Veľký vodárenský projekt za 62 mil. eur schválený!

Veľký vodárenský projekt schválenýOkres Bytča bude vypúšťať čistejšiu odpadovú vodu. Európska komisia posúdila a schvália v poradí už siedmy veľký vodárenský projekt s názvom Zásobovanie vodou, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd v okrese Bytča. Príspevok EÚ z Kohézneho fondu predstavuje 27 533 902 eur. Ďalších 4 858 924 eur pribudne zo štátneho rozpočtu SR, pričom celkové náklady projektu predstavujú sumu 62 138 789,96 eur. V rámci projektu sa vybuduje takmer 65 km kanalizačných a 52 km vodovodných sietí, počet obyvateľov zásobovaných pitnou vodou z verejných vodovodov sa zvýši približne o 8,5 tisíc. Taktiež sa zrekonštruuje a intenzifikuje čistiareň odpadových vôd Bytča na kapacitu 28 tisíc ekvivalentných obyvateľov.

Hlavným cieľom projektu v oblasti odkanalizovania a čistenia povrchových vôd je zvýšenie počtu ekvivalentných obyvateľov napojených na verejnú kanalizáciu v aglomerácii Bytča a Hvozdnica o približne 11 tisíc obyvateľov a zabezpečenie odpovedajúceho odvádzania a čistenia odpadových vôd v súlade s požiadavkami smernice EÚ o čistení komunálnych odpadových vôd a záväzkami Slovenskej republiky voči EÚ.

Na verejný vodovod by sa v rámci projektu mali napojiť obce Kotešová, Veľké Rovné, Petrovice, Kolárovice, Štiavnik a Hvozdnica. Tým sa zabezpečí bezproblémové zásobovanie obyvateľov pitnou vodou bez negatívnych dopadov na životné prostredie na území okresu Bytča.

Projekt napomôže k dosiahnutiu súladu so smernicou Rady 91/271/EHS o čistení komunálnych odpadových vôd vyriešením 2 aglomerácii a zároveň bude zabezpečené napojenie na zrekonštruovanú ČOV Bytča od približne 23 320 ekvivalentných obyvateľov. Projekt je súčasťou Operačného programu Životné prostredie v rámci prioritnej osi 1 Ochrana a racionálne využívanie vôd v cieli Konvergencia. Vlastníkom a prevádzkovateľom vybudovanej infraštruktúry aj intenzifikovanej ČOV je regionálna vodárenská spoločnosť Severoslovenské vodárne a kanalizácie. Tá bude zároveň prevádzkovať systém počas celej ekonomickej doby projektu.

Brusel už v uplynulom období odsúhlasil vodárenský projekt na Orave za vyše 87 mil. eur, projekt Bratislavskej vodárenskej spoločnosti – odkanalizovanie podunajskej časti Bratislavského regiónu za 50,4 mil. eur, vodárenský projekt na hornej Nitre za 102 mil. eur, projekt trenčianskych vodárov za vyše 83 mil., projekt Považskej vodárenskej spoločnosti za 66 mil. eur, ako aj projekt skupinovej kanalizácie Ružomberok a ČOV Liptovské Sliače. Ten predložila Vodárenská spoločnosť Ružomberok v celkovej hodnote 26,7 mil. eur.

——————————————————– doplnené informácie 19.2.2014 ———-

Popis predloženého projektu 

Strategickým cieľom predkladaného projektu „Zásobovanie vodou, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd v okrese Bytča“

– na úseku odkanalizovania a čistenia odpadových vôd je dosiahnutie:

a) zvýšenia počtu obyvateľov napojených na verejnú kanalizáciu,
b) zabezpečenia odpovedajúceho odvádzania a čistenia odpadových vôd v súlade s požiadavkami Smernice 91/271/EHS a záväzkami Slovenskej republiky voči EÚ

– na úseku zásobovania pitnou vodou je dosiahnutie:

a) zvýšenia počtu zásobovaných obyvateľov z verejných vodovodov,
b) zabezpečenia bezproblémového zásobovania obyvateľov pitnou vodou bez negatívnych dopadov na životné prostredie na území okresu Bytča v Žilinskom kraji.

A. Stručný popis projektu

Z pohľadu vykonávania smernice Rady 91/271/EHS oblasť dotknutá projektom zahŕňa územie dvoch aglomerácií nad 2 000 EO, aglomerácie Bytča a aglomerácie Hvozdnica. Tieto aglomerácie sú tvorené nasledujúcimi obcami:

 Názov aglomerácie   Veľkosť aglomerácie   Názov obce 
 Bytča  20 878 Bytča
Kolárovice
Kotešová
Petrovice
Veľké Rovné
Hvozdnica 5 256 Hvozdnica
Štiavnik

Predkladaný projekt možno rozdeliť na tri hlavné aktivity:

ODKANALIZOVANIE A ČISTENIE ODPADOVÝCH V?D

Odpadové vody z riešených aglomerácií (Bytča, Hvozdnica) je navrhnuté čistiť na centrálnej ČOV Bytča . Jestvujúcu ČOV Hvozdnica je navrhnuté zrušiť. V mieste ČOV Hvozdnica je navrhnuté umiestniť ČS s výtlakom do kanalizačnej siete v Malej Bytči.

Kanalizačný systém z obcí bude pomocou ČS a výtlakov napojený na ČOV Bytča. V nových lokalitách je uvažované s priamym pripojením 64,9-81,3 % obyvateľov na kanalizačný systém.

ČOV BYTČA

Na ČOV Bytča je navrhnuté pripojiť celkové znečistenie od cca 28000 EO. V súčasnej dobe (priemer za ostatné tri roky) je prítok znečistenia na ČOV vyjadrený v množstve
– 598 kgBSK5/d, čo predstavuje množstvo produkované 9 962 EO60. Pripojením nových časti z oboch aglomerácií sa v návrhu riešenia uvažuje s nárastom znečistenia pritekajúceho do ČOV o cca 180 % oproti súčasnému stavu. Z nutnosti zvýšiť kapacitu objektov je navrhnutá celková rekonštrukcia ČOV.

Koncepcia intenzifikácie a modernizácie ČOV Bytča uvažuje maximálne využitie existujúcich stavebných objektov. Koncepcia intenzifikácie čistenia odpadových vôd na ČOV zahŕňa predovšetkým intenzifikáciu biologického stupňa a kalového hospodárstva ako ťažiskového článku celej ČOV majúceho prvoradý vplyv na kvalitu vyčistenej odpadovej vody, predovšetkým z hľadiska nutrientov.

ZÁSOBOVANIE VODOU

Podľa vybraného variantu riešenia budú obce Veľké Rovné a Kotešová napojené na vodný zdroj Nivy, ktorý sa nachádza na južnom okraji obce Veľké Rovné. Ostatné obce – Kolárovice, Petrovice, Hvozdnica a Štiavnik budú – napojené na jestvujúci SKV Bytča – vodné zdroje studňa Hliník nad Váhom a vrty Predmier.

Realizáciou jednotlivých aktivít projektu sa zabezpečí predovšetkým nasledovné:

– Zvýšenie počtu obyvateľov na verejnú kanalizáciu bude v horizonte roku 2015 z 9 531 na 20 672 obyvateľov.

– Zabezpečenie odpovedajúceho odvádzania a čistenia odpadových vôd v súlade s požiadavkami Smernice 91/271/EHS a záväzkami Slovenskej republiky voči EÚ v oblasti aglomerácie Bytča a aglomerácie Hvozdnica.

– Zvýšenia počtu zásobovaných obyvateľov z verejných vodovodov bude v horizonte roku 2015 z 12 154 na 20 782.

– Zabezpečenia bezproblémového zásobovania obyvateľov pitnou vodou bez negatívnych dopadov na životné prostredie v oblasti aglomerácie Bytča a aglomerácie Hvozdnica.

Realizáciou projektu sa zamedzí nekontrolovanému nakladaniu s odpadovými vodami, čím sa zabráni kontaminácii povrchových a podzemných vôd. V rámci projektu sa 11 141 obyvateľov napojí na novovybudovanú kanalizačnú sieť v dĺžke 64,945 km a na intenzifikovanú ČOV Bytča bude pripojených 23 320 EO a od ďalších 4 635 EO sa uvažuje so zvozom žumpových vôd. Celkovo bude od roku 2015 na ČOV Bytča čistená odpadová voda od 27 955 EO. Taktiež sa zabezpečí pripojenie 8 628 obyvateľov na novovybudovanú vodovodnú sieť o dĺžke 52,448 km.

Začiatok výstavby, resp. realizácie jednotlivých aktivít projektu, je plánovaný na október 2013 s predpokladom ukončenia stavebných prác v septembri 2015. Projekt bude uvedený do trvalej prevádzky od októbra 2015.

Obstaranie stavebných prác na realizáciu uvedených aktivít ako aj služieb na odborný dohľad nad plnením podmienok budúcej zmluvy o dielo (stavebný dozor) bude podliehať verejnému obstarávaniu v zmysle platnej legislatívy SR.

Počas fázy výstavby projektu bude priamo vytvorených 36 pracovných miest v očakávanej dĺžke trvania 24 mesiacov. Po ukončení fázy výstavby projektu sa predpokladá vytvorenie 6 pracovných miest na plný pracovný úväzok.

Vzhľadom na uvedené investičné aktivity sú jednotlivé finančné objemy nasledovné:

Celkové rozpočtové náklady projektu s DPH    66 358 279,99 €
Celkové rozpočtové náklady projektu bez DPH    55 298 800,00 €
Oprávnené náklady pre určenie výšky grantu    51 735 356,98 €
Požadovaný grant z Kohézneho fondu    33 107 864,44 €
Národné spolufinancovanie (štátny rozpočet)   5 842 564,31 €
Národné spolufinancovanie (žiadateľ)   27 407 851,24 €

Výška spolufinancovania bola určená na základe výsledkov finančnej analýzy vykonanej metodikou medzery vo financovaní.

Pri vyššie uvedenej štruktúre financovania projektu, predpokladanom náraste cien vodného a stočného, platnej regulácie cien a pri zohľadnení cenovej únosnosti pre obyvateľstvo je vnútorná miera finančnej návratnosti projektu po zohľadnení nenávratného finančného príspevku 1,6 %.

Kompletný materiál predložený na rokovanie vlády nájdete tu.

Projekt EU voda

Projekt EU

 

 

 

zdroj: http://www.minzp.sk/ www.rokovania.sk  foto: ilustračné

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky