Kontaminovaným odpadom zavážajú štrkoviská

Štrkoviská v Bytči zavážajú kontaminovaným odpadomVčera sa v médiách objavila správa o skutočnosti, že nákladné autá vozia kontaminovaný odpad do jazier pri rieke Váh. DenníkN uverejnil článok na svojom webe a o skutočnostiach informovalo v hlavnom večernom spravodajstve aj televízia Markíza. Média o vývoze kontaminovaného odpadu upozornil Bytčan Jaroslav Justra. Podľa neho sú zásadným spôsobom ohrozované spodné vody a príroda je ničená neskutočne agresívnym a arogantným spôsobom.

Podľa Justru je odpad silne znečistený nielen ropnými látkami, ale hlavne pesticídmi, ktoré železnica v minulosti používala. „Makadam, ktorý leží na povrchu pod koľajnicami je vybágrovaný a navážaný k jazeru na bývalom štrkovisku. Je silne kontaminovaný a mal by byť vyvážaný na špeciálne úložiská, ktoré musia byť ošetrené proti priesakom. Alebo sa musí prečistiť v práčkach. Len u nás ho jednoducho navážame do jám po vyťaženom kameni. A aby sa na to všetko neprišlo, prekryjeme dve tatry kontaminovaného makadamu, štyrmi tatrovkami zeminy. Tak aby náhodou nikto nič nepoznal. Čo do budúcna takáto arogancia prinesie? Znečistené spodné vody, zničené biotopy pre zvieratá. Máme tu opäť po rokoch rodiny bobrov, sú tu vydry, vzácne hniezdiska vtákov. A dopad znečistených spodných vôd na generácie našich detí – každý si vie odpovedať.“ – dodal Justra.

Železnice tvrdia opak

Železnice SR v stanovisku pre denníkN vylúčili, že by odpad končil v jazere po štrkovisku. V ich vyjadrení sa uvádza, že odpad likviduje externá firma a podľa ich preverení vraj žiadnu vodnú plochu nezaváža. Na plochy susediace so štrkoviskami sa vyvážajú len výkopové zeminy. Tie sa však nepoužívajú na zasypávanie žiadnych vodných plôch.

Opak sa však uvádza v oficiálnej zápisnici z obhliadky jazera (10.4.2015), ktorú vykonala pracovníčka odboru životného prostredia v spolupráci s políciou SR. V tej sa podľa denníka N píše, že i počas obhliadky ďalej autá privážali zeminu. Podľa zápisnice (aj svojim podpisom  pred svedkami) vlastník pozemkov priznal, že sem vozia aj makadam z koľajníc a na fakt, že je kontaminovaný, len odpovedal: „No a čo“. Majiteľ pozemku vie aj o bobroch a ničení ich biotopu, ale on im tam vraj nekázal prísť. Tvrdil, že stavebný odpad do vody nesypú, no pracovníčka životného prostredia odfotila pri obhliadke buldozér, ako tlačí odpad do vody.

Štrkoviská v Bytči zavážajú kontaminovaným odpadom

Požiadal ministra o stretnutie

„Mesiac som pozoroval ako nákladné autá niečo zvážajú ku štrkoviskám. Už dlhšiu dobu všetko dokumentujem na video aj fotoaparát. Sledoval som nákladné autá už od siedmej ráno. Zo stavby železnice, kde autá nakladali, až po štrkoviská, kde ich následne vysypali. Stopätnásť fúr za osem hodín! Nie je pravda, že sa sem vyváža len zemina. Majiteľ pozemku to síce tvrdí, ale mám zaznamenané aj vyjadrenia pracovníkov firmy, ktorí potvrdili vyvážanie kontaminovaného makadamu a jeho následné zavážanie zeminou.“ – povedal pre denníkN Justra.

So všetkými dôkazmi išiel na Okresný úrad, odbor životného prostredia. Informoval o tom aj média a aj ministra životného prostredia a požiadal ho o stretnutie.

Štrkoviská v Bytči zavážajú kontaminovaným odpadom

Z materiálu odoberajú vzorky

Majiteľ pozemku p. Židek sa pre TV Markízu vyjadril, že dal súhlas na vývoz materiálu, len tzv. podorničia. Podľa neho nieje materiál zo železníc až tak kontaminovaný, pretože sa odoberajú vzorky. Ako uviedol v reportáži, tie podľa neho poslali na rozbor. Ich výsledok však ešte nemajú. Napriek tomu, ako bolo odvysielané v reportáži je dnes už väčšina vodnej plochy zavezená.

Navážajú bez povolení

Pre TV Markíza sa vyjatril aj primátor mesta Miroslav Minárčik: „Pokiaľ nebol dodržaný či už stavebný zákon, alebo iné právne predpisy, tak budeme konať v rámci nich. Tak aby sme dali veci do právneho stavu.“ Na otázku redaktorky, či má pán Židek povolenie odpovedal, že zatiaľ žiadne nemá. 

Zverejnené reportáže

Foto: Jaroslav Justra

 

 

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky