Aká vlastne je cena tepla v Bytči?

Aká ja vlastne cena tepla v BytčiV poslednej dobe sa objavilo viacero článkov poukazujúcich na vysokú cenu tepla a teplej úžitkovej vody v Bytči ako aj na dosahovanie neprimeraného zisku firmou, ktorá prevádzkuje centrálne zásobovanie teplom a teplou úžitkovou vodou. V článkoch cenu autor nazýva „neprimerane vysokou“ a porovnáva s cenou vo vybraných okolitých mestách. Z uvedených článkov môže potom čitateľ – občan mesta Bytča naozaj nadobudnúť dojem, že je cena tepla a TÚV v Bytči najvyššia v celom okolí, alebo aj na celom Slovensku a že sa prevádzkovateľ tepelného hospodárstva v Bytči (firma TEZAR, s.r.o.) obohacuje na úkor občanov.

Aká je však naozaj cena tepla, a TÚV, ak do zoznamu „vybraných“ okolitých miest zahrnieme aj tie, ktoré majú cenu tepla a TÚV porovnateľnú, alebo vyššiu a nielen selektívne vybrané tie s nižšou cenou? Ako je to vlastne s dosahovaním zisku takýchto firiem? Začnime najprv s trochou teórie:Podnikanie so systémom centrálneho zásobovania teplom a teplou vodou (ďalej „CZT“) je špecifické, najmä z jeho povahy, ktorá sa dá charakterizovať ako prirodzený monopól. Práve preto, aby sa zabránilo účtovaniu neprimerane vysokých cien tepla a TÚV zaviedol štát reguláciu cien účtovaných tovarov a služieb pre koncového zákazníka.

Túto reguláciu vykonáva Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (URSO), ktorý určuje jednotlivým subjektom prevádzkujúcim CZT, maximálnu cenu, ktorú môžu účtovať koncovému spotrebiteľovi. Táto cena je vydávaná zvlášť, pre každého prevádzkovateľa CZT a odzrkadľuje jeho oprávnené náklady na výrobu a distribúciu tepla a TÚV spolu s primeraným ziskom. Výrobca si teda výšku zisku neurčuje sám, ale mu ju určuje URSO v súlade s platnou vyhláškou ÚRSO č. 222/2013,. To znamená, že výrobca tepla (prevádzkovateľ CZT) nemôže dosahovať neprimeraný zisk, pretože primeranosť zisku ako aj jeho výšku určuje URSO. Kalkulácia ceny tepla je zložená z variabilnej a fixnej zložky ceny tepla, v ktorých sa môžu uplatniť len oprávnené náklady súvisiace s regulovanou činnosťou. Tieto náklady sú po ukončení kalendárneho roka porovnávané s plánovanými nákladmi a vždy sa vykoná zúčtovanie plánovaných a skutočných nákladov v cene tepla, prípadný rozdiel sa vráti odberateľom tepla vo vyúčtovaní. ÚRSO pritom vykonáva pravidelné kontroly dodržiavania podmienok cenovej regulácie v tepelnej energetike.

Obraz o tom, ako vyzerá porovnanie cien tepla s okolitými mestami, si môžete urobiť už sami z nasledujúcich riadkov, kde sú zahrnuté okolité mestá avšak nielen s nižšou cenou tepla ako 

  • Bytterm, a.s. Žilina 76,17 €/MWh
  • Mestská teplárenská spoločnosť, a.s., Čadca 89,90 €/MWh
  • STEFE Martin, a.s. Martin 92,14 €/MWh
  • TEZAR, s.r.o. Bytča 92,15 €/MWh
  • Teplo GGE, s.r.o. Považ. Bystrica 98,85 €/MWh
  • Služby pre bývanie s.r.o. Trenčín 92,41 €/MWh

Z tohto porovnania je vidno, že cena tepla v Bytči síce nie je najnižšia v porovnaní s okolitými mestami, ale určite nie je ani najvyššia a rozhodne nie je neprimerane vysoká. Je primeraná veľkosti mesta, rozsahu centralizácie, stupňu modernizácie a ďalším parametrom, ktoré ju vo veľkej miere ovplyvňujú. Na Slovensku je mnoho miest, v ktorých obyvatelia platia za teplo porovnateľnú, alebo vyššiu sumu, ako platia obyvatelia mesta Bytča. Navyše porovnávať cenu tepla vyrobenú plynovou kotolňou s cenou tepla z teplárne, ktorá vyrába el. energiu, paru a teplo v obrovských množstvách a z veľkej časti pre priemysel, nie je celkom korektné, pretože je to neporovnateľné.

 

Zanechať prvý komentár