Bytčiansky zámok musí zostať vždy Bytčanom!

Bytčiansky zámok musí zostať bytčanomOkrem sporného vecného bremena, ktoré opäť podnietilo širokú verejnú diskusiu, sa ostatné mestské zastupiteľstvo zaoberalo aj množstvom iných vecí, ktoré budú v prospech občanov mesta Bytča. Predovšetkým som veľmi rád, že poslanci schválili moje tri iniciatívne návrhy. Prvý z nich, Návrh na vypracovania žiadosti o dotáciu na výstavbu viacúčelového ihriska z dotácie Úradu vlády SR, a projektu na získanie grantu z programu Futbal to je hra 2015 nadácie SLSP, by mohol pomôcť predovšetkým našim deťom a mládeži. Viacúčelové ihrisko, v prípade schválenia, by sme tento raz radi vybudovali v mestských častiach Hrabové, alebo Mikšová. Z programu Nadácie SLSP by sme zase zakúpili materiálne vybavenie – dresy, lopty, tepláky, pre najmenšie deti 5 – 8 ročné, ktoré sa v hojnom počte venujú športu a nesedia doma pri počítači.

Bytča je neuveriteľne krásne mesto s neskutočne nevyužitým historickým potenciálom. Roky nemáme múzeum, v renesančnom kaštieli je štátny archív, ktorý je jediný prístupný verejnosti. Ba dokonca dnes silnejú snahy na jeho presťahovanie do iných priestorov. Preto som navrhol, aby mestské zastupiteľstvo zaslalo žiadosť ministrovi vnútra SR Róbertovi Kaliňákovi o upustenie od zámeru presťahovania Štátneho archívu v Bytči z priestorov Bytčianskeho zámku, jeho premiestnenie na prízemie tohto objektu a prenajatie ostatných priestorov Mestu Bytča za účelom zriadenia Turzovho mestského múzea. Bytča si zaslúži múzeum v priestoroch bytčianskeho zámku a v ňom štátny archív. Pretože 90% dokumentov, ktoré sú v ňom uložené, priestory kaštieľa nikdy neopustili a dnes, aj v budúcnosti k nám prilákajú množstvo turistov. Na podporu našich požiadaviek spustíme aj petíciu. Kto súhlasí, môže pridať svoj podpis a petičné hárky tiež doručíme ministrovi vnútra. Začneme už onedlho.

Ďalšou chátrajúcou národnou kultúrnou pamiatkou v Bytči je synagóga. Nádherný objekt chátra, na rekonštrukcii sa nepracuje od roku 2010 kvôli súdnemu sporu medzi majiteľmi budovy a pozemku. Mesto Bytča má jedinečnú šancu a myslím si, že aj morálnu povinnosť, do procesu vstúpiť. Preto som zastupiteľstvu predložil Návrh na schválenie zámeru odkúpenia pozemku pod synagógou v Bytči a uzavretia dohody o budúcom spoločnom postupe pri rekonštrukcii a využívaní objektu. Zastupiteľstvo návrh schválilo. Verím, že to bol prvý krok k tomu, aby sme do Bytče v budúcnosti prilákali množstvo a množstvo turistov, ktorí navštívia Turzovo mestské múzeum v renesančnom zámku a tiež stálu expozíciu o histórii Bytče v zrekonštruovanej bytčianskej synagóge. Cesta je však ešte dlhá. Nasledovať budú rokovania s vlastníkmi. Verím však, že kde je vôľa, tam je naozaj aj cesta a táto moja vízia sa naplní.

Michal Filek

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky