AKTUALIZOVANÉ: Zamyslenie občana – Herňa pri škole, je to podľa zákona v poriadku?

Zamyslenie občana - Herňa pri škole, je to podľa zákona  v poriadku?Sledujem čo sa v našom meste deje, na rádiu Sever skoro každý deň počujem nášho primátora ako rieši veci pre občanov. V novinách čítam čo všetko robí mesto a mestský úrad pre nás občanov. Napriek tomuto násilnému masírovaniu mám úplne opačný vnútorný pocit. Mám pocit, že na voliča sa 3 roky kašle a vo volebnom roku sa odrazu začne všetko riešiť. Patrím do kategórie ako ma nazval kolega „starý Bytčan„.  Narodil som sa v Bytči, žijem v Bytči, moje deti žijú v Bytči a napriek megalomanským projektom nášho pána primátora, ktoré rieši pre prospech nás občanov, by som ja osobne uvítal keby práve on spolu s úradníkmi na meste urobil iba pár maličkostí pre krajší dnešok.

Moje deti chodia do školy na Mierovú ulicu, radi chodia do mestskej knižnice. Budem spokojný ak budú pokračovať v štúdiu na gymnáziu v Bytči. Sú však veci, ktoré mi v meste vadia a to sú práve tie maličkosti, ktoré by na meste mal primátor stopnúť skôr než vzniknú. Manželka pána primátora je výchovný poradca na škole, možno by sa mal poradiť aj s ňou o vhodnosti či nevhodnosti umiestňovania herní do blízkosti školy. Herňa a hracie automaty, vo všeobecnosti nazývané hazard….to je tá maličkosť, ktorá mi v meste vadí. Hazard určite nie je maličkosť ale je maličkosťou ho v zárodku stopnúť. Nedať mu dýchať a nedať mu šancu rozšíriť sa. Nechcem aby moje deti keď idú do mestskej knižnice, museli ísť popred herňu. Nechcem aby moje deti keď vychádzajú zo školy videli rovno vchod do herne. Ak by v budove mesta bola kaviareň či slušnejší bar, otvorený možno až v poobedných hodinách asi by mi to tak moc nevadilo. Vadí mi však hazard a vadia mi aj výherné automaty.

Zamyslenie občana - Herňa pri škole, je to podľa zákona  v poriadku?

Pýtam sa pán primátor, čo Vás viedlo k tomu, aby ste povolili ako mesto dve prevádzky automatov v blízkosti škôl. Jedna v budove mesta a to hneď vedľa mestskej knižnice a druhá v budove Prima Zdroj, vchod priamo na parkovisko Billa. Myslíte si, že je to vhodné keď okolo prejde množstvo detí, školákov či gymnazistov?

Nie som odborník na zákon ani právnik ale v zákone o hazardných hrách sa v §35 odst 11 píše doslovne cituje : „ Je zakázané prevádzkovať výherné prístroje….v školách, školských zariadeniach, zariadeniach sociálnych služieb pre deti a mládež a ubytovní mládeže, zdravotníckych zariadeniach a v budovách štátnych orgánov. Je zakázané prevádzkovať výherné prístroje….vo vzdialenosti do 200m od školy, školských, školských zariadení „ …..atď

Zamyslenie občana - Herňa pri škole, je to podľa zákona  v poriadku?

Ak si dám meranie vzdialenosti na google maps tak v prípade Mierovej školy od „veľkej“ brány pri jedálni je to k vchodu do herne 100m. Najkratšia vzdialenosť čiže plot školy a vchod do herne 50m. Vchod do budovy školy a vchod do herne 75m. V prípade školy na ulici E.Lániho je to od brány do areálu školy po vchod herne 70m. Vchod do budovy školy a vchod do herne 125m. Čiže všetko pod 200m.

Aký je teda postoj primátora k tejto problematike? Stanovisko mesta hneď keď odpovedajú zverejním. …..

Autor a snímky: Marián Severín

Stanovisko mesta Bytča

Dobrý deň pán Severín,
na základe Vášho e-mailu zo dňa 26.6.2014 ohľadne umiestnenia výherných hracích prístrojov /VHP/ pri školách a školských zariadeniach Vám odpovedáme nasledovne:

– je pravdou,že VHP sú umiestnené:
pri obchodnom centre Billa, v budove CBA, táto prevádzka má však charakter „Herňa“, ktorá je vyňatá v § 35 odst.11 zákona č.171/2005 Z.z. o hazardných hrách – viď dôkaz:
„Je zakázané prevádzkovať výherné prístroje, technické zariadenia obsluhované priamo hráčmi a videohry, s výnimkou ich prevádzkovania v herni, vo vzdialenosti do 200 metrov od školy, školských zariadení, zariadení sociálnych služieb pre deti a mládež a ubytovní mládeže.“

V prevádzke Hostinec Panelák, ktorého dostupnosť po chodníku ku hlavnému vchodu ZŠ vyhovuje predmetnému zákonu, keďže vyššie uvedený zákon nerieši spôsob merania vzdialenosti, čím má za to, že vzdialenosť sa vo všeobecnosti meria v bežných metroch. Prevádzkovateľ VHP v tomto reštauračnom zariadení má licenciu platnú do konca roku 2014, pričom túto licenciu je možné v prípade preukázaných porušení dotknutého zákona na rok 2015 neudeliť.

Vydaním licencií resp.prevádzkovaním VHP na území mesta Bytče neevidujeme do dnešného dňa žiadnu sťažnosť.
To neznamená, že sa s Vaším podnetom nebudeme zaoberať pre rok 2015, aj keď to bude mať dopad na príjmovú časť mestského rozpočtu.

Zákon č.171/2005 Z.z. bol novelizovaný zákonom č.439/2012 Z.z. kde je možnosť vydania všeobecne záväzného nariadenia, čo je podmienené schválením mestského zastupiteľstva.
„Ako podmienku vydania všeobecne záväzného nariadenia zo strany obce obmedzujúceho hazardné hry novela stanovuje narušenie verejného poriadku v súvislosti s hraním hazardných hier a sťažnosť obyvateľov obce prostredníctvom petície podporenej najmenej 30% obyvateľov obce, ktorí dovŕšili 18 rokov.“
Uvedené skutočnosti môžu byť podnetom pre rozhodovanie v novom mestskom zastupiteľstve,ktoré sa bude kreovať v komunálnych voľbách v novembri tohto roku.

S úctou
Ing.Alžbeta Kramarová
prednosta MsÚ Bytča

 

Zanechať prvý komentár