Elektronické aukcie v Bytči

Bytčan.sk - Elektronické aukcie v BytčiPred rokmi som sa v Bytči rozhodol navrhnúť obstarávanie prostredníctvom elektronických aukcií. Zdvihla sa vlna kritiky z radov poslancov, ale aj podnikateľov a iných zainteresovaných. Cieľ bol zrejmý – ostať v starých zabehaných „obálkových“ koľajách a tváriť sa, že je všetko v najlepšom poriadku. Argumenty boli všakovaké. Viaceré z nich boli umlčané samotným autorom argumentu v momente, kedy si uvedomil, že je mimo obraz a jediné, čo argumentom potvrdil, je jeho osobný záujem. Takých naozaj nebolo málo.

No niektoré argumenty sa ujali. Tým najviditeľnejším bolo údajné obmedzovanie domácich bytčianskych podnikateľov. Ak by nešlo o najvyšší samosprávny orgán, bolo by mi do smiechu… Ak firma z Piešťan dokáže opraviť chodník za 30.000 eur, firma z Bytče ho musí vedieť opraviť za 29.990 eur. Dokonca s väčším ziskom. Podaktorí kolegovia tvrdili, že to takto nefunguje, viem.

V debate na danú tému mali najskôr navrch odporcovia. Bolo ich, samozrejme, viac. Popri ochrane bytčianskych záujmov sa použila aj jedna overená metóda. Zosmiešňovanie systému elektronického obstarávania. Našťastie nevyšla. Bytča schválila elektronické aukcie ako jedno z prvých miest na Slovensku (myslím, že nám patrí poradové číslo päť). Tí, čo napokon ustúpili, neskôr žiadali čísla (zväčša ako anonymní diskutujúci na internete) – koľko sme ušetrili. Šetrili sa zaujímavé sumy, zväčša desiatky percent. Žiaľ, odporcovia dosiahli i jeden významný úspech – zvýšili dolnú hranicu pre obstarávanie formou elektronických aukcií – čo bolo mínus pre naše mesto. Táto hranica je platná stále.

Dnes môžeme hrdo konštatovať, že elektronické aukcie boli výrazným krokom vpred, Bytči ušetrili desaťtisíce, ba až státisíce (čítate správne) eur. Ak by bola táto forma verejného obstarávania zlá, určite by ju v našom závese nenasledovali v Považskej Bystrici a Púchove. A nielen tam. Elektronické aukcie sa dnes stali štandardom v Žiline, na Žilinskom samosprávnom kraji, tiež na Trenčianskom samosprávnom kraji. Ak hľadáme niečo, čím sa môžeme pýšiť, sme na správnej adrese. Nie je veľa faktov z posledných rokov, ktorý by naše mesto postavil do takého pozitívneho svetla ako elektronické aukcie. Naše mesto patrí k špičke na Slovensku, buďme pyšní. A – poďme ďalej, vylepšujme. Okrem hrdosti je dôležité iné. Po rokoch môžeme povedať zásadný fakt. V korunách sme ušetrili milióny, v eurách ide o šesťciferné číslo.

Konkrétne výsledky

Asi by bolo vhodné uviesť zopár čísel. V roku 2010 bola elektronická aukcia použitá tri razy, zakaždým išlo o veľké úspory. Pri kúpe konvektomatu sme usporili viac ako štvrtinu, pri kancelárske potrebách dokonca viac ako 30 percent a pri technológii pre práčovňu DSS viac ako 12 percent. Treba vyzdvihnúť fakt, že ide o zníženie ceny, ktorá by vzišla klasickým „obálkovým“ spôsobom.

Ako sa šetrí, sa dá konkretizovať na peknom príklade. Popíšme si proces podrobnejšie. Naposledy bola elektronická aukcia použitá pri rekonštrukcií vykurovacieho systému na Základnej škole Ul. E. Lániho, ktorá prebehla v závere minulého roku. Najnižšia ponuka, ktorá prišla pred spustením aukcie na mesto, dosiahla výšku 57.600,- €.

Ak by neexistoval tento spôsob aukcie, mesto by rekonštruovalo kúrenie za 57.600 eur. No vďaka elektronickej aukcii sme len v tomto prípade ušetrili neuveriteľných 35.100,- €.

Elektronická aukcia stiahla cenu o vyše 60 percent!

Všetkým poslancom, ktorí napokon hlasovali za zavedenie tejto formy verejného obstarávania, patrí vďaka.

Hoci vo verejnom obstarávaní je stále na čom pracovať aj v našom meste a čaká nás ešte dosť roboty, dostali sme sa vďaka verejnému obstarávaniu v rámci Slovenska na výnimočné miesto. Paradoxne, na významné miesto, ale v negatívnom duchu, sa Bytča dostala v súvislosti s verejným obstarávaním pri rekonštrukcii na ZŠ Ul. mieru. Nemusela tam byť, ale… Stalo sa.

Nabudúce to chce nerobiť z argumentov a faktov hádzanie hrachu na stenu. Poučme sa. Stálo to státisíce eur. Tie mohli ostať v Bytči. Mohli sme za ne postaviť ihrisko v každej mestskej časti, chodník do Malej Bytče, začať stavať športovú halu alebo opraviť miestne komunikácie. Transparentnosť nie je klišé. Je to základný predpoklad pre správne nakladanie s verejnými peniazmi, ktoré Bytčania zverujú svojim voleným zástupcom.

 

{jcomments on}

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky