Ako sa správať pri strete s medveďom?

Stretnutie s medveďom nie je žiadna zábava, preto je lepšie predísť takémuto stretu. Ak ste milovník prírody a turistiky, mali by ste vedieť, že najväčšia pravdepodobnosť, kde môžete stretnúť medveďa sú miesta ako napr. hustá vegetácia, zdroje potravy, miesta bohaté na lesné plody a tečúca voda (potok). Počas turistiky v lese určite sledujte znaky možnej prítomnosti medveďa ako napr. medvedí trus, medvedie stopy a znaky kŕmenia sa medveďom. Počas pohybu v lese, v ktorom je riziko výskytu medveďa je dobré správať sa hlasnejšie (napr. občas zapískať, zatlieskať, hlasnejšie sa rozprávať a pod.). Medveďovi tým na diaľku dáte najavo, že sa nemá uberať vašim smerom.

Stret s medveďom

Ak stretnete medveďa na diaľku, je lepšie byť pasívny ako aktívny. To znamená, že ak ste sa s medveďom vzájomne na diaľku zaregistrovali, je lepšie zvoliť pomalý a opatrný ústup než sa snažiť medveďa odplašiť. Odporúča sa ustupovať pomaly, nie s krikom utekať. Vyhnite sa očnému kontaktu s medveďom, môže ho to vyprovokovať k agresii. Znakom agresivity a pravdepodobnosti útoku zo strany medveďa je napr. rev, hrdelné zvuky, zaháňanie sa labami, bručanie a fučanie. Ak sa medveď postaví na zadné, nemusí to byť ihneď znak agresivity, môže sa len lepšie rozhliadať.

Čo v prípade, ak medveď zaútočil, nemáte zbraň a nemáte sa kam ukryť? Znie to síce nepredstaviteľne, ak vás však medveď napadol, odporúča sa ležať na bruchu tvárou k zemi, čím chránite dôležité orgány v oblasti brucha a rukami a ramenami si chrániť oblasť hlavy a krku. Ak by vás medveď počas útoku prevrátil, skúste sa vrátiť späť do polohy na bruchu. Ak by ste zvolili aktívnu obranu a zápasili s medveďom, nad medveďom s najväčšou pravdepodobnosťou nevyhráte a medveď neprestane, pokiaľ ste pre neho hrozbou. Medveď preto väčšinou prestane v útoku, ak sa nehýbete a nepovažuje vás za hrozbu.

Určite je teda lepšie predchádzať stretu s medveďom tak, ako je uvedené v úvode. Ak nie ste legálnym držiteľom zbrane, ochranným a obranným voľne dostupným prostriedkom pri prechádzke v lese môže pre vás byť obranný sprej proti medveďom. Pri výbere spreja proti medveďom treba hľadať čo najobjemnejší sprej (čím väčší objem, tým dlhšia výdrž a väčší dosah) a sprej s čo najúčinnejšou látkou a silnou koncentráciou účinnej látky. Obranný sprej EXTREME POWER GRIZZLY je dostupný v objemoch 150 a 300 ml. Syntetická látka obsiahnutá v tomto spreji sa podľa výrobcu vyrovná účinnej látke OC (kapsaicín) s koncentráciou 30 %.

Zanechať prvý komentár