Kráľ je nahý!

ms02Ukázalo sa v plnej nahote na štvrtkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Primátor Miroslav Minárčik sa nezmohol ani na slovo, keď mu poslanec Peter Bologa s údivom a spravodlivým rozhorčením naservíroval jasný dôkaz o tom, že návrhy niektorých uznesení, o ktorých mali poslanci v ten deň hlasovať, boli podvrhom a klamstvom. Peter Bologa je v zastupiteľstve 11-ty rok nepretržite, ale situáciu, že niekto sfalšuje odporúčanie mestskej rady, vraj ešte nezažil.

Mestská rada mala, podľa programu, odporučiť zastupiteľstvu schváliť finančné prostriedky vo výške 70-tisíc eur na rekonštrukciu priestorov bytového domu pre dočasné ubytovanie Jesienka na vytvorenie šiestich bytov a schváliť rekonštrukciu kotolní v škôlke v Hrabovom a Hliníku vo výške 40-tisíc eur. Oboje z rezervného fondu.

Po tom, čo členovia mestskej rady priznali, že o konkrétnych sumách síce rokovali, ale ich neschválili, to za nehoráznu drzosť to označil aj Milan Ovseník. Návrh samozrejme neprešiel.

Primátor mesta Bytča bol takto v priamom prenose vyzlečený úplne donaha. Nedokázal zareagovať jediným slovíčkom. Ako malé dieťa prichytené pri krádeži cukríkov. Zdalo sa, že sa od hanby prepadne. Nepomohlo mu ani to, že vinu na seba chcela zobrať sekretárka. Vraj to bola jej administratívna chyba. Tomu by mohol uveriť azda len ten, kto nepozná Mariku a nevie, že práve ju viacerí považujú za najkompetentnejšieho človeka v primátorovej kancelárii, a to nielen vtedy, keď tam je práve sama.

Rokovací poriadok mestského zastupiteľstva v Bytči v III. časti hovorí, že mestská rada organizuje prípravu podkladov na rokovanie mestského zastupiteľstva. Ak sa stalo, že poslancom boli predložené podklady, o ktorých mestská rada nikdy nerokovala, kto za to nesie zodpovednosť?

Odpoveď nám dáva štatút mesta. V paragrafe 21, odsek 3, písmeno b sa píše, že je to mestský úrad, ktorý zabezpečuje odborné podklady a iné písomnosti na rokovanie zastupiteľstva. Z paragrafu 22 sa zase dozvieme, že je to prednosta úradu, ktorý po a) vedie a organizuje prácu mestského úradu a po b) zodpovedá za svoju činnosť primátorovi.

Ďalej bude určite zaujímavé sledovať, kto bude bývať v zrekonštruovaných bytoch v Jesienke a ktoré firmy budú vykonávať stavebné práce. Len potom zistíme, či mal niekto záujem podvrhnúť poslancom klamlivé informácie, alebo na úrade vyčíňa tlačiarenský škriatok.

 

Michal Filek

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky