XII. Michalský jarmok

Mesto Bytča Vás pozýva na XII. Michalský jarmok, ktorý sa uskutoční 24. – 25. septembra na >>športovom štadióne<< v Bytči. 

Tak som opäť po mesiaci zablúdil na oficiálne stránky mesta. Priznám sa, nie len tak náhodou. Pozeral som program kina a divadla. Jednak preto, aby som ho mohol zverejniť na bytčanovi a jednak preto, aby som vedel či sa niečo deje. Nedeje. Vlastne deje, veď je september – jarmočný mesiac. V okolitých mestách, obciach, dedinách budú jarmoky a inak tomu nebude ani v našom mestečku.  Stará pravda hovorí  „čím starší, tým lepší“, ale… môžeme to povedať aj o Michalskom jarmoku v Bytči?

 

História Bytčianskych jarmokov siaha až do roku 1569, kedy Maximilián II. Habsburský udelil Bytči  „jarmočné právo„. Novodobá história jarmokov sa začala písať v roku 1999 a aj naše mesto sa tak zaradilo k okolitým mestám a obciam.

Pamätám si ako som si hovoril „no konečne“. Konečne sa bude niečo diať aj u nás v meste, veď všade naookolo sa už jarmoky stali neoddeliteľnou súčasťou kultúry mesta. Pred názov Michalský jarmok napíšeme tento rok hrdo číslo 12 a môžme povedať, že úroveň toho nášho jarmoku sa z roku na rok mení.  Z „čínsko-poľského“ sa pomaly, veľmi pomaly stáva jarmok ľudových tradícií a remesiel. Opäť sa na bytčianske námestie vrátili ľudové remeslá – čo je podľa mňa obrovské pozitívum. Nie je nič krajšie ako si pozrieť na vlastné oči výrobné postupy, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Mať možnosť kúpiť si naozaj hodnotnú vec a nielen „poloplastové“ čínske hračky na jedno použitie.

Určite mi dáte za pravdu, že Michalský jarmok v Bytči má stúpajúci trend. Aj keď je ešte veľmi ďaleko od svojho cieľa a ešte ani zďaleka nedosahuje úroveň veľkých jarmokov na okolí. Tých pár stánkov s ľudovými remeslami to určite nezáchrani, aj keď snaha o zatraktívnenie sa nikomu uprieť nedá. Ale na druhej strane, keď to ide inde, prečo nie v Bytči? So skúseností viem, že nie je jednoduché zorganizovať akciu „masového“ charakteru, ale kde je snaha všetko ide.

Ako som spomínal, navštívil som oficiálne stránky mesta Bytča. Dôvody som vysvetlil v úvode, nebudem sa k nim vracať. V novinkách som sa dozvedel z plagátu o spomínanom jarmoku. A tu je dôvod, prečo som sa rozhodol napísať tento článok.

Ak som doteraz písal o stúpajúcej úrovni nášho jarmoku pri pohľade na tento „plagát“ ma až zarazilo. Mojim cieľom nie je nikoho urážať, ani haniť niekoho za jeho snahu, alebo dokonca pracovnú náplň. Ale.. píše sa rok 2010 – je 21. storočie. Nebudem rozoberať vzhľad a dizajn tohto „informačného“ plagátika, neprináleží mi to – nie som vyštudovaný grafik. To čo ma pozastavilo je jeho výpovedná hodnota. Je vlastne nejaká? Stačí sa snáď dozvedieť len miesto konania?  Bude zabezpečený sprievodný program? Ak áno, bude podľa časového harmonogramu? Čo občerstvenie? V akom čase bude otvorený areál a kedu sa bude uzatvárať?  Neviem.. akosi nenachádzam odpovede. A to je len zlomok mojich otázok.

Verím, že sa podarí udržať stúpajúcu úroveň jarmoku a aj tento môj článok pomôže zlepšiť čo i len jednu z vecí…. ale možno budem milo prekvapený. Každopádne teším sa, že sa stretnem s rodinou a s priateľmi – s niektorými opäť až po roku. A hlavne, teším sa za moje ratolesti…  🙂

Zanechať prvý komentár