Ako sa starať o prirodzene kučeravé vlasy?

Starostlivosť o kučeravé vlasy sa môže na prvý pohľad zdať mierne komplikovaná. V skutočnosti existuje niekoľko jednoduchých spôsobov, ako udržiavať kučery hydratované, lesklé a nerozštiepené. Zistite viac o základných krokoch pre zdravé kučeravé vlasy.

Ako sa starať o prirodzene kučeravé vlasy?
Zdroj obrázku: New Africa / Shutterstock.com

Ako často umývať kučeravé vlasy?

Kučeravé vlasy sú bohaté na prirodzené oleje. Ak si vlasy budete umývať každý deň, môžu sa časom vysušiť a postupne ničiť. Medzi jednotlivými umývaniami počkajte niekoľko dní, napríklad dva alebo tri. Majte na pamäti, že toto odporúčanie môžete porušiť – napríklad po intenzívnej fyzickej aktivite, kedy sa spotíte a vlasy sa rýchlejšie mastia. Na objemné, husté vlasy niekedy šampón nepostačí. Pri sprchovaní použite aj kondicionér, aby sa vlasy dali ľahko rozčesať a zostali hydratované. Po umytí naneste na vlasy príslušné spreje alebo olejčeky pre oživenie kučier. Pár kvapiek oleja, ktoré vmasírujete do vlasov, dokážu vytvarovať pôsobivú štruktúru kučier. Pred kúpou výrobku na starostlivosť o vlasy si prečítajte jeho účel a zvoľte verziu, vhodnú pre váš typ vlasov. Starostlivosť o kučeravé vlasy poskytujú tiež vlasoví špecialisti zo salónu v centre Bratislavy. Zistite, ktorá z ponúkaných služieb je vhodná pre vaše vlasy na www.donnauomo.sk.

Ak máte pocit, že vlasy sú počas týždňa stále suché, vyskúšajte pravidelnú hĺbkovú kúru, kedy v sprche necháte na vlasoch prípravky dlhšie než zvyčajne. A ako je to s používaním fénu? Časté sušenie vlasov prostredníctvom tepelných zariadení môže poškodiť prirodzenú pevnosť vlasových folikúl. Pred tepelnou úpravou vlasov preto použite prípravok na ochranu pred teplom. Táto skutočnosť však neznamená, že by ste sa fénu mali vyhýbať oblúkom. Využite ho hlavne vtedy, keď si vlasy umývate pred spaním. Počas noci dokáže taký vankúš vytvoriť z vlhkých vlasov neestetické dielo, ktoré sa ráno ťažko upravuje.

Ako ochrániť kučeravé vlasy počas noci?

Každé vlasy sa môžu počas spánku vymknúť spod kontroly. Pri objemných, kučeravých vlasoch sú následky snáď najviac viditeľné. Po vlasovej kúre si pekné kučery zachováte na druhý deň tak, že ich voľne zviažete v oblasti temena hlavy, aby vás cez noc netlačili. Niekedy pomôže aj prekrytie vlasov jemnou látkou, ktorú zopnete sponkami. Takto ochránené vlasy znížia pravdepodobnosť rozstrapatenia na bavlnenom vankúši. Ak sa vám zdá myšlienka zakrytia vlasov látkou nepohodlná, vždy je tu možnosť obliecť vankúš do saténovej obliečky, aby sa vlasy počas spánku nezachytávali o nerovnosti.

Tipy na starostlivosť o kučery s domácimi ingredienciami

Spôsob starostlivosti o kučeravé vlasy, ktorý zlepšuje zdravý rast vlasov a prekrvenie pokožky hlavy, je olejovanie vlasov. Prírodné oleje sú bohatým zdrojom vitamínu E a mastných kyselín, podporujúcich „uzamykať“ vlhkosť vo vlasoch. Skúste začať s kokosovým olejom. Končekmi prstov vmasírujte olej do pokožky hlavy, nechajte pôsobiť (tridsať minút, prípadne hodina neuškodí) a umyte vlasy šampónom. Vedeli ste, že na ošetrenie kučeravých vlasov sa hodí aj olivový olej? Dve až tri polievkové lyžice oleja dajte na pár sekúnd zohriať v miske a aplikujte na vlasy. Hlavu zabaľte do uteráka a po polhodinke opláchnite šampónom.

Ricínový olej je účinná zložka pri hydratovaní a dodávaní lesku kučeravým vlasom. Špecialisti však radia byť pri ricínovom oleji obozretní, pretože jeho lepivá vlastnosť sťažuje následné umývanie hlavy. Medzi ďalšie oleje, podporujúce pevnosť a dobrú štruktúru kučier patrí sladký mandľový olej, olej z hroznových jadierok, avokádový, arganový, ružový olej a ďalšie. Konečná voľba však závisí od osobných preferencií. Na základe problémov, ktorým čelíte každý deň, sa vyberte cestou dôkladnej starostlivosti o vaše kučeravé vlasy.

Zanechať prvý komentár