Prevencia pred represiou

Nový náčelník MSPNa základe uznesenia MsZ v Bytči zo dňa 14. novembra 2012  bol primátorom mesta Miroslavom Minárčikom menovaný za náčelníka Mestskej polície v Bytči p. Marek Smetana. V krátkom rozhovore Vám prinášame jeho pohľad na najzávažnejšie problémy mesta Bytča a ďalšie smerovanie Mestskej polície pod jeho vedením.

„O pracovnú pozíciu náčelníka MsP Bytča sa uch1dzalo celkom 10 uchádzačov. Pán primátor Miroslav Minárčik vytvoril komisiu pre pracovný pohovor s uchádzačmi o túto pracovnú pozíciu. Pohovor bol orientovaný na overenie predpokladov na vykonávanie funkcie, motivácie, ktorá vedie uchádzačov sa o pracovnú pozíciu náčelníka MsP a na základné teoretické vedomosti z riadenia mestskej polície.“ – uviedla pre Žilinský Večerník hovorkyňa mesta p. Zdena Svrčková.

Nový náčelník mestskej polície p. Marek Smetana sa ujal svojej fukcie 14. novembra 2012. Ten v zložkách mestskej polície pracuje 2 roky a predtým pracoval 10 rokov v OS SR.

BYtčan.sk: Dobrý deň, gratulujem k Vášmu vymenovaniu. Aké prvé kroky plánujete urobiť ako nový náčelník? 

Mestská polícia Bytča bude pod mojim vedením zabezpečovať veci verejného poriadku, ochranu životného prostredia v rámci služobného obvodu, ako aj úlohy, ktoré jej vyplývajú zo VZN mesta Bytča, uznesení Mestského zastupiteľstva a rozhodnutí a pokynov primátora mesta. Mestská polícia musí slúžiť občanom mesta a prímestských častí pri ochrane ich práv a záujmov chránených zákonom. Z mojich doterajších skúseností vyplýva, že je dôležité dozerať na riadne a hospodárne osvetlenie ulíc, verejných priestranstiev a na včasné odstránenie porúch a nedostatkov na verejných priestranstvách. Mestská polícia Bytča sa pod mojim vedením bude jednoznačne držať zásady prevahy prevencie nad represiou.

BYtčan.sk: Máte pocit, že je potrebné niečo zmeniť na fungovaní MsP zmeniť?

Zásadné zmeny v organizácii práce mestskej polície Bytča nie sú potrebné, lebo pod vedením bývalého náčelníka Ing. Františka Poslucha sa činnosť mestskej polície skvalitnila a bola smerovaná smerom ku občanom mesta Bytča a prímestských častí ako aj návštevníkom mesta. A v tomto smerovaní budeme pokračovať aj naďalej.

BYtčan.sk: Čo považujete z hľadiska bezpečnosti v Bytči za najväčší problém?

Najväčším problémom v meste Bytča sú ľudia bez domova, ktorí sa často zdržiavajú na verejných priestranstvách, kde požívajú alkoholické nápoje, znečisťujú verejné priestranstvá a tým znepríjemňujú život ostatným obyvateľom a návštevníkom mesta. Aj touto cestou by som chcel poprosiť obyvateľov mesta, aby sa v takýchto prípadoch s dôverou obracali na príslušníkov mestskej polície a nebáli sa hoci aj anonymne upozorniť na takéto osoby na bezplatnom telefónnom čísle 159.

BYtčan.sk: Aké najčastejšie problémy riešia príslušníci MsP?

Medzi najčastejšie problémy s ktorými sa stretávame patria priestupky proti majetku, väčšinou sa jedná o drobné krádeže, ďalej sú to priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, priestupky na úseku ochrany pred alkoholizmom a inými toxikomániami, priestupky proti verejnému poriadku a priestupky proti občianskemu spolunažívaniu.

BYtčan.sk: Čo robí príslušníkom MsP najväčšie vrásky na čele?

Najväčšie vrásky robia policajtom už zmienený bezdomovci, ktorý ako som už povedal znepríjemňujú život slušným ľudom. Či už je to popíjaním alkoholických nápojov na verejných priestranstvách, alebo obťažovaním okoloidúcich. Je veľmi ťažké až nemožné týchto ľudí nejako postihovať, lebo vo väčšine prípadov nemajú žiadny príjem.

BYtčan.sk: Budú sa do budúcnosti rozširovať rady príslušníkov mestskej polície?

Nie v blízkej budúcnosti neplánujeme zvyšovať počet príslušníkov mestskej polície Bytča.

MP - kamerový systém

BYtčan.sk: Plánujete rozširovanie kamerového systému?

V budúcnosti by sme chceli rozšíriť jestvujúci kamerový systém tak, aby bolo pokryté mesto Bytča a jeho najfrekventovanejšie verejné priestranstvá. Rozšírenie kamerového systému pomôže zabrániť pouličnej kriminalite a je menej nákladné ako zvyšovanie stavu mestských policajtov.

BYtčan.sk: Mestské zastupiteľstvo v Bytči schválilo vykonávanie úloh mestskej polície aj na území iných obcí v okrese Bytča. Je mestská polícia činná aj v iných obciach v okrese Bytča?

Zmluvy s obcami boli schválené už v minulosti a mestská polícia Bytča plnila úlohy aj na území týchto obcí, ktoré mali podpísanú zmluvu s mestom Bytča. Jednalo sa väčšinou o pomoc pri zabezpečovaní verejného poriadku pri organizovaní rôznych kultúrnospoločenských akcií v obciach.

BYtčan.sk: Považujete materiálové vybavenie MsP za dostatočné?

Materiálové vybavenie mestskej polície Bytča je na dobrej úrovni, v súčasnej dobe sú všetci príslušníci mestskej polície Bytča kompletne vybavení výstrojou a výzbrojou pre riadny výkon služby.

BYtčan.sk: Dajú sa pomenovať nejaké konkrétne kroky ktoré má MsP do budúcna pred sebou?

Prioritou z hľadiska zlepšovania bezpečnostnej situácie v rámci celého služobného obvodu je pre mňa skvalitnenie práce pracoviska kamerového systému a zosúladenie s výkonom hliadok v teréne. Pracovisko kamerového systému je z časti obmedzené z dôvodu nedokonalého technického riešenia pokrytia kamerami najdôležitejších a najrizikovejších verejných priestranstiev a z časti personálnym obsadením. Vzhľadom nato, že toto pracovisko je vybudované ako chránená dielňa, sú reálne predpoklady pre rozšírenie o ďalších dvoch pracovníkov bez akýchkoľvek nákladov pre mesto Bytča. Ako náčelník mestskej polície Bytča vyčlením dostatočný priestor preventistom na prezentovanie preventívnych projektov pre deti, žiakov a študentov všetkých typov škôl. Za veľmi dôležitú považujem aj preventívnu činnosť pre seniorov, ako aj ohrozené skupiny obyvateľstva.

Fofo: www.bytca.sk | hovorca mesta

Zanechať prvý komentár