Čo by ste o atopickom ekzéme mali vedieť

Atopický ekzém alebo aj atopická dermatitída je najčastejším druhom ekzému. Postihuje viac ako 20% populácie. Prejavuje sa hlavne začervenanými svrbiacimi fľakmi na pokožke. Môže sa objaviť kdekoľvek na tele a typické sú preň obdobia vzplanutia, kedy je ochorenie aktívne a obdobia remisie (kľudu).

Atopicky exem
Atopicky exem

Komu hrozí atopický ekzém?

Často sa atopická dermatitída vyskytne u dojčiat a detí do 5 roka života. U väčšiny z nich zmizne behom puberty, ale u niektorých môže ochorenie pretrvávať aj v dospelosti. Náchylnejší na toto kožné ochorenie sú ľudia, ktorí majú aj astmu, sennú nádchu, alergie či iné kožné ochorenie.

Dôležitom faktorom pre vznik atopickej dermatitídy je aj rodinná anamnéza. Ak ho mali vaši príbuzní je u vás riziko jeho vzniku vyššie.

Z atopickeho ekzému sa nedá vyrásť

Ak vás v detstve trápil atopický ekzém na tvári a myslíte si, že v puberte ste z neho „vyrástli“ mýlite sa. Aj keď ste ekzém roky nedostali, neznamená to, že ho už nikdy nedostanete. Ste len v období remisie a ekzém sa môže kedykoľvek vrátiť a objaviť sa kdekoľvek na tele. Dôležité je vyhnúť sa spúšťačom, ktoré stoja za vznikom ekzému.

Ľudia, ktorí majú atopický ekzém majú často suchú pokožku. Ak chcete zabrániť vzplanutiu ochorenia je dobré kožu dostatočne hydratovať a vyhýbať sa látkam, ktoré by ju mohli podráždiť.

Príčina vzniku atopického ekzému je nejasná

Čo presne atopický ekzém spôsobuje sa nevie. Vie sa, že pri tomto ochorení dochádza k zmenám na koži, ktoré spôsobujú jej vysúšanie. To vedie k oslabeniu obranyschopnosti kože, k jej poškodeniu a vzniku zápalu. Dôvodov môže byť viacero od zmien v génoch, cez problémy s imunitným systémom až po environmentálne faktory.

Ak sa vám objavil atopický ekzém na rukách skúste zmeniť mydlo, krém alebo rozmýšľajte čo ste v poslednej dobe chytili do rúk. Je celkom možné že práve niečo z toho pokožku podráždilo a spôsobilo vznik ekzému.

Zanechať prvý komentár