Sudoku, krížovky a logické hry

dvojiceV sobotu 9.3.2013 patril Dom kultúry nadšencom riešenia hlavolamov, logických úloh, sudoku a krížoviek. Tento koníček rozvíja ducha, pomáha trénovať mozgové závity a prináša radosť z objavovania tajomstiev ukrytých v hádankách či šifrách.

Dovedna 78 súťažiacich z blízkeho i vzdialenejšieho okolia sa stretlo, aby si zmeralo sily hneď v troch súťažných disciplínach.

Dopoludnia si prišli na svoje riešitelia sudoku, kde sa v troch náročnostných kategóriách prehrýzali troma kolami úloh pripravených zväčša bytčianskymi autorkami, gymnazistkami – Evkou Branišovou, Martinkou a Zuzkou Hromcovou. Sudoku je fenomén, ktorý si získava čoraz väčšiu popularitu hlavne u mladšej generácie, preto sa organizátori rozhodli udeliť ocenenia aj v samostatnej kategórii DROBČEK, aby tak posilnili túžbu detí po úspechu a zdokonaľovaní sa. Zahanbiť sa nenechali ani tí skôr narodení a tak si zaslúžene odniesli odmeny v kategórii KMEŤ. Zvyšní riešitelia sa mohli podľa vlastného uváženia rozhodnúť, či budú súťažiť v kategórii A – najskúsenejší riešitelia, alebo v kategórii B – menej skúsení riešitelia. Za organizátorov môžeme čestne prehlásiť, že našinci sa veru nestratili ani medzi špičkovými sudokáčmi.

Na atraktívnosti pridalo celej súťaži v riešení sudoku spôsob výberu víťaza: finále sa lúštilo systémom PLAY OFF, kde si v podstate aj súťažiaci postupujúci priebežne z ôsmeho miesta po základných kolách mohol siahnuť na víťazný pohár.

Výsledky

Sudoku – kategória DROBČEK (do 12 r.) Sudoku kategória KMEŤ
1. Zuzana Branišová 1. Magdaléna Gašová
2. Adam Cedzo 2. Jozef Chano
3 Lukáš Skála 3. Magdaléna Brozmanová
  Michaela Mahdoňová 4. Jozefa Husárová
  Andrej Mikovec 5. Daniela Šalagová
Sudoku – kategória A – skúsení Sudoku – kategória B – menej skúsení
1. Ivana Štiptová 1.  Miroslav Šalaga
2. Peter Hudák 2. Andrea Tamajková
3.  Jan Novotný 3. Jakub Husár
4. Jakub Ondroušek 4.-5. Natália Chanová
5. Jana Břízová 4.-5. Ladislav Bielik

Tesne po obede prišla na rad novinka v našom turnaji – súťaž dvojíc LUSK v štafetovom riešení logických úloh, sudoku a krížoviek. Niektorí prišli na miesto konania už rozhodnutí, s kým vytvoria tím, iní naopak zháňali svojho partnera na lúštenie až tesne pred začiatkom súťaže. Bolo milé pozorovať, ako vznikajú nové priateľstvá podporené spoločným koníčkom.

Zo začiatku bolo potrebné vypracovať tri rôzne úlohy na hárku papiera, aby dvojica dostala na výmenu ďalšie nové úlohy. Neskôr už bolo dovolené odovzdávať jednotlivé úlohy a na úplnom konci časového limitu dostali súťažiaci všetky zostávajúce úlohy a mohli si vyberať podľa obľúbenosti.

Pestrosť a rozmanitosť pripravených úloh dovoľovala každému prísť si na svoje, napriek náročnosti tak žiadna z 24 dvojíc nekončila s prázdnym kontom a pripísala si cenné bodíky v záverečnom hodnotení. V tejto časti turnaja organizátori nerozlišovali vekové ani iné kategórie, všetky dvojice mali rovnaké zadania a kritériá, preto podľa očakávaní prvé priečky obsadili tí najskúsenejší zo skúsených. Napriek tomu si dúfame povedať, že súťaž bola príjemným spestrením celého turnaja a podľa ohlasov súťažiacich aj jeho oživením. Ukázalo sa totiž, že naozaj v jednote bola sila a popri individuálnom presadení sa hráčov bol dôležitý aj moment spolupráce a naladenia sa na rovnakú vlnovú dĺžku.

Výsledky

Dvojica
1. Jana Břízová Jan Novotný
2. Štefan Gašpár Peter Gašpár
3. Michaela Bieliková Jakub Ondroušek
4. Ivana Štiptová Miroslav Ondrejka
5. Pavol Kollár Martin Kollár

Poslednou časťou celodenného turnaja bola súťaž v Logike, a hoci sa dostala na rad až nakoniec, išlo o nemenej zaujímavú ale o to náročnejšiu časť celého turnaja. V dvoch hlavných kategóriách si meralo sily v zdolávaní klasických i menej známych hlavolamov z dielne Zuzky Hromcovej a Matúša Demigera dovedna 35 súťažiacich. Ukázalo sa, že v B kategórii máme nového lídra, ktorý napriek svojmu nízkemu veku dokázal hravo poraziť aj skúsenejších, preto je len otázkou času, kedy nás bude Paľko Kollár reprezentovať na niektorom zo svetových turnajov, aby tak potvrdil, že jablko nepadá ďaleko od stromu.

Výsledky

 Logika – kategória A – skúsení  Logika – kategória B – menej skúsení
1. Štefan Gašpár Pavol Kollár
2. Peter Hudák Igor Hudák
3. Jan Novotný Peter Gašpar
4. Matej Uher Martina Prinerová
5. Jakub Ondroušek Martin Kubík

Na záver len môžeme dodať, že turnaj splnil svoje očakávania – pritiahol množstvo ľudí rôzneho vekového zloženia, ktorí holdujú spoločnému ušľachtilému koníčku. Poskytol možnosť plnohodnotne stráviť víkendový deň školákom, seniorom i tým pracovne vyťaženým. Vzhľadom na pozitívne ohlasy súťažiacich pevne veríme, že sa nám opäť o rok poradí zorganizovať nemenej atraktívne súťaže s novými zaujímavými úlohami v rovnako príjemnom prostredí nášho kultúrne stánku.

Poďakovanie na záver patrí všetkým, ktorí podporili tento ročník turnaja, či už tvorbou úloh, odsúhlasením prenájmu miestnosti a finančnej podpory; neodmysliteľnou pomocou pri samotnej organizácii a v neposlednom rade aj účastníkom turnaja, ktorí boli cieľovou skupinou nášho projektu.

Podrobnejšie výsledky nájdete na www.szhk.sk

II. Turnaj o pohár Bytče v riešení sudoku, krížoviek a logických úloh II. Turnaj o pohár Bytče v riešení sudoku, krížoviek a logických úloh  II. Turnaj o pohár Bytče v riešení sudoku, krížoviek a logických úloh 
atmosféra atmosféra Víťazi Sudoku kategória A
logika a skuseni logika b menej skuseni sudoku b menej skuseni
 Víťazi kategórie Logika A   Víťazi kategórie Logika A Víťazi Sudoku kategória B
sudoku drobcek vitazi sudoku drobcek dalsi sudoku kmet
Víťazi Sudoku kategória Drobček Kategória Drobček Víťazi ketegórie Kmeť

 

Za organizátorov Mgr. Katarína Hromcová

 

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky