Tak takto teda nie!

Tak takto teda nie!Novela zákona č.223/2001 Z.z. o odpadoch zaviazala mestá a obce zhromažďovať oddelene jednotlivé zložky komunálneho odpadu okrem iného aj biologicky rozložiteľný odpad „BRO“. Mesto Bytča sa zapojilo do projektu „Zvýšenie separácie odpadu v meste Bytča a okolitých obciach zameraných na zber BRO“, ktorý je financovaný z prostriedkov EU. Dňa 16.5.2014 začali Technické služby mesta Bytča rozvážať a rozmiestňovať veľkokapacitné kontajnery na cintorínoch, ihriskách, v záhradkárskych osadách, ako aj v iných častiach mesta. Tieto kontajnery sú viditeľne označené nálepkami „Investícia do Vašej budúcnosti“ a slúžia výhradne na zber BRO (biologicky rozložiteľný odpad – konáre, lístie, kuchynský odpad, zvyšky ovocia a zeleniny).

Prvé výsledky na seba nenechali dlho čakať, sú však dosť negatívne – nezodpovední občania naplnili niektoré kontajnery všetkým možným, len nie biologickým odpadom. Tuhý komunálny odpad do týchto kontajnerov nepatrí, a preto mesto musí tento odviesť na skládku pevného komunálneho odpadu a zaplatiť za jeho zlikvidovanie, čo sa negatívne prejaví vo zvýšenom poplatku za komunálny odpad. Mesto Bytča preto musí zvážiť, kde tieto kontajnery rozmiestni, aby nedochádzalo k ich zneužitiu na účel, na ktorý neslúžia. Bude to zrejme aj v neprospech tých, ktorí sa potešili, že môžu správne tieto kontajnery využívať.

Tak takto teda nie!

Zo spomínaných dôvodov opätovne vyzývane všetkých našich spoluobčanov, aby do týchto kontajnerov nevyhadzovali tuhý komunálny odpad z domácností (napr. časti nábytku, sanitu, oblečenie, …). Zvýšenú kontrolu dodržiavania pravidiel napĺňania týchto kontajnerov vykonáva mestská polícia počas celého dňa, ale aj v nočných hodinách. V prípade zistenia porušenia záväzných pravidiel bude Mesto Bytča postupovať voči občanovi, ako v priestupkovom konaní. Žiadame spoluobčanov, aby realizovali proces zvýšenia separácie odpadu, a tým prispejú k skvalitneniu života mesta, nebáli sa napomenúť a poukázať na ľudí, ktorí nepochopili, že mesto Bytča chce zlepšiť a udržať situáciu v oblasti komunálneho odpadu a jeho likvidácie.

Tak takto teda nie!

Zdroj: www.bytca.sk

Zanechať prvý komentár