Mesto pozýva na Silvestrovskú oslavu bez ohňostroja

Mesto Bytča pozýva na svojich stránkach na spoločne strávený SILVESTER 2022 a pozdrav NOVÉMU ROKU 2023 na Námestie SR v Bytči. Na programe je od 22:00 hod. silvestrovská diskotéka. Stánky s punčom budú otvorené.

Novoročný ohňostroj mestským zastupiteľstvom nebol schválený.

Poslanci mestského zastupiteľstva na svojom poslednom zasadaní (14.12.2022) neschválili položku rozpočtu 3500€ určených na novoročný ohňostroj. Poslanci argumentovali nedostatkom finančných prostriedkov a chceli ich radšej použiť na dotácie pre deti v športových kluboch v mestských častiach. Nakoniec sa však po diskusii rozhodli tieto financie použiť na kultúrny program počas Silvestrovskej noci.

Poslanec Peter Weber v diskusii vyzval na ušetrenie prostriedkov, ktoré mesto rozpočtuje na Silvestrovský ohňostroj. Zdôraznil, že pri nedostatku finančných prostriedkov je rozumnejšie tieto financie využiť na podporu športujúcej mládeže. K jeho návrhu sa pripojil v diskusii aj poslanec Kulíšek, či Úradník. Upozornili na fakt, že sa ľudia môžu stretnúť na námestí aj bez ohňostroja a financie sa dajú použiť aj inak.

„Ľudia očakávajú od mesta nejaké veci, ktoré sa týkajú organizovania kultúrno-spoločenských akcií. Tak isto, keď som sa opýtal starších, či strednej generácie, či mladých, aký majú názor na ohňostroj, úplne sa tešia, že konečne sa budú môcť stretnúť aj na námestí. Takže z tohto pohľadu, rozhodujete o tom vy. Iné mestá, alebo väčšie obce majú v rozpočte iné finančné prostriedky, ktoré zabezpečujú občanom nejaké kultúrno-spoločenské akcie. Možno sme mohli povedať, dobre, nedáme to na ohňostroj, ale zabezpečíme od 21:00 do 01:00 kultúrny program.“ – argumentoval v diskusii primátor mesta Miroslav Minárčik.

Poslanec Šušolík podporil myšlienku primátora Minárčika zafinancovať z peňazí určených na ohňostroj bohatší kultúrny program. „Oslovujú ma aj psíčkari s tým, že to nerobí dobre ich štvornohým miláčikom. A keď sme hovorili o zmysluplnom využití finančných prostriedkov, hovoril som aj s Mestskou políciou napríklad o zakúpení kotercov na odchyt psov. Len neviem, či sa bude dať na poslednú chvíľu urobiť kultúrne podujatie.“ – dodal primátor.

Poslanec Gloser zdôraznil, že za posledné roky nebolo v hmle ohňostroj ani vidieť. Rád by využil potenciál lokálnych skupín, ktoré sú podľa neho rovnako dobré, ako interpreti zvučných mien. Zdôraznil fakt, že finančné prostriedky rozpočtované na ohňostroj, sú vyššie ako na podporu športových klubov v mestských častiach.

Nakoniec poslanci odsúhlasili v návrhu rozpočtu na rok 2023 využitie rozpočtovaných 3500€  na kultúrny program.

 

Video zo zasadania Mestského zastupiteľstva

Zanechať prvý komentár