Primátor zrušil schválené uznesenie o odpade

Primátor zrušil uznesenieAni po viac ako dvoch rokoch nie je ukončené verejné obstarávanie o nakladaní s odpadmi v Bytči a okolí. Navyše primátor nepodpísal schválené uznesenie Mestského zastupiteľstva a kauza sa tak vracia na začiatok.  Mesto Bytča vyhlásilo verejné obstarávanie ešte v decembri 2012. Konkrétne išlo o verejné obstarávanie, kde predmetom zákazky bolo nakladanie s odpadmi na území mesta Bytča a jeho mestských častí. Súťaž dodnes nie je ukončená, nakoľko tretí uchádzač v poradí napadol rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie na súde. Úrad totiž predtým potvrdil výsledok a priebeh verejného obstarávania. V súčasnej dobe prebieha súdne konanie medzi súkromnou spoločnosťou z Ružomberka a Úradom pre verejné obstarávanie. Mesto Bytča však nie je účastníkom tohto konania.

„Pán primátor nás informoval, že v súčasnosti vykonáva zber a likvidáciu odpadov v Bytči spoločnosť T+T na základe zmluvy, ktorú s touto spoločnosťou uzavrel, a teda už nie na základe dodatkov k neplatnej zmluve. Informoval nás zároveň, že spoločnosť Megawaste odstúpila zo súťaže a je pripravený podpísať zmluvu so spoločnosťou T+T, ktorá bude, po odstúpení Megawaste, de facto víťazom súťaže,“ informoval poslanec Michal Filek, ktorý prednášal návrh za desaťčlenný neformálny otvorený klub poslancov.

„Pokiaľ nepríde originál spisového materiálu, nepodpíšem nič,“ bránil sa na zasadnutí Mestského zastupiteľstva primátor Miroslav Minárčik.

Poslanci argumentujú, že primátor mohol už pred dvomi rokmi podpísať zmluvu so spoločnosťou Megawaste. Podľa informácií, ktoré predložili by bola úspora možno až 200 tisíc €. Namiesto toho však podpísal 4 dodatky k zmluve, ktorá bola už v tom čase neplatná, čo považujú za protiprávny stav. So spoločnosťou T+T následne podpísal zmluvu bez verejného obstarávania a za pôvodnú vysokú cenu. Takýto postup má preveriť novozvolený hlavný kontrolór mesta.

„Súťaž je potrebné okamžite zrušiť z dôvodu, že sa v jej priebehu výrazne zmenili zadané podmienky. Jej súčasťou bol totiž aj zber a likvidácia biologicky rozložiteľného odpadu a kuchynského odpadu, ktorý mesto Bytča likviduje už iným spôsobom. Podpísaním zmluvy s T+T na desať rokov môže totiž mesto prísť o možnosť riešiť nakladanie s odpadmi koncepčne,“ pokračoval Filek.

Návrh podporila väčšina avšak márne

Poslanci na nedávnom Mestskom zastupiteľstve hlasovali o zrušení súťaže a vypracovaní úplne novej koncepcie odpadového hospodárstva. V nej by sa chceli vrátiť aj k vybudovaniu zberného dvora na Sihoti z prostriedkov EÚ. Tým by sa koncepčne vyriešilo nakladanie s odpadmi v meste Bytča na dlhú dobu.

„Keď teraz zrušíme súťaž, môže to mať následky pre občanov. Nová súťaž môže trvať aj rok, dva a počas tej doby by občania platili viac, ako by zaplatili na základe zmluvy s T+T,“ oponoval Minárčik.

„Kým sa koncepciu podarí vypracovať a zrealizovať je potrebné zabezpečiť odvoz a likvidáciu tuhého komunálneho odpadu cez nové verejné obstarávanie. To môže prebehnúť veľmi rýchlo. V žiadnom prípade nie podpísaním novej zmluvy so spoločnosťou T+T, ktorá by na 10 rokov zamedzila mestu Bytča možnosť riešiť problematiku nakladania s odpadmi komplexne v prospech občanov,“ informoval Filek.

Aj napriek tomu, že nadpolovičná väčšina poslancov hlasovala za návrh uznesenia, primátor dva z troch bodov v uznesení nepodpísal. Nedôjde tak k zrušeniu pôvodného verejného obstarávania a k vyhláseniu nového vo veci nakladania s odpadmi na území mesta Bytča, vrátane jeho mestských častí. Avšak bude vypracovaná nová koncepcia odpadového hospodárstva kompletne riešiaca odvoz a likvidáciu odpadov v meste.

„Primátor sa rozhodol uznesenie nepodpísať, na čo mal právo. Na zasadnutí mestskej rady, na ktorom musel svoje rozhodnutie prerokovať, nám dal verejný prísľub, že zmluvu s T+T nepodpíše pred tým, ako s poslancami neprerokuje jej výhodnosť. Na základe toho sa rozhodneme, ako budeme ďalej postupovať,“ reagoval Filek.

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky