O čom sa hovorí

bytcan.sk - O čom sa hovoríCelý tento článok a vlastne celý tento seriál bude a je len vecou dohadu, pretože či sa budú diať veci tak ako napíšem, alebo nie ukáže len čas. Čo to vlastne? Ako už určite nadpis napovedá, chcel by som rozšíriť obsahovo náš web o kolonku „zaručené správy“, alebo inak „O čom sa hovorí ?“. Veď to poznáte, jeden povie to, druhý ono a všetko je to pravda. Ale aká je pravda naozaj?

 

Hovorí sa, že pravda je niekde uprostred, takže ja dúfam, že sa nám ju spoločne podarí nájsť. Samozrejme rád uvítam Vaše článočky do rubriky. Veď určite sa aj Vy dostávate denne k „zaručeným“ správam. A možno aj Vás zaujíma či tá, alebo oná je pravdivá, alebo nie.

V dnešnej časti by som sa chcel venovať „zaručenej informácií“ o stavbe jednej nájomnej bytovky. To že sa stavajú nájomné byty je v dnešnej dobe určite len výhodoué, veď každý vie aké sú šialené ceny bytov. Ich prebytok určite s cenou minimálne zakolíše.

Zaručená správa

Ako by som Vám objasnil o čo vlastne ide. Skúsim to klasicky, podľa mňa nejako takto vznikajú „zaručené“ správy. Tým sa však nesnažím nikoho uraziť a ani netvrdím, že je to nie je úplne inak.

Po večernej omši sa pred kostolom baví skupinka dobre vyzerajúcich dôchodkýň. Medzi rečou príde na rad téma :

A : „Počuli sce že sa budze stavac zasek nová bytovka.“
B : „Ale šak to je dobre aspoň tí mladí budu mac kdze bývac“.
A : „No šak ale to kdosi kúpel ten mičurov dom a chce ho zbúrac.“
B : „Božinku, šak to je taký pekný dom a to do sce postavic?“
A : „Ten čo má toj tu pekáren oproci nám.“
D : „Očula som, že tu bytovku scu postavic za tym domom. Ten zbúrac nechcú.“
C : „Inak to som očula aj ja, že v tom dome budze pekáren.“

Rozhovor samozrejme pokračoval a daná téma bola rozoberaná ešte ďalších 20-30 minút, pretože na konverzáciu boli vhodné poveternostné podmienky. Bolo 19.3o a teplomer ukazoval krásnych 23°C. Pre jednodchšiu orientáciu medzi diskutujúcimi som zámerne uviedol „len“ štyri dôchodkyne A, B, C a D. Tým som sa nechcel dotknúť ostatných spoludiskutujúcich, ktoré sa do témy vecne zapojili. Pre náš článok stačí týchto pár, verím že „podstatných“ viet. Rozhovor bol uvedený v pôvodnom znení, bez titulkov. Tým, ktorí neporozumeli odporučím návštevu u svojich starých rodičov, ktorí Vás určite radi zasvetia do pôvodného nárečia, ktoré v našich školách vytlačila za čias najtvrdšej normalizácie spisovná slovenčina.

Mičurov dom

Určite viete o ktorý dom a pozemok sa jedná. V tesnom susedstve „presnulá“ zmrzlina a cintorín, cez cestu vynovený Kominársky dom. Staršie ročníky si pamätajú tento dom ako škôlku a po revolúcií ako sociálny úrad. Pamätníci si ho pamätajú jako Mičurov dom. A tu by som rád povedal niekoľko faktov. Táto vilka patrila Prof. Dr. Martinovi Mičurovi. Šušká sa že ju dal postaviť pre herečku Ljubu Hermanovú, ktorá bola jeho milenka. Pravou však je, že pani Hermanová v tom čase ani len netušila že bude herečkou, nieto ešte milenkou pretože mala len 6 rokov.

Takže odkaz dobre vyzerajúcim dôchodkyniam : je to fáma!

Prof. Dr. Martin Mičura

bytcan.sk - O čom sa hovorí

 

Kto bol Dr. Martin Mičura určite viete, faktom je že vilku si dal postaviť v roku 1919, počas svojho právnivkého pôsobenia v Bytči. A neprojektoval ju len tak hocikto! Za projektom stojí jeden zo zakladateľov tzv. Slovenskej architektúry a jeden z najproduktívnejších architektov 20-teho storočia na slovensku Milan Michal Harminc. Mimo iné projektoval napríklad Slovenské Národné múzeum v Bratislave. Raritka : tomto dome bolo v roku 1943 podpísané tzv. Šrobárové memorandum. Objasním: programový dokument odboja Slovenska počas 2. svetovej vojny.

Záver

Určite sa na pozemku kde stojí spomínaný dom niečo deje. Určite ste postrehli že boli vyrúbané všetky dreviny na celom pozemku. Podľa mňa by bola zásadná chyba zbúrať takúto nádhernú stavbu a postaviť na jej mieste nejakú ďalšiu krabicu.

Najlepším riešením by bolo aspoň podľa môjho názoru zachrániť vilku (napr. po vzore spomíneného kominárskeho domu), spraviť z nej napríklad reštauráciu a vo dvore detský park. Vzhľadom na to, že by bol dvor uzavretý, park by zostal parkom asi veľmi dlho. To by bolo miesto pre rodičov a ich ratolesti, čo poviete?

Optimálnym riešením v situácií „zaručených“ správ by rozhodne bola varianta dôchodkyne C spolku so zaručenou správou dôchodkyne D. Ak sa Vám z nejakého dôvodu nechce v článku vracať späť objasním. Dúfajme že budú mať pravdu a v mičurovom dome bude pekáreň za ktorou bude stáť nová nájomná bytovka.

Dožije sa mičurov dom svojej storočnice ?

Mičurov dom

bytcan.sk - O čom sa hovorí

 

bytcan.sk - O čom sa hovorí

stavebné práce už začali

 

 

Zanechať prvý komentár