Chodník zaistí bezpečnosť detí

chodnik-zs-mieruMinulý rok zasadala Vláda SR v Žiline. Na základe jej výzvy, požiadalo mesto Bytča prostredníctvom primátora, o dotáciu na rekonštrukciu chodníkov pri Mierovej škole, z dôvodu bezpečností žiakov, rodičov, ale aj vodičov motorových vozidiel. Primátor mesta pripravil projekt rekonštrukcie chodníka pri Základnej škole Ulica Mieru ešte v minulom roku pred komunálnymi voľbami.

„Chodník sa týka Komenského ulice, kde je veľmi vážna dopravná situácia najmä v ranných hodinách pri príchode detí do areálu školy a opäť v popoludňajších hodinách pri odchode detí zo školy,“ povedala Alžbeta Kramarová, prednostka Mestského úradu.

Mestská polícia monitoruje bezpečnostnú situáciu pred školou a pripravila videodokumentáciu. „Deti chodia pomedzi autá. Samotná šírka komunikácie je nedostatočná, naviac tam chýba chodník. Vybudovaním nového chodníka s prepojením na chodník od Mierovej ulice, by sa zabezpečil bezpečný príchod detí do areálu školy a taktiež by sa rozšírila jestvujúca miestna komunikácia. Toto bolo predmetom našej žiadosti, naviac prekonzultované s vedením školy. Uvedená dotácia bola schválená na vyššie uvedenom zasadnutí Vlády SR.,“ uviedol na správnu mieru primátor mesta Miroslav Minárčik.

Na prvom mestskom zastupiteľstve sa ohľadom rekonštrukcie chodníkov rozprúdila búrlivá diskusia. Niektorí noví poslanci si navrhli ako prioritu riešiť bezbariérovosť chodníkov v meste a túto dotáciu použiť na tento účel. Primátor mesta vysvetlil poslancom, že v uznesení Vlády nie je presne naformulovaný účel dotácie, nakoľko svoju požiadavku adresovalo mesto samo. Preto považuje návrh niektorých poslancov za krok späť. Naviac tvrdenie v iných médiách, že mení účel dotácie on, považuje za zavádzajúce. „Primátor mesta nechce meniť účel dotácie, jeho prioritou je jednoznačne bezpečnosť detí,“ uviedla prednostka úradu.

Mesto sa nebráni debarierizácii chodníkov, aby uľahčilo pohyb imobilným spoluobčanom,. „V súčasnom období vykonávame práce na záverečnom účte r.2014 a po jeho schválení mestským zastupiteľstvom sa reálne otvorí cesta k použitiu finančných prostriedkov podľa rozhodnutia poslancov MZ. Tu vidíme priestor na vytypovanie miest vhodných pre opravu chodníkov a komunikácií,ktoré slúžia aj takýmto občanom a ich následné pokrytie finančnými prostriedkami z rozpočtu mesta.“

chodnik-zs-mieru

 

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky