Bytča a Otvorená samospráva?

otvorena-samosprava-2012 wideTransparency International Slovensko včera na spojich stránkach zverejnila rebríček transparentnosti sto najväčších Slovenských miestnych samospráv. Naše mesto Bytča podľa rebríčka zaznamenalo nelichotivý prepad o 63! miest a umiestnilo sa na poslednom mieste.

V roku 2010, kedy Transparency International Slovensko (ďalej len TIS) uskutočnilo prvé hodnotenia miestnych samospráv sa mesto Bytča umiestnilo na 36-tom mieste,  kedy bolo hodnotené celkovo známkou C- pri celkovom skóre 42%. Vtedy mesto viedol primátor Ing. Korec. Viď výsledky: http://samosprava.transparency.sk/sk/city/11183

Čo je rebríček transparentnosti?

V podstate hovorí o tom, nakoľko mesto slúži občanom a ich záujmom. Známkou vyjadruje zverejňovanie hospodárenia a nakladania s majetkom občanov mesta Bytča a jeho mestských častí. O komunikácií zamestnancov mesta s občanmi a následnej kontroly občana  prostredníctvom zverejnených dokumentov. 

Rebríček transparentnosti hodnotí mestá v 11 oblastiach (od poskytovania informácií o práci úradu a poslancov, možnosti zapojenia verejnosti do diskusie a otvorenosti verejného obstarávania cez personálnu politiku, prenájmy majetku po udeľovanie grantov a dotácií).
Zhruba polovicu výsledného skóre tvorí hodnotenie kvality informácií na mestských webových stránkach, ďalších 40 percent odpovede  na infožiadosti pod menom Transparency ako aj „obyčajného občana,“ a zvyšok verejné dáta,  napríklad o tendroch od Úradu pre verejné obstarávanie.

Podľa TIS najmenej transparentnými oblasťami ostávajú predaj a prenájom majetku a prijímanie zamestnancov. Až 81 z sto miest na webe nezverejňuje výsledky súťaží na predaj majetku.  Len tretina samospráv robí pravidelne výberové konania na každú úradnícku pozíciu, a len  štyri z nich z výberu zverejňuje zápisnicu s poradím uchádzačov.

Štyri pätiny miest sa zlepšili či už to bolo tlakom, rebríčkami, dobrým príkladom alebo väčším tlakom voličov. Mestá sa zlepšujú. Máme asi 20 miest, ktoré sa ale zhoršili. Najviac to platí
pre Vranov nad Topľou a Bytču. Problém bol, že neodpovedali ani na infožiadosti, kde stratili veľa bodov,“  vysvetlil pre aktualne.sk zlé hodnotenia Šípoš.

Otvorená samospráva Bytča

Čo sa zmenilo?

Až celých 30% stratilo mesto Bytča v oblasti Prístup k infomáciám. Neodpovedalo vôbec na žiadosti o informácie, neposlalo údaje o o výške dani za psa a sane za odpad.

Naopak o 13% si polepšilo v oblasti účasti verejnosti na rozhodovaní. Vďaka tomu, že zverejňuje zápisnice zo zasadní Mestského zastupiteľstva. 

Zarážajúci prepad až 39% však stratilo v oblasti Verejného obstarávania a zabezpečovaní služieb. MsÚ síce na svojich stránkach zverejňuje oznámenia o verejnom obstrávaní, avšak informácie sú neaktuálne. Rovnako ich výsledky, chýbajú údaje z konania komisií pre vyhodnotenie ponúk a aj vyhodnotenie ponúk samotných.

Ďalší prepad o 30% je v oblasti Predaj a prenájom majetku. TIS vyčíta nepoužívanie elektornických aukcií pri predajoch a prenájmoch mejetku mesta,  rovnako ako nezverejňovanie výsledkov verejných obchodných súťaží, či zverejneniu zápisníc z procesu obchodných súťaží na predaj a prenájom majetku.

Pri oblasti Rozpočet naopak narástlo hodnotenie o 14%. Návrh rozpočtu na rok 2011 obsahoval slovný opis všetkých položiek v rozpočte, vrátane ich krátkeho zdôvodnenia. Oproti roku 2010 sa však zmeny v rozpočte chovajú inými pravidlami ako pri samotnom návrhu jeho tvorby. Chýba zverejnenie záverečného účtu za posledné tri roky, zverejnenie aktuálneho  rozpočtu a zverejnenie rozpočtov za posledné tri roky. Zverejňovanie zmlúv na internete dostalo celkové skóre 81 zo 100.

Nárast zaznamenala aj oblasť Dotácie a granty, hlavne vďaka zverejneniu pravidiel dotácie a následné zverejnenie dotovaných subjektov. Chýbajú však hodnotiace tabuľky, k jednotlivým dotáciám.

Opäť 22% prepad nastal v oblasti Byty a sociálne zariadenia a v oblasti Personálnej politiky nenanastal žiaden posun – je opäť na úrovni 0%!

Ďalší obrovský prepad nastal v oblasti Etika a konflikt záujmov – celých 30% na úroveň 0%. Spomínaných 30% sme v roku 2010 z9skali vďaka odoslaniu kópie majetkového priznania starostu samosprávy za rok 2009.

V oblasti Úzmené plánovanie a stavebný úrad si MsÚ polepšilo hodnotenie vďaka vytvoreniu elektronického registra, či elektronickej evidencií žiadostí v stavebnom konaní s možnosťou sledovania stavu žiadosti zverejnenou na internetovej stránke o celých 20% oproti roku 2010.

Posledná jedenásta oblasť Obecné podniky a investície ostala bezo zmeny na úrovni 0%.

Výsledky a hodnotenia

Na záver

Zhrnuté, podškrtnuté. Mesto Bytča sa umiestnilo na poslednom 99-tom mieste spolu s Vranovom nad Topľou. Oproti mestu pod vedením Ing. Korca je to prepad o celých 63 miest v rebríčku. Čo a ako urobiť lepšie pre občana a má vôbec občan záujem? To už je otázka pre Vás do diskusie.

 

Zdroj: Transparency International Slovensko | Foto: sme.sk

Zanechať prvý komentár