MZ schválilo predaj pozemkov

Bytcan.sk - MZ schálilo predaj pozemkovNa poslednom zasadaní MZ (8.9.2011) schválili okrem iného poslanci aj odpredaj pozemkov pod bývalým amfiteátrom. Rovnako sa rozhodli zbaviť pre mesto nepotrebného objektu bývalej škôlky na Hlinkovej ulici (tzv. Rajčula). Niektorí poslanci sa postavili proti vaščine, žiaľ bez úspechu.

Ako sa môžete dočítať na stránkach zilina.sme.sk – mesto Bytča odkúpilo škôlku ešte v roku 2007 za 3,9 milióna  korún (129 456 eur) od Stredoslovenskej energetiky. Pôvodne bol objekt kupovaný za účelom zriadenia domova sociálnych služieb. Avšak zámer sa neuskutočnil, pretože poslanci odsúhlasili prerábku existujúceho penziónu „tzv. Jesienky“. O nešťastnosti tohto riešenia by vedeli  rozprávať samotní obyvatelia a určite dlhé večery. Veď „vyštverať“ sa na tretie, či štvrté poschodie o barlách sa stalo pre nich neočakávanou športovou disciplínou. Avizovaná trojmesačná odstávka výťahu sa „trošku“ pretiahla, dôchodcov treba udržiavať predsa v kondíci. 

Odmietnuté hlasovanie

Vráťme sa však späť k predaju nepotrebného majetku mesta Bytča. Podľa zilina.sme.sk proti predaju vystúpil poslanec Chúpek a vyslovil svoj negatívny postoj k predaju dvoch z posledných troch ucelených pozemkov, ktoré má v tejto chvíli ešte mesto vo svojom vlastníctve. Tretím a posledným po predaji zostane už len pozemok bývalého záhradníctva pri zámku. Avšak zastupiteľstvo o jeho návrhu o zrušení predaja odmietlo hlasovať.

„Ak aj pozemky na rodinné domy predáme za najlepšiu možnú cenu, mestu to pomôže len na chvíľu. Môžeme sa však v budúcnosti dostať do situácie, že naozaj bude vôľa konečne riešiť aj bývanie pre mladé, začínajúce rodiny, alebo iné projekty a potom bude mestu pozemok chýbať. Takýmto spôsobom sa k bytom a domom dostanú zase len lepšie situovaní ľudia a mladým to nijako nepomôže. Riešením by stále bolo, aby bytový dom postavilo mesto, ako sme to navrhovali v minulostihovorí Chúpek v rozhovore pre zilina.sme.sk.

MZ schválilo predaj pozemkovS poslancom Chúpekom súhlasil aj poslanec Peter Bologa. Načrtol, že neskôr by mesto za pozemky dostalo určite viac, pretože ich cena následkom krízy klesla. Navyše mesto nevlastní veľa pozemkov a ich rozpredávanie považuje za zvytočné. Podľa zilina.sme.sk schálilo ešte v minulom volebnom období uznesenie, podľa ktorého malo mesto na susednom pozemku postaviť nájomnú bytovku z prostriedkov úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Uznesenie sa však nikdy nesplnilo!

Poslanec Bologa ďalej hovorí „Pre Bytčanov je prvoradé určiť, kde presne by sa mali stavať nájomné byty, ktoré sú bežné už aj v menších obciach. My by sme chceli dať šancu mladým dostať dočasne do nájmu mestský byt za primerané nájomné, aby z Bytče neodchádzali, zakladali si tu rodiny a v začiatkoch mali kde bývať. Nemám nič proti súkromnej bytovke na plánovanom mieste, hoci aj v kombinácii so sociálnym zariadením, ako uvažuje primátor aj my, takmer všetci poslanci. Stále mi však chýba reálna vízia nájomného bývania, ktoré je pre mňa oveľa dôležitejšie,“ hovorí Bologa. Nakoniec však svojim hlasom uznesenie o odpredaji podporil.

Z toho môžme usudzovať, že určitý záujemca o odpredaj bývalej škôlky sa už našiel. Aj podľa slov primátora mesta Minárčika by bolo najvodnejším riešením, aby sa objekt predal, pretože mesto ho musí ďalej udržiavať na svoje náklady. Aj jeho víziou je zachovanie „spodnej“ časti na sociálne účely a ďalšie poschodia by sa mohli využiť ako nájomné byty. Aj preto sa rozhodli poslanci podmieniť predaj budovy zachovaním účelu sociálneho zariadenia. Uvidíme, či bude v súťaži rozhodovať ponúknutá cena, alebo zachovanie účelu. Všetko sa určite dozvieme v krátkom čase.

Uvidíme, čo na to obyvatelia Hlinkovej ulice, keďže v minulosti zaujali zamietavé stanovisko voči výstavbe nájomných domov a to dokonca formou petície.

Iba rodinné domy

Uznesenie o odpredaji pozemkov konečne rozhýbalo ľady a opäť sa začalo hovoriť o nájomných domoch a bývaní mladých rodín. Faktom je, že už všetky malé obce na okolí majú nájomné byty, len akosi u nás to stále nie je možné. Jedno z príčin bude asi to, že sa „nám“ už podarilo zbaviť skoro všetkého prebytočného majetku mesta. To, že sa nikdy neuskutočnilo prijaté uznesenie o výstavbe nájomných domov bolo spôsobené nevhodnosťou lokality. Článok na zilina.sme.sk  cituje primátora Minárčika „V časti, kde stál bývalý amfiteáter, nie je možné postaviť iné stavby, ako rodinné domy. Myšlienka je, aby sa tieto pozemky predali na radovú zástavbu, ktorá by nadväzovala na existujúcu zástavbu, nenarušila by sa pohoda bývania ostatných obyvateľov a uzatvorila by sa preluka, ktorá vznikla tým, že sa nepoužíva škôlka, ani amfiteáter.“ Podľa jeho slov evidujú v meste desiatky žiadostí o stavebné pozemky. „Môžem garantovať, že o tieto pozemky bude záujem. Už teraz sa ľudia pýtajú, kedy bude výberové konanie.“ dodal primátor Minárčik.

Nedostatok dobrých stavebných pozemkov

Článok na zilina.sme.sk  ďalej cituje aj vyjadrenie majiteľa realitnej kancelárie „Kríza stavebných pozemkov natoľko nedotkla a ceny pozemkov zostali takmer na rovnakej úrovni, ako pred ňou. Dobrých stavebných pozemkov však, podľa neho, bude stále menej a ich ceny budú v budúcnosti už len rásť. Ak mesto tieto peniaze súrne potrebuje a vie ich rozumne využiť, neurobí zle, ak pozemky predá. Ak nie, potom je rozumnejšie počkať. Základná otázka je, či niekto potrebuje pozemky, alebo skôr mesto ich predaj.

Otázkou zostáva kde mesto zoberie peniaze na následné zabezpečenie výstavby príjazdových cist, či dobudovanie infraštruktúry ak sa výstavba rodinných rozbehne. Zostáva veriť, že nebude treba ešte viac finančných prostriedkov na ich vybudovanie, ako sa získa ich predajom.

A čo si myslíte o danej téme vy? Vyjadrite sa v diskusií a využite možnosť hlasovať v ankete na pravej strane.

 

Zdroje:

Zanechať prvý komentár