Odhalenie pamätnej tabule Prof. MUDr. Alojz Ján Chura

Odhalenie pamatnej tabule profesorovi ChuroviV sobotu dňa 21.6.2014 predpoludním boli občania Bytče a hlavne jej prímestskej časti Hliníka nad Váhom svedkom milej slávnosti. Pri príležitosti 115-teho výročia narodenia pána univerzitného profesora doktora Jána Alojza Churu, rodáka z Hliníka, mu bola odhalená pamätná tabuľa na jeho rodnom dome. Tejto slávnostnej udalosti sa zúčastnil primátor mesta Bytča pán Miroslav Minárčik, žijúci rodinní príslušníci pána profesora Churu, priatelia, známi , občania Bytče a Hliníka nad Váhom. Autorom pamätnej tabule je pán Mgr. art. Roland Doboš. Slávnostný príhovor predniesol Ing.architekt Ivan Matušík, zať pána profesora. Krátky príhovor predniesol aj primátor mesta Bytča pán Miroslav Minárčik.

Odhalenie pamatnej tabule profesorovi Churovi

Tento významný rodák z nášho mesta po ukončení lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave v roku 1923 začal pracovať na Detskej klinike LF UK v Bratislave a absolvoval študijné pobyty vo svetoznámych nemocniciach a klinikách v Londýne, Amsterdame a Berlíne. V roku 1930 bol habilitovaný na docenta. V roku 1933 sa stal prednostom Detskej kliniky LF UK v Bratislave a v roku 1936 sa stal riadnym profesorom detského lekárstva.

Aj keď mnohí svedkovia a viaceré dokumenty dosvedčujú, že ochraňoval židovských a českých študentov /umožnil im ukončiť vysokoškolské štúdium a tajne odovzdať diplomy po uzatvorení českých vysokých škôl/ a na falošné dokumenty umožnil pracovať na klinike mnohým rasovo a politicky prenasledovaným lekárom bol v r.1945 zbavený vedenia Detskej kliniky LF UK a predložený do Trenčína. Tu pracoval ako primár infekčného oddelenia a podarilo sa mu vybudovať nové Detské oddelenie v tom čase najmodernejšie na Slovensku, kde za nim prichádzali rodičia so svojimi chorými deťmi z celého Slovenska.

Vo svojej práci ako aj v publikačnej činnosti sa venoval oblasti výživy dojčiat, oblasti pneumológie a infekčných chorôb. Vybudoval systém poradní pre dojčatá, prenatálnu, reumatologická, diabetickú poradňu, založil školsko-zdravotnú službu, ktorá bola predchodcom dnešného dorastového lekárstva.

Venoval sa publikačnej činnosti keď vydal viac ako 100 publikácií a v zahraničí vydal viacero kníh, ktoré sa v tom čase považovali za míľniky pediatrie. Vypracoval tiež podrobný plán postgraduálneho vzdelávania pediatrov a bol spoluzakladateľom Slovenského ústavu pre doškoľovanie lekárov. Navrhol vybudovanie liečebného ústavu detskej tuberkulózy v Lučivnej a ústavu pre mentálne zaostalé a telesne postihnuté deti pri Červenom moste v Bratislave. Až v roku 1969 bol profesor Chura rehabilitovaný. Zomrel v roku 1979 v Trenčíne.

Hudobný doprovod hrou na akordeón zaznel v podaní žiaka ZUŠ Bytča Patrika Hrobárika a o slávnostnú báseň a spev sa postaral pán Štefan Šmatlák a Hlinický spevácky zbor.

Odhalenie pamatnej tabule profesorovi Churovi

Záver tejto spomienkovej slávnosti patril pánovi Ing. Stanislavovi Churovi, ktorý vyslovil poďakovanie všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a realizácii tohto podujatia.

 

Autor: Ing. Alžbeta Kramarová | zdroj: www.bytca.sk

 

Viac o Prof. MUDr. Alojz Jánovi Churovi si môžete prečítať v sekcií Osobnosti mesta – TU

 

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky