Zástupcovia Opočna navštívili Bytču

Navšteva zástupcov Opočna v meste BytčaV dňoch 3.-5. apríla 2014 navštívila Bytču delegácia z družobného poľského mesta Opoczno (slov. Opočno), ktorú tvorili: Jan Wieruszewski – primátor mesta a obce Opoczno, Jarosław Wiktorowicz – zástupca primátora, Andrzej Kacprzak – zástupca predsedu Mestsko-obecného zastupiteľstva v Opočne, Jarosław Jurowski – poslanec miestneho zastupiteľstva a Waldemar Kaleta – zástupca OSP Opoczno (DHZ).
Vzácnu návštevu, ktorá pricestovala do Bytče vo štvrtok popoludní, na pôde Mestského úradu v Bytči privítal Miroslav Minárčik, primátor mesta. Po srdečnom privítaní zástupcovia obidvoch samospráv zasadli Sobášnej sieni MsÚ v Bytči, kde sa venovali rozhovorom a výmene názorov a skúseností, týkajúcich sa samosprávnej činnosti, v ktorej pokračovali aj neskôr pri spoločnej večeri.

Témou obojstranných rozhovorov a diskusie boli okrem iného problémy, súvisiace s odpadovým hospodárstvom, vrátane biologicky rozložiteľného odpadu (BRO). Inou oblasťou diskusie bolo riešenie problémov v oblasti bývania v komunálnych a sociálnych bytoch. Do problémov, ktoré musia riešiť obidve samosprávy, patrí tiež parkovanie vozidiel a spôsoby jeho skvalitnenia a efektívnejšieho využitia. Hovorilo sa tiež o financovaní a hospodárení miest, právnych predpisov, určujúcich činnosť samosprávy a na iné podobné témy.

Navšteva zástupcov Opočna v meste Bytča

Dôležitou súčasťou rozhovorov bola vzájomná výmena informácií a skúseností, súvisiacich so získavaním podporných prostriedkov, najmä z príslušných operačných programov EÚ, ktoré zásadným spôsobom umožnili hospodársky a spoločenský rozvoj miest a prispeli k uspokojovaniu potrieb občanov. Zástupcovia samospráv pritom s prekvapením zistili, že napriek rôznym špecifickým rozdielom a podmienkam, obidve mestá majú tie isté problémy a priority rozvoja, týkajúce sa oblasti dopravy a ochrany životného prostredia.

Členovia samospráv sa zhodli v názore, že medzi hlavné priority uspokojovania potrieb obyvateľstva patrí najmä výstavba, úprava a údržba miestnych komunikácií. Občania očakávajú tiež kvalitnejší kultúrny a spoločenský život, vytvorenie priestorov pre rekreáciu. Väčší dôraz si vyžaduje starostlivosť o starších občanov, výchova a starostlivosť o deti a mládež.

Na druhý deň sa delegácia z Opočna mala možnosť vďaka zaujímavej prednáške PhDr. Jany Kurucárovej, riaditeľky Štátneho archívu v Bytči, oboznámiť s históriou mesta a zámku. Hostia z Poľska mohli vidieť množstvo vzácnych archívnych dokumentov. Prezreli si obnovený, z prostriedkov nórskeho finančného mechanizmu, Svadobný palác. Poobede sa v priestoroch Kysuckého múzea v Čadci stretli s ľudovou kultúrou a históriou Kysúc. Večer absolvovali pobyt v bazéne s liečebnou vodou v Rajeckých Tepliciach. Posledný deň (sobota, 5.04.2014) nasledovalo rozlúčkové stretnutie primátora mesta s delegáciou na Mestskom úrade v Bytči.

Navšteva zástupcov Opočna v meste Bytča

Členovia delegácie z Opočna, ktorí navštívili Bytču s odstupom niekoľkých rokov, si všimli viditeľné zmeny v meste. Boli prekvapení pokračujúcim rozvojom mesta a chválili úspešnú činnosť samosprávy. Na záver poďakovali primátorovi a samospráve Mesta Bytča za pozvánku, zaujímavú a prospešnú návštevu. Primátor Bytče pozval tiež svojho poľského partnera, primátora Opočna na slávnostné otvorenie Bytčianskeho kultúrneho leta 2014, ktoré sa bude niesť v znamení 780. výročia prvej zmienky o meste Bytča.

 

Zdroj: www.bytca.sk

 

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky