Prehliadka spevokolov a speváckych súborov

Prehliadka spevokolov Bytča 2014O každodennom živote starých a prastarých rodičov aj dnes svedčí tisíce ľudových piesní. Nejedna z nich inšpirovala milovníkov folklóru k založeniu ľudovej hudby. Jej čaro sa snažia zachovať spoločnými vystúpeniami spevokolov. Deväť súborov zo Žilinského kraja sa stretlo na krajskej súťažnej prehliadke spevokolov a speváckych súborov v pondelok 28. apríla 2014 v Dome kultúry v Bytči. Organizátorom podujatia bola krajská organizácia Žilina a Okresná organizácia Bytča. Záštitu nad podujatím prevzal predseda Žilinského samosprávneho kraja p. Juraj Blanár a primátor mesta Bytča p. Miroslav Minárčik.

Podujatie slávnostne otvoril predseda krajskej organizácie jednoty dôchodcov a zároveň aj riaditeľ prehliadky p. Michal Kotian spolu s prednostkou MsÚ p. Alžbetou Kramarovou a predsedníčkou okresnej organizácie Bytča p. Lýdiou Ďurianovou. 

Prehliadka spevokolov Bytča 2014

Na podujatí vystúpili súbory Jesienka zo Žiliny, Vrútočanka z Martina, Bobrovec z Liptovského Mikuláša, Salatín z Ružomberka, spevácka skupina Dedovanka z Čadce, skupina Súľovčanka z Bytče – Súľov a Javorník zo Štiavnika.
Víťaznou skupinou, ktorá bude reprezentovať Žilinský kraj na celoslovenskej prehliadke spevokolov a speváckych skupín – JDS v Trenčíne, sa stala spevácka skupina Senková z Podbieľa okr. Tvrdošín. Druhé a tretie miesto získal súbor Salatín z Liptovských Sliač a Javorník zo Štiavnika.

Prehliadka spevokolov Bytča 2014

„Verím, že sme sa dobre prezentovali pred celým krajom a že sme ukázali, že aj mesto Bytča vie organizačne zabezpečiť takéto významné akcie“ povedala v závere podujatia prednostka mestského úradu p. Alžbeta Kramarová.

 

Text, foto: Zdenka Svrčková | zdroj: www.bytca.sk

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky