Nechcem byť občanom druhej kategórie!

Nechcem byť občan druhej kategóriePo tom, ako sme listom ministerke Zuzane Zvolenskej začali protestovať proti pripravovanej transformácii záchraniek na Slovensku, otvorene sme jej povedali, že podľa nás je zdravotníctvo v tomto štáte len pre vyvolených a po tom, čo rovnaký tlak vyvinula aj primátorka Banskej Štiavnice, odpovedal štátny tajomník na našu žiadosť o stretnutie zvolaním tlačovej konferencie. Dozvedeli sme sa však len to, že z nás v Bytči urobia občanov druhej kategórie a že sa musíme obávať o naše životy.

To, že záchranka bude bez lekára, vraj nie je problém a pre pacienta sa prakticky nič nezmení. Napriek tomu však lekár v záchranke zostane v 92 okresoch. Ak záchranka bez lekára nie je problém, prečo ho nezrušia všade a neušetria podstatne viac?

Občania v Bytči platia dane a zdravotné odvody rovnako, ako občania v okresoch, kde lekár v záchranke zostane. Ministerstvo ušetrené peniaze vraj dá naspäť do záchraniek a na zvýšenie kilometrovného. Teda dá ich súkromným spoločnostiam, ktoré v tomto biznise podnikajú. Zoberie naše peniaze, ktoré boli doteraz určené pre lekára slúžiaceho pacientom v našom okrese a dá ich súkromným spoločnostiam, aby si zvýšili zisky a skvalitnili zdravotnú starostlivosť v iných okresoch. Toto sú tie sociálne istoty? Urobia z nás občanov druhej kategórie.

Ústava SR hovorí, že ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach. Základné práva sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné. Základné práva a slobody zaručuje ústava na území všetkým bez rozdielu. Týmto krokom nám ministerstvo berie základné práva garantované ústavou. Budeme sa brániť. Ak to inak nepôjde, aj ústavnou sťažnosťou na Ústavný súd SR!

Je neuveriteľné, že sa ministerstvo rozhodlo pre takýto krok práve v našom okrese, kde dosiahol SMER-SD jeden z najvyšších volebných výsledkov. Tým akoby napľuli do tváre ľuďom, ktorí im verili. Všetkých občanov okresu navyše potrestali za to, že nevyužívali záchranku s lekárom tak často, ako inde a že sme teda minuli menej peňazí. Namiesto toho, aby to ocenili, potrestali nás odňatím lekára. Vlastne prídeme o lekára za odmenu a dobré správanie… Absurdné!

Je to však aj nebezpečné. Keď sme teda, podľa štatistík operačného strediska Záchrannej služby SR, v rokoch 2010 – 2012 potrebovali lekára v záchranke menej často, ako inde, aká je pravdepodobnosť, že to tak bude aj v tomto roku? Štatisticky je pravdepodobnejšie, že sa to zmení a lekára budeme potrebovať častejšie. Lenže už tu nebude. Bojím sa o svoje zdravie a zdravie svojich blízkych a preto budem bojovať. A čo vy?

No a zarážajúce je aj to, že občania by sa, pravdepodobne, bez našej aktivity a aktivity primátorky Banskej Štiavnice, o zrušení lekára dozvedeli až po 1. apríly, kedy už by to bolo realitou. Opäť sa nás nikto nepýta na náš názor a naše reálne potreby. Sme pre nich jednoducho občanmi druhej kategórie.

Priadajte sa k petícií na Facebooku.

Michal Filek

Zanechať prvý komentár