Poslanec Bologa prišiel o svoj mandát

Poslanec Bologa sa vzdal svojho mandátuPoslanca Ing. Petra Bologu vymenil v poslaneckej lavici p. Milan Behrík. Bologovi zanikol mandát na základe zákona o voľbách do orgánov samosprávy obcí, právoplatným odsúdením za úmyselný trestný čin – prečin. Bologa sa 20.3.2014 písomne vzdal svojho poslaneckého mandátu, členstva v mestskej rade a vo finančnej komisií. Nakoľko bol právoplatne odsúdený rozsudkom Okresného súdu Žilina sp. zn.: 28T/200/2013 zo dňa 27. 2. 2014, ktorým bola schválená dohoda o vine a treste pre úmyselný trestný čin – prečin podľa § 370 Trestného zákona. Toto rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť dňa 27. 2. 2014.

Podľa výsledkov volieb do orgánov samosprávy mesta Bytča v roku 2010 bol ďalším náhradníkom p. Milan Behrík. Ten zložil svoj poslanecký sľub a sa stal aj členom finančnej komisie. Na uvoľnené miesto predsedu finančnej komisie nastúpi poslanec Jozef Raždík, rovnako nahradí Bologu aj v mestskej rade.

Peter Bologa napísal vo svojom vyjadrení: „Poslancom mestského zastupiteľstva som od roku 2002. Za 11 rokov som predložil niekoľko návrhov, prípadne som pri viacerých návrhoch spolupracoval, veľa vecí sme dotiahli do konca, veľa zostalo nedokončených. Som veľmi rád, že Bytča mala ako štvrté mesto na Slovensku elektronické aukcie, ktoré sú dnes prakticky samozrejmou súčasťou verejného obstarávania nielen v samospráve. Zriadili sme Grantový systém mesta Bytča, založili sme mestskú ligu v malom futbale, každý rok organizujem majstrovstvá okresu v malom futbale, bol som členom komisie pre čerpanie prostriedkov z európskych fondov v čase, kedy naše mesto získalo najväčší objem prostriedkov. Bol som pri všetkých väčších projektoch za posledné desaťročie. Obzvlášť som sa vždy zaujímal o financie, verejné obstarávanie, školstvo a šport. Mrzí ma, že sú veci, ktoré nie sú dotiahnuté do konca. Som rád, že ste mi dali dôveru vo voľbách tri razy za sebou. Svojho poslaneckého mandátu sa vzdávam a v blízkom období nemienim kandidovať v žiadnych voľbách.“

Bola to nerozvážnosť

„Rád by som sa vyjadril aj k dezinformáciám, ktoré sa šíria o mojom údajnom skutku. Pravda je taká, že expertízne skúmanie potvrdilo, že od začiatku hovorím pravdu a bol som v plnom rozsahu zbavený obvinenia, že rozširujem inkriminovaný materiál. V mojom počítači ani na žiadnych externých nosičoch nikto nič z inkriminovaného materiálu nenašiel. Práve preto mi súd neuložil trest zákazu činnosti, ani nič podobné. Som úplne normálny človek, ktorý konal neuvedomelo. To všetko sú výsledky expertíz.“

„Jedinou mojou nerozvážnosťou bolo, že som manipuloval s prílohou e-mailov od anonymného odosielateľa. Takýto e-mail som nikdy od nikoho nežiadal a z jeho obsahu mi je zle, rovnako ako každému normálnemu človeku. Naša legislatíva popisuje uvedený čin ako prečin. Bolo mi ozrejmené, že spôsob, akým sa mi materiály do pošty dostali, a z akého dôvodu, nie je podstatný. Som si toho plne vedomý, preto nesiem zodpovednosť. Nemienil som zatĺkať, meniť výpovede, lebo od začiatku som presvedčený, že som neurobil nič, čím by som niekomu ublížil a išlo skutočne len o obyčajný ľudský omyl. Pracujem 15 rokov v školstve a stovky žiakov a rodičov Vám môžu potvrdiť, aký som človek. Či môj odchod z pozície poslanca niekomu prospeje a do akej miery, nechám na posúdenie čitateľa.“ – dodal Bologa.

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky