Biely vraniak Jaroslav Macek

Po tom, ako získal ocenenie Biela vrana mu kamaráti  nepovedia inak ako biely vraniak. Bytčan Jaroslav Macek, predseda Okresnéhu súdu v Žiline, si toto ocenenie „vyslúžil“ za ochotu brániť pravdu a spravodlivosť.

Bola to v poradí už druhá výnimočná cena za jeho dlhodobú prácu, keďže predsedá súdu, ktorý má na starosti protischránkový register. Po tom, čo v decembri dostal  od americkej ambasády na Slovensku cenu Jána Kuciaka za transparentnosť, si v januári prebral cenu Biela vrana od prezidentky Zuzany Čapútovej.

Obe ocenenia súvisia s vybudovaním a vedením registra partnerov verejného sektora. Toho je Jaroslav Macek spoluautorom a dohliada na jeho správne fungovanie. „Register je výnimočný v tom, že sme ho vytvorili na zelenej lúke, bez možnosti sa niekde inšpirovať. Museli sme vytvoriť niečo, čo sme nemali kde odkopírovať. Keď sme register vytvárali, boli sme asi prví na svete. Dnes sa už takéto registre musia vytvoriť povinne, pretože štátom Európskej únie táto povinnosť vyplýva priamo z európskej smernice. A tým je výnimočnosť nášho registra, v tomto zmysle, preč,“ uviedol v jednom zo svojich mnohých rozhovorov.

Najviac ho podľa jeho slov potešilo, že dcéra bude na neho pyšná a že je to niečo, čo sa nedá kúpiť. „Potešil som sa hlavne gratulácií od pani prezidentky a veľmi peknými osobnými listami od primátora Žiliny, alebo predsedu Úradu pre verejné obstarávanie. Je vidieť, že ich písali osobne a dali si naozaj záležať,“ dodal Jaroslav Macek

Odmenou jeho práce a skúseností je návrh členov Súdnej rady na predsedu Najvyššieho správneho súdu. Súd, ktorý v konečnej inštancii rozhoduje napr. v stavebných veciach.

Jara „bieleho vraniaka“ mnohí možno poznajú aj vďaka jeho bohatým komunálnym aktivitám, nielen ako predsedu súdu a bojovníka za spravodlivosť. Ja by som mu preto chcel aj touto cestou zagratulovať nielen za seba, ale za všetkých obyvateľov nášho mesta. Popriať veľa chuti do ďalších aktivít a  hlavne v jeho práci veľa ďalších úspechov a významných cien!

https://youtu.be/OsCygRmCfTU

ZDROJE
Úvodná foto: internet
Ostatné: archív JM

Zanechať prvý komentár