Umenie alebo vandalizmus?

bytcan.sk - Umenie, alebo vandalizmusTak som sa raz bol s deťmi prejsť po našom meste. Musím uznať že vďaka verejnoprospešným prácam je naše mesto čistejšie. Technické služby sa tiež nenechajú zahambiť a upratovacie vozidlá je vidieť v uliciach čoraz častejšie. Začína mi to pripomínať dobu spred dvadsiatich rokov kedy bolo normálne stretnúť čiastiace, či polievacie auto. Jedného dňa sa však niekam stratili..

Nechcem však robiť propagandu technickým službám, to nie. Chcel som sa dostať úplne niekam inam. Prechádzaka po ulici Sidónie Sakalovej, klasika.. Veď tých možností na prechádzku po našom meste ani nie je, že?

 

Ja sa akosi stále toho nášho zámku nemôžem nabažiť.. krásna stavba. Aj keď viem, že takýmito stavbami je posiata celá Európa a dokonca ďaleko krajšími a staršími, predsa len. Toto je zámok v Bytči. Je ako kúsok zo mňa, obdivujem ho už od vtedy ako som začal vnímať veci okolo seba a zakaždým keď idem okolo neho sa myslím na to ako to asi bolo v minulosti, ako sa na ňom asi tak žilo… Dýcha z neho história, možno máte podobné pocity.

Hovorím si „keby tak prešiel aj zámok rekonštrukciou, bol by ešte o kúsok krajší„. Rekonštrukciou však prešiel iba zámocký múr, aj keď na niektorých miestach to vyzerá celkom inak. Stavbarine moc nerozumiem tak nebudem rozoberať či bola rekonštrukcia urobená odborne, alebo nie. To predsa len prenachám na odborníkov, možno sa nám vyjadria.

Chcem sa dostať k tomu, prečo som nazval článok „umenie či vandalizmus“. Do očí mi naraz udreli „grafitty“. Možno som to s tým pomenovaním trošku prestrelil, veď nakoniec urobte si obrázok sami.

Osobne sa mi to zdá veľmi nepodarená čmáranica, ktorá doslova zohyzdila chránenú kultúrnu pamiatku. Viem grafity je umenie a niektoré kúsky sa mi naozaj veľmi páčia, avšak tu?

Uznávam, keď writer vie, kde a hlavne ako niečo nastriekať. Aby to bolo aj vkusné, ale aby to hlavne malo zmysel, poukázať na škaredú šedú plochu.. Aspoň tak to raz vysvetlovala partia chalanov v diskusnej relácií. Ich názory sa mi naozaj páčili a hovorili mimo iné, že takýchto budov a stavieb by sa nikdy nedotkli.

Pýtam sa prečo teda?

Možno mi to naší mladší spoluobčania, ktorí sa v takýchto veciach vyznajú vysvetlia, čo znamenajú jednotlivé nápisy, či skôr čmáranice (aj keď predpokladám, že nicky jednotlivých čmáračov) a hlavne prečo museli vzniknúť tam kde vznikli.

bytcan.sk - Umenie, alebo vandalizmus

mur02

mur03

 

Zanechať prvý komentár