Stromy v meste

stromy

Mesto Bytča realizovalo v minulom roku komplexnú inventarizáciu drevín. Jej cieľom bolo reálne zhodnotenie stavu drevín v meste a návrh opatrení. Vďaka získaným podkladom z inventarizácie dostalo mesto podklady vo forme máp, textov a tabuliek.
Mesto v rámci projektu získalo systém, ktorým môže efektívne spravovať a aktualizovať vo vlastnej réžií výsledky inventarizácie. Nakoľko ide o zaujímavé dáta mesto sa rozhodlo zverejniť ich v informačnom systéme Mapový portál.

Verejnosť už spolupracuje s Mestským úradom cez modul Podnety občanov, ktorý je integrálnou súčasťou Mapového portálu.

Záznamy v i interaktívnej mape nájdete pod linkom: https://mobec.sk/bytca#zelen

Po načítaní sa zobrazia polohy stromov na pozemkoch vo vlastníctve mesta na podklade leteckej snímky mesta. Po priblížení užívateľ vidí rôzne veľké a rôzne sfarbené piktogramy. Veľkosť piktogramu znázorňuje plošný priemet koruny a farba stav dreviny podľa tkz. sadovníckej hodnoty. Červenou označené dreviny si vyžadujú okamžitý zásah, zelené sú tie najhodnotnejšie.

Po kliknutí na značku dreviny v mape sa zobrazia dendrologické parametre dreviny. Tie sa merali hlavne z dôvodu zistenia spoločenskej hodnoty dreviny. Spoločenská hodnota drevina je suma v EUR, ktorú je nutné určiť v prípade, že by chcel niekto požiadať o výrub a samospráva musí kvantifikovať množstvo náhradnej výsadby.
Mesto Bytča má záujem priblížiť sa ku konceptu SMARTCITY. Chytré mesto sa snaží o udržateľné životné prostredie, rýchlu dopravu, efektívnu správu a šetrenie zdrojov. Zavedením Mapového portálu a jeho ďalších modulov sa k nemu približuje.

Do konca roka má mesto v pláne zverejniť informácie o ekologických benefitoch drevín. Každá drevina v meste prináša ekologický benefit vo forme znižovania teplotných výkyvov, zvyšuje vlhkosť prostredia, prináša tieň a eliminuje vznik teplotných ostrovov, znižuje prašnosť a hlučnosť. Medzi hlavné informácie o ktoré obohatíme náš systém bude informácia o objeme vody, CO2 zadržovanej drevinou a iné.

Zdroj: • Text: www.bytca.sk • Foto: B. Šušolík

Zanechať prvý komentár