Ministerstvo obhajuje transformáciu záchraniek

Zachranme zachranku.Od apríla pribudnú ambulancie ZZS bez lekára, transformácia čaká 26 staníc rýchlej lekárskej pomoci. Ušetrené peniaze sa použijú na zvýšenie mesačných platieb pre záchranky ako i na zvýšenie kilometrovného – uviedla tlačová agentúra SITA. Realita je asi taká, že peniaze zoberú nám – pacientom, a dajú ich firme, ktorá záchranky prevádzkuje. A to s najväčšou pravdepodobnosťou dotkne aj pacientov celého Bytčianska.

Od prvého apríla čaká 26 staníc rýchlej lekárskej pomoci (RLP) transformácia na stanice rýchlej zdravotnej pomoci (RZP), kde na palube sanitky už nebude prítomný lekár. Pre agentúru SITA to uviedol štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Viliam Čišlák. Ten občanov zároveň ubezpečil, že dostupnosť neodkladnej zdravotnej starostlivosti bude zachovaná, i naďalej ostáva v prevádzke 280 ambulancií. Zmena siete sa dotkne všetkých krajov.

Po novom by pacienti mali mať k dispozícií 92 staníc RLP a 181 staníc RZP. Počet siedmich posádok vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (ZZS) zostáva i naďalej zachovaný. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) vychádzalo pri zmenách v ZZS z analýzy, ktorú vypracovalo Operačné stredisko ZZS. Ako spresnil jeho riaditeľ Ľubomír Kočiš, štúdiu realizovali v rokoch 2010 až 2012, pričom jej závery vychádzajú najmä so skúseností v teréne. „V mnohých prípadoch sme boli svedkami akéhosi zneužívania ambulancií, ktorých súčasťou boli aj lekári. Zasahovali napríklad pri jednoduchých prípadoch, ako ošetrenie osoby pod vplyvom alkoholu a jej následný odvoz domov, či pri ľahkých poraneniach,“ povedal Kočiš.

OBČANIA SÚ PROTI

Nechceme byť občanmi druhej kategórie! Preto sa dnes musíme spojiť a svojimi podpismi zmeniť zámer Ministerstva zdravotníctva SR, ktoré v našom viac ako 30-tisícovom okrese plánuje v Rýchlej zdravotnej službe zrušiť pozíciu lekára. My nie sme občanmi druhej kategórie a z Ústavy SR máme nárok na rovnakú zdravotnú starostlivosť, ako občania okresov, v ktorých lekár v Rýchlej lekárskej službe zostane. Tak znie výzva na podpis petície, ktorú pripravili ako reakciu na kroky ministerstva Ing. P. Bologa a M. Filek. 

Otvorený list ministerke 

„Vážená pani ministerka, zdravie na Slovensku za vlády SMER-u je len pre vyvolených! Sme snáď občanmi druhej kategórie? Ako môže ministerka dopustiť, aby boli ohrozené životy a zdravie obyvateľov nášho okresu? Presne takéto hlasy zaznievajú z úst obyvateľov okresu Bytča po tom, čo Operačné stredisko zverejnilo informáciu, že v Bytči pretransformuje Záchrannú lekársku službu na Záchrannú zdravotnú službu. V okrese, ktorý má viac ako 30-tisíc obyvateľov, hornatý terén, nedostupné samoty a lazy, a vzdialenosti, ktoré musí prekonať ku pacientom predstavujú aj 30 km, má zostať záchranka bez lekára. Ľudia sú zdesení a sklamaní. Avšak zostala im nádej. Zorganizovali sme petíciu a zdvorilo Vás, vážená pani ministerka, žiadame o 5 minút Vášho drahocenného času, počas ktorých by sme Vám radi odovzdali podpisy a uviedli dôvody, pre ktoré si myslíme, že sa Operačné stredisko pri návrhu zmien v Okrese Bytča pomýlilo.“ citované z otvoreného listu, ktorý adresovali ministerke zdravotníctva Zvolenskej Bologa s Filekom.

Ministerka ich neprijala

„Ministerstvo dnes zverejnilo informáciu, ktorej sme sa obávali, že 26 záchranok na Slovensku bude bez lekára. Medzi nimi pravdepodobne aj Bytča. Ministerka zdravotníctva nás neprijala. Posunula našu žiadosť o predloženie petície štátnemu tajomníkovi Čislákovi. Má sa nám ozvať, kedy nás príjme. Sme hlboko presvedčení, že v prípade Bytče sa ministerstvo zmýlilo. Budeme bojovať dovtedy, kým rozhodnutie nezmenia.“ – uviedol na sociálnej sieti jeden z organizátorov petície Filek.

Ešte nie je nič stratené a preto ak ste ešte nepodpísali petíciu, do konca tak určite môžete urobiť.

Text petície

My, podpísaní obyvatelia okresu Bytča, žiadame Ministerstvo zdravotníctva SR, aby prehodnotilo svoj zámer pretransformovať od 1. apríla Rýchlu lekársku pomoc v okrese Bytča na Rýchlu zdravotnú službu a zrušiť v nej pracovnú pozíciu lekár. V spádovej oblasti, ktorá zahŕňa viac ako 30-tisíc obyvateľov, by ho mal nahradiť len profesionálny záchranár. Obávame sa, že by tým mohlo dôjsť k ohrozeniu života a zdravia pacientov.

Podporte petíciu

Aj svojim podpisom môžete podporiť petíciu za zachovanie našej záchranky. Petičné hárky si môžte jednoducho stiahnúť a vytlačiť, potom vyplniť a zaniesť na podpisové miesta. Na podpisových miestach ich môžete aj svojim podpisom podporiť.

Podpisové miesta

  •  Večierka Stanko Struhal – na sídlisku
  • Zberňa stávok Tipos, Pavlína Kostelná – oproti mestskej polícii
 

Foto: tvnoviny.sk

Zanechať prvý komentár