Venčenie psov

 bytcan.sk - vencenie psov Na jednej strane psíčkari na strane druhej Tí, ktorí najvernejšieho priateľa človeka nechovajú. Téma, ktorá zarezonovala v jednom z obyvateľov nášho mesta a ktorá možno zaujme aj Vás a je úplne jedno či patríte do jednej či druhej skupiny.

Zhrňme si teda zopár faktov :

bytcan.sk - vencenie psov Pes domáci (cannis lupus familiaris) o tomto živočíšnom druhu môžeme hovoriť približne od obdobia 15 000 rokov pred Kr. Do tohto obdobia archeológovia kladú prvé odchovy psích šteniat v ľudských príbytkoch, ktoré boli krížené už len medzi sebou a nevyskytovalo sa prekríženie s divo žijúcim vlkom.

Človek (Homo) je jediný rod z podčeľade hominini patriaceho do čeľade hominidi, radu primáty. Zahŕňa moderných ľudí (človek rozumný) a ich najbližších príbuzných. Človek sa považuje za najrozumnejšieho tvora na svete.

Psíčkar (Homo lupus)/- latinu berte z rezervou 🙂 o tomto živočíšnom druhu môžme h ovoriť približne od obdobia 15 000 rokov pred Kr. Viď charakteristika psa domáceho. Inak vyjadrené je to druh človeka, ktorý sa rozhodol žiť v spoločnosti psa domáceho, nazývaného najlepším priateľom človeka.

bytcan.sk - vencenie psov

Nepsíčkar (Homo nonlupus) /- berte ešte z väčšou rezervou 🙂 – živočíšny druh, ktorý sa delí na dve skupiny :

  • 1. – psa domáceho sa ako šelmy panicky bojí tzn. lupofobik – jeho spolužitie zo psom je absolútne vylúčené.
  • 2. – je alergický na srsť zvieraťa a aj keď ich miluje chovať ich jednoducho nemôže.

ANTIpsíčkar(Homo dielupus)/- máte ešte rezervu? 🙂 – živočíšny druh, ktorý absolútne nemá rád psíčkarov, psov, ľudí, proste absolútne nikoho. A dokonca ani mačky a holuby – na tie je priam alergický. Rovnako má alergiu na právnikov, úradníkov, politikov a ak číta tento článok už má alergiu aj na mňa a určite aj na Vás čo ste si to čítali, že ste to prečítali. Vlastne tento článok čítať nemôže, pretože neznáša internet a všetky technické vymoženosti. Takže je všetko v pohode.

Toľko v krátkosti o psoch a ľuďoch ako živočíšnych druhoch. Dúfam, že Vám pri čítaní aspoň trošku miklo kútikom úst, pretože myslím že aj keď táto téma je veľmi závažná trošku humoru nezaškodí.

O čo vlastne ide ? Venčenie psov a ich exkrementy, to je tá téma o ktorej má v tomto článku ísť. Na základe čoho vlastne?

Citujem :
„Chcela by som upozorniť na majiteľov psov na sídlisku Úvažie, ktorí chodia venčiť svojich psov okolo kotolne a garáží a špinia celé okolie . Je to tam otrasné a nikto s tým nič nerobí! Chcela by som touto cestou poprosiť vedenie mesta o nápravu!!!
Ďakujem za porozumenie.“

Jasné, stručné, výstižné. Žiaľ pani, či slečna pridala článok len ako „Anonymný“ čitateľ a aj keď nemám vo zvyku uverejňovať „anonymy“ rozhodol som sa, že teraz tak spravím.

Mesto Bytča vydalo a mestské zastupiteľstvo schválilo 17.apríla 2oo3 Všeobecne záväzné nariadenie , ktoré upravuje niektoré podmienky držania psov na území mesta. V ňom §4 pojednáva o vodení a pohybe psov, ktoré je zakázané :

  • odst.:b) – na detských ihriskách a pieskoviskách

 

  • odst.:c) – kúpaliskách a plážach

 

  • odst.:d) – športových ihriskách, štadiónoch a iných verejnosti prístupných športoviskách.

Čo sa týka zodpovednosti za znečisťovanie verejných priestranstiev pojednáva o ňom §6 tohto nariadenia. Mimo iného §6 ukladá chovateľovi psa :

  • v odst.:e) – dbať, aby pes neznečisťoval verejné priestranstvá, verejné zariadenia a verejnú zeleň

 

  • v odst.:f) – ihneď odstrániť psom spôsobenú nečistotu.

Povedzme si prečo chovatelia psov nedodržiavajú nariadenia? Myslím, že tento problém nie je v tom, že by nechceli či nemohli dodržiavať záväzné pravidlá mesta. Mne osobne nevadí, ak pes, ktorý je na vodítku a s náhubkom „navštívi“ so svojim majiteľom športové, či kultúrne podujatie. Problém je niekde úplne inde. Aj psíčkarov by sme mohli rozdeliť do skupín zberačov a nezberačov. Rozoberať ktorá skupina je početnejšia je asi zbytočné. Nebudem ani rozoberať prečo to tak je a prečo nie sme zvyknutý si po svojich miláčikoch upratať produkty ich zažívacieho traktu. Veď čo sa stane ak sa pes vyšpiní doma?

Opäť sa dostanem k citátu :
Chcela by som touto cestou poprosiť vedenie mesta o nápravu!!!

Tak tu sa asi nebude dať nič robiť. Jednoducho podľa mňa mestská polícia nemá toľko prostriedkov aby mohla byť všade tam kde sa objaví nezodpovedný majiteľ psa. Čítal som veľa diskusií o tomto probléme, pretože určite nie sme prvé mesto, ktorého výkaly psov trápia. Jedno z navrhovaných možností bolo, aby členovia mestskej polície kontrolovali každého venčiaceho psíčkara, či má pri sebe potreby na odstránenie exkrementov svojho miláčika. Toto riešenie by asi neprešlo, pretože mestská polícia nemá na takýto úkon právomoc. Jediné čo môže robiť je pokutovať za porušenie Všeobecne záväzných pravidiel mesta. To v praxi znamená, že mestská polícia môže zakročiť len v prípade ak pes svoju potrebu vykonal a majiteľ jeho exkrementy neodstránil a bol pri tom prichytený.

Môžme len apelovať na majiteľov venčiacich psov, aby sa skúsili správať zodpovednejšie a ohľaduplnejšie voči svojim spoluobčanom. Voči deťom, ktoré sa hrávajú na voľných priestranstvách. Nie je práve príjemné doniesť si domov na topánke …

Možno malý návod pre tých, ktorý by chceli začať : GOGO

P.S.: to ako bude vyzerať naše okolie nie je len o psíčkaroch a psích výkaloch

bytcan.sk - vencenie psov

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky