Prečo nie som za zrušenie grantového systému

Bytcan.sk - grantový systémV novembri 2011 bol na www.bytcan.sk publikovaný článok „Prečo som za zrušenie grantového systému?„, na ktorý som vtedy reagoval len na Facebooku. Myslím však, že som urobil chybu, ktorú chcem teraz napraviť, keďže som jeden z troch predkladateľov návrhu (v roku 2004, spolu s Michalom Filekom a Jaroslavom Janešíkom) na zriadenie Grantového systému mesta Bytča.

Prečo sme prišli s myšlienkou zavedenia takéhoto niečoho v našom meste? Preto, lebo sme chceli prispieť k vyššej aktivite občanov mesta, k väčším možnostiam získania finančnej podpory zo strany mesta v prípade dobrého nápadu a k vyššej transparentnosti. Jednotlivec má iba mizivú šancu zmeniť spoločnosť. Má však šancu zlepšiť aspoň niečo, časť, možno detail. Preto je potrebné objasniť, čo sa vlastne zriadením Grantového systému zmenilo, čo sa zlepšilo a o čo vlastne išlo.

Do zriadenia Grantového systému mesta Bytča existoval tzv. Fond občianskych záležitostí, o ktorom rozhodoval primátor. Sám. Ak mal niekto dobrý nápad, musel presvedčiť primátora. Jeden jediný človek rozhodoval o tom, kto dostane na svoj projekt príspevok z mestského rozpočtu a kto nie.

Mestské zastupiteľstvo schválilo Grantový systém mesta Bytča a zvolilo sedemčlennú komisiu zloženú zo štyroch poslancov a troch ďalších Bytčanov. Títo ľudia rozhodovali (mimochodom, bez nároku na odmenu) o predložených projektoch. Veľa času a energie nás stálo spropagovanie systému. Komisia mala od začiatku odporúčací charakter, čiže jej návrh na dotáciu podliehal schváleniu mestským zastupiteľstvom. Ročný rozpočet bol schválený na slušnej úrovni – 315.000 Sk. Pri porovnaní Fondu občianskych záležitostí s Grantovým systémom si môže každý čitateľ urobiť názor na obrovský rozdiel v transparentnosti, férovosti, ale aj v efektívnosti vynaložených prostriedkov.

Autor článku (a môj dobrý priateľ, ktorého si veľmi vážim) správne uvádza, že člen komisie by nemal hlasovať o financiách a zároveň ich žiadať. V tomto bode sa s ním stotožňujem stopercentne. Tento nedostatok musíme odstrániť. Nedá mi však neuviesť, že v čase, kedy som bol členom Grantovej komisie (2004-2006), členovia komisie nikdy nehlasovali o príspevku, o ktorý žiadali oni alebo ich príbuzní. Tiež treba uviesť, že medzi žiadateľmi sa vyskytoval člen komisie, resp. príbuzný, len výnimočne, párkrát za celé obdobie. Je však správne, že nás Jaro upozornil na to, že po formálnej stránke nie je systém v poriadku. Rušiť však celý systém a obhajovať tento krok transparentnosťou pokladám za nesprávne, lebo hoci v tomto bode je úprava nevyhnutná, Grantový systém bol v oblasti podpory aktivity občanov nášho mesta významným krokom správnym smerom.

Nechcem, aby to vyznelo ako klišé, ale chcem poďakovať tým, ktorí sa snažia, trebárs aj konštruktívnymi diskusiami na internete, prispieť k zlepšeniu činnosti mesta Bytča. Lebo je toho veľa na zlepšovanie. Každý nápad, každú aktivitu osobne vítam. Čo sa týka Grantového systému, podstatným faktom ostáva, že finančné prostriedky schvaľované každoročne na začiatku rozpočtového obdobia, teda na kalendárny rok, ostávajú pravidelne nevyčerpané. To znamená, že v Bytči nemáme dostatok aktivít na vyčerpanie celkovej ročnej dotácie v Grantovom systéme. A to ma mrzí najviac.

{jcomments on}

 

 

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky