Mestské zastupiteľstvo – otázky a odpovede

Mestské zastupitelstvoPrednedávnom sme Vám priniesli prepis článku, ktorý uverejnil Žilinský večerník, v ktorom autor písal o podozrivom obstarávaní na rekonštrukcie chodníkov. Preto Vás aj touto cestou  pozývame na verejné Mestké zastupiteľstvo, ktoré sa uskutoční 14.11.2012 (streda) o 14.00 hod. v Dome kultúry v Bytči. Kde určite na svoje otázky nájdete aj patričné odpovede.

Spomínané rekonštrukcie boli realizované na uliciach Červeňanského a Fraňa Kráľa. Kritikou sa stal spôsob akým bola táto rekonštrukcia uskutočnená. Subjekty, ktoré opravovali predmetné chodníky boli vybrané jednoduchým prieskumom trhu a zákazka bola rozdelená do troch častí. Podľa odborníkov na verejné obstarávanie tým údajne mesto porušilo zákon.

Uznesenie 

Mestské zastupiteľstvo schválilo uznesením č.27/2012 – rozpočtové opatreníe č. 2/2012 zo dňa 26. 04. 2012 okrem iného použitie balíka financií z rezervného fondu na rekonštrukciu ulíc a cestných komunikácií. Na tento účel bola vyčlenená špeciálna komisia, ktorá posudzovala havarijný stav komunikácií a ich následné poradie opráv. Komisia Výstavby a životného prostredia na základe ich odporúčania vytvorila poradie opráv jednotlivých komunikácií.

  • Materiál si môžete prezrieť TU.

Zaujímavosťou je to, že v tomto uznesení Mestské zastupiteľstvo uložilo:
1/ Mestskej rade – zabezpečiť realizáciu obstarania prác, tovarov a služieb formou elektronickej aukcie pri dodržaní § 5, ods. 12 zákona č. 25/2006 Z. z. v platnom znení a opravy miestnych komunikácií obstarať ako jeden predmet zákazky.
2/ Mestskej rade, aby v prípade úspory finančných prostriedkov, po realizácii verejného obstarávania podľa jednotlivých rozpočtových položiek, zabezpečila ich vrátenie do rezervného fondu pri najbližšej rozpočtovej úprave.

 

Otázky a odpovede

V materiáloch síce nenájdete Ul. Červeňanského a Ul. Fraňa Kráľa je až na ôsmom mieste –  ale zmenou poradia rekonštrukcií sa určite neudialo nič protizákonné. Mesto len uprednostnilo svoju vôľu, či potrebu? proti vôli mestských zastupiteľov. Možno aj preto padli vyjadrenia odchodzích poslancov o zbytočnosti mestského zastupiteľstva.
Jedným zo stredajších bodov rokovania Mestského zastupiteľstva bude aj schválenie návrhu rozpočtového opatrenia č. 7/2012. V tomto opatrení sa okrem iného odsúhlasí aj použitie finančných prostriedkov z Rezervného fondu na opravu spomínaných ulíc. Ivan Rončák z neziskovej organizácie Transparency international sa pre Žilinský večerník vyjadril, že „ak poslanci použitie prostriedkov dodatočne neodsúhlasia, mesto nebude môcť faktúry preplatiť a zodpovednosť za to bude niesť primátor.

Otázkou je – aké stanovisko prednesie na mestskom zastupiteľstve pán primátor a ako obháji spôsob konania svojich podriadených v prípade sporných rekonštrukcií?Kedže v predloženom rozpočtovom opatrení sú mínusové položky pri ďalších naplánovaných uliciach, ako sa bude postupovať pri rekonštrukciách týchto ulíc? Odpovede na tieto otázky sa určite môžete dozvedieť už túto stredu (14.11.2012) v Dome kultúry.

Program Mestského zastupiteľstva

 

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky