Hrad Lietava – deň otvorených dverí

Hrad Lietava - deň ortvorených dveríK histórií nášho mesta patrí neodmysliteľne rod Thurzovcov. Keď v roku 1563 získal František Thurzo značne poškodený zámok v Bytči za 10.000 zlatých (touto kúpou sa stal najbohatším feudálom západného Slovenska), začala sa písať thurzovská história mesta Bytča. František Thurzo sa stal ako nekňaz na príkaz kráľa Ferdinanda I  nitrianskym biskupom a neskôr sa stal dokonca predsedom Kráľovksej komory. V roku 1556 sa však zriekol biskupstva a od pápeža si vypýtal povolenie, aby sa mohol oženiť v záujme zachovania rodu. Stal sa avanjelikom a oženil sa s Barborou Kostkovou, dcérou pána Lietavy, Strečna a Oravy.

 

V roku 1556 zomrel aj Barborin otec Mikuláš Kostka, pričom jeho majetky prešli na kráľovskú komoru, od ktorej ich v roku 1558 za výhodnú cenu 12 640 zlatých kúpil jeho zať František Thurzo. Onedlho, v roku 1561, zomrela chorľavejúca Barbora Kostková – jej manželstvo s Františkom Thuzom zostalo bezdetné. Nový majiteľ venoval hradu veľa pozornosti, zavolal talianských majstrov, murárov, kamenárov a maliarov, ktorí prestavali hrad v renesančnom slohu. Talianský umelci, najmä majstri Antonio a Santi, skrášlili svojimi freskami a maľbami viaceré interiéry, ale aj exteriéry hradu. Tak sa hrad Lietava stal objektom, ktorý bol bezpečným útočiskom pre rodinu Thurzovcov. Tak ako venoval František Thurzo svoju pozornosť hradu v Lietave, rovnako sa venoval aj prestavbe pôvodného gotického hradu v Bytči. Žiaľ kompletnej prestavby Bytčianského zámku sa nedočkal, zomrel v roku 1564 na Lietavskom hrade, vo svojom najobľúbenejšom sídle.

Pozvánka

Na našich stránkach sme sa už venovali a venovať sa určite budeme aj naďalej jedinečnej histórií nášho mesta. Ako ste si mohli prečítať, naše mesto a oravsko-bytčianka vetva Thurzovcov je úzko spätá aj s neďalekým hradom Lietava. Preto by sme Vás radi pozvali na deň otvorených dverí združenia za záchranu Lietavského hradu.

Uskutoční sa pri príležitosti dvanásteho výročia od založenia združenia. Začiatok je už túto sobotu 20. augusta 2011, o 11.00 hod. Čakajú Vás prehliadky hradu so sprievodcom, príjemný kultúrny program, výborné občerstvenie pre malých aj veľkých, hladných aj smädných.

Večer bude už tradične patriť nočnému premietaniu na nádvorí – tentokrát si pozrieme krásny dokument o Jurajovi Turzovi a jeho žene – Život a smrť palatína – od známeho slovenského tvorcu Pavla Dvořáka, ktorý si dokument osobne uvedie. Záver večera bude patriť ohňovej show.

Podrobný program si pozrite na plagátiku (po kliknutí sa zväčší). Vstupné je dobrovoľné.

 

Hrad Lietava - deň ortvorených dverí

 

 

Zmena programu je vyhradená. Vstup do areálu hradu je na vlastné riziko.

 

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky