavili pozdĺž koryta Váhu, vytápa pivnice. Deje sa tak už pri prietoku 760 kubíkov za minútu. Naposledy sa tak stalo pred niekoľkými týždňami, v čase silných prívalových dažďov. V minulosti ich vytápalo, až keď bol prietok viac ako 1000 kubíkov. Sú presvedčení, že príčinou je navýšenie a rozšírenie ochrannej hrádze na ľavom brehu toku oproti miestu, kde sa do Váhu vlieva Petrovička. Hrádzu v minulosti postavilo povodie Váhu ako protipovodňové opatrenie, ktoré malo zabrániť vytápaniu Hrabového a Predmiera. Vlastníci nehnuteľností na Malobytčianskej ulici sú presvedčení, že hrádzu len pred nedávnom rozšírili vlastníci susediacich nehnuteľností, ktorí na takzvaných bytčianskych Jamách plánujú vybudovať rekreačný komplex Biely hotel.

Dotknutí obyvatelia spísali petíciu a mesto Bytča, okresný úrad, aj Povodie Váhu žiadali o preverenie navýšenia hrádze. „Nás v Malej Bytči vytápalo pri 1260 kubíkoch za sekundu. Videli sme, že budujú hrádzu a obávali sme sa, čo bude. Upozorňoval som na to mesto Bytča. No a obavy sa potvrdili. Pred tromi týždňami sme mali pivnice vytopené už pri 760 kubíkoch,“ hovorí poslanec mestského zastupiteľstva za túto mestskú časť Július Kozák.

Poslanec si myslí, že ak by podnikatelia hrádzu nezvýšili, voda by sa vyliala na lúky a pivnice by im nevytopila. „Presne na toto totiž bytčianske Jamy vždy slúžili. Keď príde veľká voda, Váh sa mal kam rozliať a nevylieval sa na Bytču,“ dodal. Konateľ spoločnosti MELMOTH Roman Greššák, ktorý má v pláne vybudovanie Bieleho hotela tvrdí, že on s rozširovaním hrádze nemá nič spoločné. Vykonával ich vraj niekto iný. My sme zistili, že si ich objednal podnikateľ Slavomír Židek, ktorý s Romanom Greššákom vlastní inú súkromnú spoločnosť LIM.

„Hrádzu vybudovalo povodie Váhu. Pred štyrmi rokmi ju roztrhlo, tak postavili novú. Ja som ju teraz len trošku rozšíril, nie zvýšil. Je presne v takej výške, ako ju postavili. Podľa môjho názoru je problém v tom, že brehy sú zarastené kríkmi a každá jedna veľká voda zvyšuje nános o niekoľko centimetrov. Za tie roky sa zvýšilo koryto o viac ako meter a teraz to spôsobilo tieto problémy,“ povedal Slavomír Židek.

Na stavebné práce na hrádzi však, podľa našich informácií, nemal povolenie. Povodie Váhu dokonca ani nepotvrdilo, že by hrádza zvýšená nebola. V odpovediach na naše otázky dokonca o navýšení hovorili. „Ihneď po zistení nepovolenej činnosti sme kontaktovali stavebníka a zamedzili ďalšej činnosti. O prácach na súkromnom pozemku stavebníka sme informovali mesto Bytča a okresný úrad,“ informoval nás hovorca SVP Ľuboš Krno.

Tieto práce však podľa jeho slov nemali vplyv na aktuálny problém obyvateľov s vytopenými pivnicami. „Počas zvýšených prietokov v koryte Váhu v 20. týždni naši technici monitorovali zverený úsek Váhu. Hladina vody v predmetnej lokalite zasahovala pod navýšenú časť hrádzky, čiže navýšená časť hrádzky nemala vplyv na vytopenie pivnice,“ informoval. Podľa jeho slov ani navyšovanie naplavenín nemá vplyv na vytápanie domov. „Obyvatelia žijúci na Malobytčianskej ulici v Bytči majú svoje rodinné domy, resp. chatky vybudované v inundačnom území vodného toku. Inundačné územie siaha až po štátnu cestu II/507 a nehnuteľnosti obyvateľov sú medzi korytom Váhu a uvedenou štátnou cestou. Vlastníci nehnuteľností v tejto lokalite budovali svoje objekty s vedomím, že sa nachádzajú v oblasti s možnosťou vybreženia vôd z koryta Váhu a možnosťou zaplavenia priľahlého územia,“ dodal hovorca.

K tejto záležitosti zasadal dňa 21. mája krízový štáb mesta Bytča, na ktorom sa zúčastnil zástupca SVP. „Mesto Bytča nevydalo na práce stavebné povolenie. Dohodli sme sa, že v blízkej dobe zvoláme rokovanie zainteresovaných strán, vrátane stavebníka a situáciu budeme riešiť. Verím, že k spokojnosti občanov,“ informovala nás prednostka mestského úradu Alžbeta Kramárová. Aj keď už od udalosti uplynulo niekoľko týždňov, žiadne stretnutie doteraz zvolané nebolo. Obyvatelia sa obávajú, že ak by prišla ďalšia veľká voda, škody na ich majetku by mohli byť oveľa, oveľa väčšie.

 

Text a foto: Michal Filek

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky