Radošinci opäť v Bytči

Radošinci opäť v BytčiDňa 2. septembra vystúpili Radošinci v Dome kultúry v Bytči s divadelnou komédiou Sčista-jasna. Autorom hry a textov piesní je Stanislav Štepka. Po prvej úspešnej javiskovej správe Stanislava Štepku a Radošinského naivného divadla o dvadsiatom storočí z pohľadu Štepkovej rodnej obce Radošina na krajinu a národ (Polooblačno, 1900 – 1950), prichádza divadlo a jeho autor v roku päťdesiateho výročia vzniku RND s druhou, pokračujúcou trpko-smiešnou komédiou o dvadsiatom storočí Sčista-jasna (1950 – 2000).

Historické, spoločenské, ale najmä ľudské osudy západoslovenskej obce a jej obyvateľov pokračujú (a miestami sa aj završujú) v tragikomických ľudských príbehoch od počiatkov nástupu socializmu v päťdesiatych rokoch až po rok 2000. No spolu sme si vypočuli aj svojrázne, naozaj ľudové rozprávanie o írečitej svadbe a ďalších udalostiach, videli sme účinkovať živú dedinskú hudobnú skupinu, pripomenuli si tragickú menu peňazí, komické vidiecke cirkusové vystúpenie, mládežnícke zábavné programy, násilné zakladanie roľníckeho družstva, filmovanie slávneho slovenského filmu, obdobie vzniku a prvých úspechov miestneho známeho divadla, tragické desaťročia normalizácie, až po obdobie premeny a rozpačitého konca minulého storočia.

Radošinci opäť v Bytči
Vedúca osobnosť Radošínskeho naivného divadla Stanislav Štepka v tomto roku oslávil svoje 70-te narodeniny. Pri príležitosti tohto životného jubilea, mu po skončení predstavenia, osobne zablahoželal krásnou kyticou aj primátor mesta Bytča p. Miroslav Minárčik a poprial mu pevné zdravie a veľa inšpirácií na písanie írečitých hier, ktoré sú jedinečné a vo všetkých je smiech cez slzy. Primátor sa poďakoval aj všetkým hercom za skvelý výkon, taktiež divákom za hojnú účasť a vyjadril nádej, že už v blízkej budúcnosti vystúpia Radošinci opäť v Bytči s iným zaujímavým predstavením. Tešíme sa!

Zdroj: www.bytca.sk

 

Zanechať prvý komentár