Výsledky turnaja v sudoku a krížovkách

Turnaj v sudoku a krížovkáchV sobotu 3. marca 2012 sa v bytčianskom Dome kultúry uskutočnil prvý ročník Turnaja o pohár primátora Bytče v riešení sudoku, krížoviek a logických úloh. Do súťaže sa v šiestich kategóriách zapojilo spolu 75 riešiteľov nielen z Bytče, ale aj z blízkeho či ďalekého okolia.

Turnaj pozostával z dvoch samostatných častí – SUDOKUMIX logických úloh a krížoviek, v ktorých sa súťažilo v šiestich samostatných kategóriách:

  • DROBČEK (do 12 rokov)
  • ŠTUDENT (13 – 21 rokov)
  • EXPERT (22 – 49 rokov)
  • KMEŤ (50 a viac rokov)
  • HOSTIA A (náročnejšie úlohy)
  • HOSTIA B (menej náročné úlohy)

Medzi súťažiacimi sa objavila aj pätica majstrov sveta v riešení sudoku družstiev (Slováci Pavel Jaselský, Peter Hudák, Štefan Gašpár – majstri z roku 2009 a Česi Jakub Ondroušek a Jan Novotný z roku 2008), ktorí sa napokon umiestnili na popredných priečkach v kategórii Hostia A. Účasťou hostí z celého Slovenska i blízkych Čiech sa charakter turnaja zmenil z regionálneho nielen na celoslovenský, ale na medzinárodný.

Z Bytčanov si najlepšie viedla 9-ročná Zuzka Branišová, ktorá ako jediná zvíťazila v sudoku a aj v mixe logických úloh a krížoviek, a to v kategórii Drobček pre deti do 12 rokov. Najmladším z drobčekov bol ešte len 6-ročný škôlkar Vratko Motyčík. Keďže ešte nevedel ani čítať, ani písať, organizátori mu pohotovo vymysleli náhradné zadanie – Vratko všetkým namaľoval krásny obrázok. Naproti tomu najstarším účastníkom turnaja bol 85-ročný pán Štefan Harvánek, ktorý si v časti mix logických úloh a krížoviek odniesol zaslúženú zlatú medailu.

Celý turnaj sa niesol v znamení príjemnej atmosféry, i keď mu nechýbalo napätie, veď zvíťaziť túžil snáď každý. Napriek jasnému cieľu každého zo súťažiacich – zvíťaziť vo svojej kategórii – nevládla v sále nevraživosť či závisť, ba naopak. Bolo zaujímavé sledovať, ako bok po boku pri jednom stole sedia majstri sveta s tými najmenšími, ktorí prežívali svoj prvý turnaj, či ostatných „dospelákov“, ktorí nabrali odvahu a prišli skúsiť, kam až stačia ich sily v riešení hlavolamov, ku ktorým sa popri svojich povinnostiach dostanú iba úchytkom.

Úlohy, ktorých autorkami boli bytčianske rodáčky Eva Branišová a Martina Hromcová (obe 14 rokov, žiačky 9.ročníka ZŠ Bytča, Ulica mieru 1235) a Zuzana Hromcová (16 rokov, žiačka 2.ročníka Gymnázia Veľká Okružná 22, Žilina) boli určite náročné, ale nápadité, nútili riešiteľov poriadne sa zamyslieť a nájsť tú správnu taktiku. Krížovky pre turnaj zostavila pani Daniela Demigerová a tie najnáročnejšie logické úlohy pre hostí Matúš Demiger (študent 2.ročníka žurnalistiky v Bratislave, obaja zo Zlatých Moraviec).

Na základe pozitívnych ohlasov získaných prostredníctvom ankety sa už teraz pripravujeme na nasledujúci ročník turnaja, v ktorom sa budeme snažiť zúročiť nadobudnuté skúsenosti a zapracovať podnety na zlepšenie. Očakávame, že z radov domácich bude mať účasť súťažiacich stúpajúcu tendenciu. 

Ďakujeme všetkým súťažiacim za ich účasť; pánovi primátorovi za to, že prevzal záštitu nad turnajom, za poskytnutie priestoru a podporu; vedeniu Domu kultúry za ochotu a pomoc pri organizácii turnaja.
1. ročník Turnaja o pohár primátora Bytče v riešení sudoku, krížoviek a logických úloh je úspešne za nami a splnil naše očakávania – pritiahol obyvateľov mesta všetkých vekových kategórií, ktorí holdujú spoločnému koníčku. Ukázalo sa, že v tomto smere máme množstvo talentov v radoch mládeže a detí, čo je určite výzvou pre uskutočnenie ďalšieho ročníka turnaja. Tak dovidenia o rok!

Čiastkové výsledky

Turnaj v sudoku a krížovkách - Čiastkové výsledky

Celkoví víťazi

  • kategória DROBČEK – Zuzana Branišová
  • kategória ŠTUDENT – Jakub Husár
  • kategória EXPERT – Ján Burieta
  • kategória KMEŤ – neudelené
  • kategória HOSTIA A – Jakub Ondroušek a Jan Novotný
  • kategória HOSTIA B – Jakub Bahyl

Stiahnite si

Fotogaléria

Pohľad na účastníkov - Turnaj v sudoku a krížovkách Najmenší riešitelia - Turnaj v sudoku a krížovkách Najstarší účastník - Turnaj v sudoku a krížovkách
Účastníci turnaja Najmenší riešitelia Najstarší účastník
Celkoví víťazi - Turnaj v sudoku a krížovkách Víťazi v kategórií Kmeť - Turnaj v sudoku a krížovkách Ocenenia - Turnaj v sudoku a krížovkách
Celkoví víťazi Víťazi – kategória Kmeť Ocenenia
Víťazi v kategórií Drobček - Turnaj v sudoku a krížovkách Víťazi v kategórií Študent - Turnaj v sudoku a krížovkách
Víťazi – kategória Drobček Víťazi – kategória Študent  

 

vypracovala: Mgr. Katarína Hromcová

 

{jcomments on}

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky