Výrazný posun v transparentnosti mesta

Výsledky otvorená samospráva 2014 BytčaTransparency International Slovensko opäť po dvoch rokoch zverejnila na svojich internetových stránkach rebríček transparentnosti sto najväčších Slovenských miestnych samospráv. V roku 2012 mesto Bytča oproti roku 2010 podľa rebríčka zaznamenalo nelichotivý prepad o 63 miest. V hodnotení z roku 2014 sa podarilo mestu svoju reputáciu napraviť a zaznamenalo postup o 66 miest a v rebríčku tak obsadilo 33 miesto.

 V roku 2010, kedy Transparency International Slovensko (ďalej len TIS) uskutočnilo prvé hodnotenia miestnych samospráv sa mesto Bytča umiestnilo na 36-tom mieste, kedy bolo hodnotené celkovo známkou C- pri celkovom skóre 42%. V roku 2012 bolo mesto ohodnotené známkou D- a obsadilo v hodnotení miest posledné 99 miesto. V hodnotení z roku 2014 si mesto výrazne polepšilo a skončilo na 33. mieste s hodnotením C+. 

Pozrite si: kompletné hodnotenie Mesta Bytča 2014 | kompletné hodnotenie Mesta Bytča 2012

Čo je rebríček transparentnosti?

V podstate hovorí o tom, nakoľko mesto slúži občanom a ich záujmom. Známkou vyjadruje zverejňovanie hospodárenia a nakladania s majetkom občanov mesta Bytča a jeho mestských častí. O komunikácií zamestnancov mesta s občanmi a následnej kontroly občana prostredníctvom zverejnených dokumentov.

Rebríček transparentnosti hodnotí mestá v 11 oblastiach (od poskytovania informácií o práci úradu a poslancov, možnosti zapojenia verejnosti do diskusie a otvorenosti verejného obstarávania cez personálnu politiku, prenájmy majetku po udeľovanie grantov a dotácií).

Zhruba polovicu výsledného skóre tvorí hodnotenie kvality informácií na mestských webových stránkach, ďalších 40 percent odpovede na infožiadosti pod menom Transparency ako aj „obyčajného občana,“ a zvyšok verejné dáta, napríklad o tendroch od Úradu pre verejné obstarávanie.

AKo hodnotili kompetentní rebríček transparentnosti z roku 2012

„Spoločnosť Transparency International Slovensko zaslala dotazník , ktorý bol vyplnený v zmysle formulovaných otázok odbornými pracovníkmi MsÚ. Formulácia otázok neriešila dodržiavanie zákonných postupov pri výkone činnosti mesta, alebo obce, ale riešila činnosti nad rámec zákonných povinností. Mesto Bytča vykonáva zákonné kroky na naplnenie efektívnosti výkonu samosprávy. Otázky boli zatvorené, preto naše odpovede boli formulované ako áno – nie. Metodika vyhodnotenia, resp. prisudzovania bodového skóre je nám nejasná. Navyše sa domnievame, že dotazník z roku 2010 nebol identický, takže aj porovnanie s rokom 2012 je nepresné.“ – vyjadrila sa hovoprkyňa mesta Z.Svrčková na otázku ako hodnotí prepad o 63 miest oproti roku 2010. 

Prepčítajte si: celý článok z roku 2012

Kompletné hodnotenie transparentnosti

Hospodárenie Mesta Bytča v rokoch 2010-2013

Výsledky otvorená samospráva 2014 Bytča

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky