Zbytočné fandenie

Zbytočné fandenieNa futbal do Bytče chodím už viac ako 30 rokov a náš klub čoskoro oslávi 100 rokov od svojho založenia. Aj keď futbal v Bytči už dávno nie je tým, čo býval, oslávime tento úspech vôbec na svojom ihrisku? Úpadok úrovne futbalu v našom meste je priamoúmerný dĺžke demokracie na Slovensku a úrovne ľudí, ktorí pri futbale boli v manažérskych funkciách.

 Po odstrihnutí financií z najväčšieho podniku v Bytči šla jeho úroveň rapídne dole. Je to asi logické a deje sa tak na celom Slovensku. Na to je manažment klubu, aby dokázol priviesť nových sponzorov, či mecenášov a tým úroveň pozdvihnúť. To sa však v našom meste nepodarilo a nebyť výdatnej finančnej pomoci mesta tak počítam, že futbal v Bytči už dávno skončil. Okolo futbalu v našom meste sa stále motali rovnakí ľudia a napriek tomu, že sa menili dve záujmové skupiny sa nič iné nezmenilo. Úroveň nášho futbala mala skôr klesajúcu tendenciu. V čom je chyba?

Možno je chyba vo výchove mládeže, možno v ľuďoch, ktorým skôr ako na futbale záleží, či záležalo na vlastných vreckách. Neviem, obraz si myslím urobil už každý, kto čo i len trochu počuje, alebo vidí. Čudné prihlásenie do piatej ligy, za ktoré údajne môže futbalový zväz hovorí za všetko. Zaujímavé je, ako doteraz  vždy hovorili bývalí funkcionári ako sa musí bytčanský futbal očistiť od intríg a čudných praktík. To, že je to tak či onak je asi dané celkovou mentalitou nášho národa a pochybujem, že sa niekedy niečo zmení.

Zbhytočné fandenie

Samozrejme nie všetko, čo sa za posledných 20 rokov dialo okolo futbalu bolo zlé, veľa vecí sa podarilo a zažili sme aj pekné roky, kedy sme bojovali o prvé miesto v III. lige, radosť robila najmä naša mládež. Len škoda, že čudnými systémovými krokmi sa do Áčka väčšina z nich nedostala. Ale o tom som primárne ani nechcel písať. Vždy som na nedeľné zápasy do Bytče chodil, mám futbal naozaj rád a vždy keď to okolnosti dovolia – tak si rád zájdem.

Žiaľ najbližšie dva domáce zápasy na našom peknom, aj keď už rozpadávajúcom sa štadióne neuvidím. Pýtam sa prečo? Pre fanúšikov… to je paradox. Musím skonštatovať, pre úzku skupinu fanúšikov. Fanúšikov, ktorých väčšina začala chodiť na futbal z úplne iných príčin ako pozerať a fandiť futbalu. Ako inak sa dá vysvetliť napríklad používanie zakázanej pyrotechniky? Snáď neznalosťou disciplinárného poriadku SFZ, možno túžbou priblížiť sa k chuligánom na zahraničných tribúnach. Osobne si myslím, že rozumné použitie svetlíc je príjemným spestrením zápasu, avšak je to nedovolený spôsob fandenia a za takéto správanie hrozia pre klub ako usporiadateľa sankcie. Takže ohňostroj a vulgarizmy a napadnutie usporiadateľa za akú cenu? Citujem „D-603 FK Bytča dospelí uzatvorenie ihriska na 1 súťažné stretnutie podmienečne do 30.6.12, pokuta 500 € + 10 € za prerokovanie previnenia podľa DP 2-1b za neprístojnosti divákov v a po stretnutí dňa 23.10.11

Je dobré, že taký klub ako je Bytča má fanúšikov, ktorí su ochotní za svojim klubom vycestovať aj na zápasy na súperovej pôde. Určite sa musí našim hráčom hrať lepšie s fanúšikmi za chrbtom, ktorí ich posúvajú stále dopredu. Ale pýtam sa za akú cenu? Naozaj primárne chlapci cestujú len za futbalom? Ak cestujú v takom stave ako sa ukazujú na domácich zápasoch, tak futbal v tom hrá tú najmenšiu úlohu. Mal som možnosť ich vidieť pri pochode mestom na autobus a musím skonštatovať, že možno väčšia polovicu si zápas ani nepamätá. Alebo je jedným z cieľov použiť čo najviac vulgarizmov na adresu súpera, rozhodcu s cieľom konfrontácie a inzultácie minimálne fanúšikov súpera? Tak, v jednote je sila a v jednote silných tá najväčšia. Viem si predstaviť, ako si teraz hovoria, že mi treba dať poriadne na hubu. A to je asi celá príčina ich správania. Neuvedomenie si dôsledkov svojho správania. Chlapci verím, že by ste ma dokázali zložiť aj jednou ranou, tak ako toho pána v Sučanoch. Viem, že nezomrel a pustili ho už po „týždni“ pozorovania v nemocnici.

Verte však, že ja mám rodinu, potrebujem chodiť do práce, aby som zarobil na živobytie. Ak by som zostal dlhšie práce neschopný – mohol by som tým svoju rodinu vážne ohroziť. A to samozrejme nehovorím o bolesti, strachu o život, práci lekárov a následkoch po úraze. Možno by vás to všetko naopak naplnilo, neviem, pretože som k žiadnej ultras skupine nepatril a nikdy som sa takto nesprával. Rozumejte s primárnym cieľom, niekomu ublížiť, pod zámienkou sebaobrany. Iste viem, provokujú vás tí druhý a vy sa musíte len brániť. Na vašu sebaobranu však mala disciplinárna komisia iný názor. Citujem „FK Bytča dospelí uzatvorenie ihriska na 1 súťažné stretnutie nepodmienečne a zmena podmienečného trestu uzatvorenia ihriska na 1 súťažné stretnutie na  nepodmienečný od 19.4.12 (nad 30 km), pokuta 500 € + 10 € za prerokovanie previnenia podľa DP 2-1a a 2-1b za neprístojnosti divákov v stretnutí dňa 8.4.2012. Takto znie vyjadrenie disciplinárnej komisie Stredoslovenského futbalového zväzu.“

Zbytočné fandenie

Teraz sa pýtam, kto zaplatí obe pokuty za vaše prehrešky? My všetci daňoví poplatníci, alebo klub z vlastných zdrojov? Je to v podstate úplne jedno, ale za sumu, ktorú musíme zaplatiť sme mohli nakúpiť futbalovú výstroj, či zaplatiť najnutnejšie opravy na štadióne. Proste sú to zbytočne vyhodené peniaze. Nehovoriac o tom, že si nebudem môcť pozrieť naše mužstvo na domácom futbalovom štadióne. A prenájom toho štadiónu budeme musieť znova zaplatiť zo svojich zdrojov. Možno by bolo dobré vyzbierať sa na pokutu z vašich radov, aspoň to by bola minimálna satisfakciaza vaše prehrešky.

Smernice SFZ hovoria aj o tom, že usporiadateľská služba má zabezpečiť aby pri vstupe na štadión a do jeho areálu neboli vpustené osoby v podnapitom stave alebo osoby, o ktorých možno dôvodne predpokladať, že prichádzajú s úmyslom spôsobiť výtržnosť. Takže aj tu jeden z návodov pre usporiadateľskú službu na našom štadióne. Ale fandil by potom niekto pri výčape?

Za slušných fanúšikov – Peter

 

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky