Teplo v Bytči – vysoké ceny trápia občanov

Teplo v Bytči - vysoká cena trápi občanovJedným z najväčších problémov, ktoré dlhodobo trápi obyvateľov Bytče, je vysoká cena tepla a teplej vody. Dňom 10. 09. 1999 nadobudla účinnosť Nájomná zmluva medzi Mestom Bytča a spoločnosťou TEZAR s.r.o. Predmetom zmluvy je prenájom tepelného hospodárstva a tepelných zariadení. Zmluva bola uzatvorená do roku 2020. Mestské zastupiteľstvo bude vo štvrtok 22.1.2015 rozhodovať o návrhu na podanie žaloby na súd o určenie jej neplatnosti, resp. vypovedanie, ukončenie platnosti zmluvy z iných dôvodov.

„Roky som nielen ja, ale aj ďalší zástupcovia mesta, počúval ponosy na neprimerane vysokú cenu. V poslednom období, kedy som nebol členom zastupiteľstva, sa tieto sťažnosti ešte vystupňovali. Rozhodol som sa preto situáciu riešiť. Zaistil so si všetky dokumenty, naštudoval situáciu a zistil som, že zmluva z roku 1999, na základe ktorej mesto zverilo tepelného hospodárstvo do rúk firmy Teraz až do roku 2020 je pre mesto nielen nevýhodná, ale javí sa aj ako neplatná. Preto do MZ, spolu so skupinou poslancov z nášho neformálneho otvoreného klubu poslancov, predkladám návrh na vypracovanie jej právnej analýzy, a následného podania žaloby na súd o určenie jej neplatnosti, prípadne jej zrušenie, či vypovedanie iným spôsobom,“ hovorí autor návrhu Michal Filek.

Priemerná cena tepla, schválená Úradom pre reguláciu sieťových odvetví, na rok 2014 pre spoločnosť TEZAR, s.r.o., Bytča je 92,148 €/MWh.

Ceny tepla dodávaného relevantnými výrobcami v regióne sú nasledovné:

  • BINEKO, spol. s r.o., Rajec – 79,845 €/MWh
  • BYTTERM, a.s., Žilina – 76,166 €/MWh
  • KRASBYT, s.r.o., Krásno nad Kysucou – 75,51 €/MWh
  • KYSUCA, s.r.o., K. N. Mesto – 72,513 €/MWh
  • Mestská Teplárenská spoločnosť, a.s., Čadca – 90,536 €/MWh
  • Obecný podnik služieb, s.r.o., Strečno – 68,89 €/MWh
  • Obvodné bytové stavebné družstvo, P. Bystrica – 73,997 €/MWh
  • Stavebné bytové družstvo, Veľké Rovné – 78,876 €/MWh
  • Žilinská teplárenská, a.s., Žilina – 53,441 €/MWh
  • MPM Správcová spoločnosť s.r.o., Žilina – 69,022 €/MWh
  • MYMA Invest, s.r.o., Žilina – 78,852 €/MWh
  • Obec Lietavská Lúčka, L. Lúčka – 79,604 €/MWh

„Je pravda, že tieto údaje hovoria o maximálnej možnej cene za teplo. A ani Tezar nefakturoval ľuďom v minulom roku maximálnu cenu. Preto sme sa z relevantných zdrojov snažili zistiť aj skutočné náklady vynaložené na teplo v porovnateľných bytoch v Žiline, Kysuckom Novom Meste a v Bytči. Vyšlo nám to tak, že za teplo v byte v zateplenom dome s veľkosťou 77m2 zaplatia Bytčania ročne o 115 eur viac, ako Žilinčania a o 178 eur viac, ako obyvatelia Kysuckého Nového Mesta,“ hovorí Michal Filek.

Umožňuje to zmluva, ktorej predmet je identifikovaný v neexistujúcej prílohe. Príloha č. 1 z roku 2003 neobsahuje identifikáciu nehnuteľností súpisnými číslami, listom vlastníctva, ani katastrálnym územím. Hnuteľné veci nie sú takisto riadne identifikované. Tým pádom je, podľa právnej analýzy, predmet zmluvy neurčitý a zmluva je absolútne neplatná.

Poslanci budú preto súd žiadať o vyslovenie jej neplatnosti. „Následne, v záujme ochrany občanov Mesta Bytča pred neprimerane a neopodstatnene vysokými platbami za teplo, ktoré Mesto Bytča nemá možnosť ovplyvniť, a v záujme toho, aby prípadný zisk z tepelného hospodárstva a podnikania na mestských tepelných zariadeniach bol súčasťou rozpočtu mesta Bytča a slúžil jeho obyvateľom, navrhujeme vypracovať nanovo Koncepciu tepelného hospodárstva Mesta Bytča, ktorej súčasťou bude preskúmanie možnosti založenia stopercentnej mestskej spoločnosti, ktorá bude tepelné hospodárstvo v meste prevádzkovať a občanom dodávať teplo a TÚV a možnosť prechodu na alternatívny, obnoviteľný zdroj vykurovania, napr. Biomasu. Tým by sa nielenže automaticky znížila cena tepla pre domácnosti, ale bolo by možné na rekonštrukciu a úpravu tepelných zariadení získať aj európske peniaze,“ uzavrel poslanec.

Voľba hlavného kontrolóra

Vo štvrtok budú na zasadaní MZ poslanci voliť aj hlavného kontrolóra mesta. Do súťaže sa prihlásilo osem uchádzačov a v zmysle uznesenia sa voľba hlavného kontrolóra uskutoční verejným hlasovaním. Každý uchádzač bude mať možnosť na zasadnutí 10 minút na osobnú prezentáciu, ktorej cieľom bude dokumentovať odbornú a komunikačnú pripravenosť uchádzača na výkon funkcie hlavného kontrolóra.

Program Mestského zastupiteľstva

Zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Bytči, ktoré sa bude konať  22. 1. 2015 (štvrtok) o 14,00 hodine V Dome kultúry v Bytči v sále na prízemí s týmto bodmi programu:

1/ Voľba hlavného kontrolóra mesta Bytča.
2/ Štatút a rokovací poriadok komisii zriadených pri mestskom zastupiteľstve.
3/ Návrh na riešenie tepelného hospodárstva v meste Bytča.
4/ Návrh na riešenie odpadového hospodárstva v meste Bytča.
5/ Rekonštrukcia chodníkov v prospech bezbariérovosti.
6/ Aktualizácia Komunitného plánu sociálnych služieb Mesta Bytča.
7/ Súhrnná správa o stave majetku mesta Bytča a hospodárení s ním vrátane hospodárenia organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.
8/ Správa o finančnom hospodárení mesta Bytče.
9/ Zastupovanie mesta Bytče v orgánoch iných subjektov; Delegovanie zástupcov mesta do rád škôl a školských zariadení.
10/ Zmena rozpočtu Mesta Bytča č. 5/2014 v zmysle § 13 písm. b) Štatútu Mesta Bytča k 30. 11. 2014.
11/ Zmena rozpočtu Mesta Bytča č. 2/2014 v zmysle „Smernice o postupe a zaraďovaní prostriedkov zo ŠR a prostriedkov z EÚ do rozpočtu mesta“ k 30. 11. 2014.
12/ Protest prokurátora proti Všeobecne záväznému nariadeniu Mesta Bytča č. 5/2009 o spôsobe náhradného zásobovania vodou v období krízovej situácie.
13/ Žiadosť o schválenie založenia mestského klubu Hlinické čučoriedky.
14/ Ďalšie odporúčania finančnej komisie mestskému zastupiteľstvu na schválenie.
15/ Prenájom nebytových priestorov č.s. 152 v k.ú. Hliník nad Váhom (potraviny a bistro) – informácia. 
16/ Návrh na vypracovanie projektovej dokumentácie na zvýšenie kapacity Materskej školy s cieľom uchádzania sa o príslušnú dotáciu z ministerstva školstva. 
17/ Žiadosť o vyjadrenie k zámeru výstavby polyfunkčného objektu na Hlinkovej ul. v Bytči.
18/ Žiadosť stavebníka o povolenie prejazdu cez pozemky vo vlastníctve Mesta.
19/ Návrh dohody o rozvíjaní vzájomnej partnerskej spolupráci medzi mestami Bytča a Karolínka (Česko) na roky 2015 až 2018. 20/ Žiadosti občanov – ubytovanie v sociálnych bytoch a bytovom dome pre dočasné ubytovanie Jesienka.
21/ Postup a plán práce pri tvorbe a schvaľovaní strategických dokumentov Mesta Bytča – PHSR, ÚPD.
22/ Čerpanie eurofondov – vyhodnotenie a možnosti čerpania.
23/ Poverenie poslancov mestského zastupiteľstva na uzavretie manželstiev pred matričným úradom.
24/ Oznámenie primátora mesta o poverení zastupovaním primátora mesta.
25/ Materiály predložené hlavnou kontrolórkou mesta – na vedomie.
26/ R ô z n e .

 

 

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky