Ako je to s výhodnosťou a ekológiou fotovoltických panelov?

Dôvody, prečo musíme čoraz viac využívať obnoviteľné zdroje, sú dobre známe zrejme každému. Vidieť to aj na čoraz častejšom využívaní technológií, ktoré nám obnoviteľné zdroje pomáhajú „čerpať“.

Ako je to s výhodnosťou a ekológiou fotovoltických panelov?
Zdroj obrázka: Rimgaudas Budrys / Shutterstock.com

Elektrina zadarmo? Áno, ale bez počiatočnej investície to nejde

Stúpajúci dopyt po obnoviteľných zdrojoch energie sa prejavuje napríklad čoraz častejšou inštaláciou fotovoltaiky nielen na priemyselných halách, ale aj na rodinných domoch. Takáto výroba elektrickej energie má množstvo výhod.

Často sa hovorí, že s fotovoltikou máte elektrickú energiu zadarmo. Objektívne je však potrebné povedať, že to zďaleka nie je také jednoduché. Počiatočná investícia do fotovoltiky rozhodne nie je malá, i keď v prípade, že sa vám podarí získať dotáciu, výrazne ušetríte.  Dôležité preto je vypočítať si približnú dobu, kedy sa vám investícia vráti a na základe toho uvidíte, či má pre vás investícia do fotovoltiky zmysel.

 

Je elektrina z fotovoltiky naozaj čistá? Úplne nie, ale to neznamená, že nie je ekologická

Keď už budete pred rozhodnutím sa pre solárne panely prepočítavať, môžete si na základe počiatočnej investície, životnosti panelov a množstva elektrickej energie, ktoré počas svojej životnosti vyrobia, vypočítať, koľko vás bude stáť každá kilowatthodina. Dôležité je, že táto cena sa počas životnosti panelov nemení a tak máte vďaka fotovoltike „imunitu“ voči rastúcim cenám energií.

Taktiež sa často v súvislosti s fotovoltikou hovorí o „čistej“ elektrine. Tu tiež treba objektívne povedať, že pri samotnej výrobe fotovoltických panelov predsa nejaké emisie vznikajú. Avšak nie v takej miere ako napríklad pri výrobe elektrickej energie z fosílnych palív. Naviac to panely „vrátia“ tým, že vyrábajú elektrickú energiu. Pre zaujímavosť, podľa štatistiky z roku 2009 trvá jednému panelu 1,5 roka, pokiaľ vyrobí toľko elektrickej energie, koľko sa minulo na jeho výrobu. A vďaka modernizovaniu výrobných procesov to v súčasnosti môže byť aj menej.

 

Zanechať prvý komentár