Zavádzanie verejnosti  zneisťuje investorov!

Zavádzanie verejnosti zneisťuje investorovPrimátor Bytče Miroslav Minárčik verejnosti a investorom tvrdí, že investičné projekty je možné realizovať aj na miestach, ktoré na to v územnom pláne nie sú určené a až neskôr ich zlegalizovať. Územný plán meniť odmieta. Odborníci mu oponujú, že koná v rozpore so stavebným zákonom a môže zneistiť investorov. Územný plán totiž nie je omaľovanka.

Primátor Miroslav Minárčik (nezávislý, s podporou SMER-SD) zavádza verejnosť a investorov a svojím konaním môže, podľa odborníkov, zmariť plánované súkromné aj verejné investície na území mesta. Obhajuje totiž začatie konania o umiestnení výstavby bytoviek a rodinných domov na miestach, kde to územný plán vylučuje a odmieta začať proces jeho aktualizácie. Dokonca poslancom predložil súhlas s takýmito investíciami a desiati ho odobrili.

Zavádzanie verejnosti zneisťuje investorov.Minárčik tvrdí, že výstavba na takýchto miestach nie je protizákonná a stačí, keď ju až neskôr poslanci zlegalizujú v procese pravidelnej aktualizácie územného plánu. Podľa odborníkov na územnoplánovaciu
dokumentáciu, aj ministerstva dopravy, ktoré je gestorom územnoplánovacej agendy, je však postup, ktorý presadzuje, v rozpore so stavebným zákonom a môže viesť k zmareniu plánovaných investícií.

Miroslav Minárčik bol do roku 2010 vedený v registri ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja ako osoba odborne spôsobila na obstarávanie územno-plánovacej dokumentácie. Ako odborník v odbore
by mal vedieť, že postup, ktorý presadzuje, je v rozpore so zákonom. On však na ňom trvá.

Čo sa stalo?

V roku 2011 Minárčik v zastupiteľstve presadil, aby poslanci schválili jeho návrh výstavby nájomnej bytovky na mestskom pozemku na Rajčuli. V územnom pláne je však táto lokalita vedená ako územie občianskej vybavenosti. Po protestoch občanov, ktorí si vyžiadali aj stanovisko Krajského stavebného úradu, sa však Minárčik vyjadril, že poslancom navrhne jeho zrušenie. Doteraz tak neurobil a uznesenie je stále v platnosti.

Na mestskom zastupiteľstve minulý mesiac zase poslanci schválili investičný zámer výstavby súkromných bytových domov v lokalite pri kaplnke, domov pri sade a rybníkov v Hrabovom. Minárčik opäť argumentoval, že takýto postup je v poriadku. Podľa jeho slov je toto územie v územnom pláne riešené ako biele miesto.

Uzemny plan mesta BYtča

Územný plán mesta Bytča – pdf dokument

Schválený územný plán rieši plochy, ktoré sú žlté, zelené, oranžové, hnedé a každá má svoju funkciu. Keby sme chceli niečo na týchto funkciách meniť, vtedy je to porušenie územného plánu,“ obhajoval takýto postup v zastupiteľstve Minárčik. 

Na bielom sa podľa neho stavať môže. Tvrdil, že keď poslanci zámer schvália, môže začať štandardné územné a stavebné konanie bez toho, aby bol v súlade s územným plánom. „Potom, po štyroch rokoch, zastupiteľstvo rozhodne, že sa ide robiť doplnok územného plánu a tam sa zlegalizujú veci, ktoré ste odporučili, stavebný úrad povolil a miesta sa dofarbia červenou,“ opísal Minárčik poslancom priamo na zastupiteľstve, ako si to predstavuje.

Keď Peter Bologa a Milan Ovseník žiadali, aby sa postupovalo štandardným spôsobom a mesto začalo s aktualizáciou územného plánu, kde by sa k zámerom mohli vyjadriť aj občania, Minárčik odmietol.
„Územný plán má dva roky. Teraz schválime jeho doplnok kvôli týmto akciám a na druhý deň prídu ďalší investori a znova budeme vynakladať ďalšie finančné prostriedky. Ja som vám jasne vysvetlil, ako sa dá legálne v tomto smere postupovať,“ povedal poslancom.

Odborníci: Územný plán nie je omaľovanka

Žilinský večerník oslovil odborníkov na stavebné konanie, stavebný zákon a územný plán, aby overil pravdivosť Minárčikovych tvrdení. „Primátor koná v rozpore so stavebným zákonom a vystavuje tak investorov riziku, že ich investícia bude spochybnená, možno aj marená,“ konštatuje  architekta Ľudmila Priehodová, riaditeľka Inštitútu urbanizmu a územného plánovania URBION, ktorý je príspevkovou organizáciou ministerstva dopravy a skúma zmeny v stavebnej legislatíve. Priehodová pokračuje: „Ak primátor tvrdí, že stačí neskôr dokresliť do územného plánu stavbu ako stav, koná jednoznačne v rozpore so zákonom. Územný plán nie je omaľovankou, do ktorej sa živelne vymaľovávajú biele miesta dodatočne!“

Minárčikovu argumentáciu veľmi jednoznačne vyvrátilo aj ministerstvo dopravy. Podľa neho pojem „biele miesto“ územný plán nepozná. „V prípade Bytče územný plán, na základe všeobecne záväzného nariadenia počíta s urbanizovanými a neurbanizovanými územiami, ktoré sú taktiež charakterizované zásadami priestorového a funkčného využívania. Neurbanizované územia mesta Bytča tvoria ostatné nezastavané pozemky, ktoré nie sú určené k zastavaniu. Na neurbanizovanom území zásadne nesmú byť umiestňované a povoľované novostavby. Toto územie zahŕňa poľnohospodársku pôdu a lesnú pôdu,“ napísal hovorca Martin Kóňa.

Podľa ministerstva je podkladom pre územné a stavebné konanie vždy územný plán, čo znamená, že investičný zámer výstavby s ním musí byť v súlade. Každá zmena spôsobu využitia je možná
len zmenami, alebo doplnkami územného plánu.

Nie legalizácii

„Sme zásadne proti „dodatočnej legalizácii“ takýchto zmien v území, nakoľko by to mohlo vyvolať precedens pri umiestňovaní a povoľovaní stavieb v obciach s rozporom s územnoplánovacou dokumentáciou, čo v konečnom dôsledku znamená, že takto vydávané územné rozhodnutia a stavebné povolenia by boli v rozpore so stavebným zákonom,“ uzavrel Kóňa.

Aký je dôvod Minárčikovho konania?

Prečo teda primátor zneisťuje investorov? Je o tom presvedčený, alebo tak koná úmyselne? Až do roku 2010, kedy sa stal primátorom, bol Minárčik vedený v registri ministerstva ako odborne spôsobilá osoba na obstarávanie územno-plánovacej dokumentácie. Bol aj spracovateľom aktualizácie územného plánu, ktorú mesto Bytča robilo v rokoch 2009 – 2010. Ako taký mal teda zrejme vedieť o skutočnostiach, o ktorých hovorí Kóňa.

Aký dôvod má potom Minárčik na to, že sľubuje investorom realizáciu investície spôsobom, ktorý vyžaduje jeho osobnú účasť pri presviedčaní poslancov a neodkáže ich na štandardnú aktualizáciu územného plánu?

Michal Filek

Článok bol uverejnený v Žilinskom Večerníku č.40 zo dňa 2.10.2012

Žilinský večerník

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky