Koniec detského domova v Bytči?

Zrušia detský domov v Bytči?V posledných dňoch rezonuje medzi obyvateľmi mesta téma zrušenia detského domova. Podľa viacerých obyvateľov sa majú do zrušeného detského domova nasťahovať rómovia. Občania protestujú a rómov v detskom domove rozhodne nechcú. Mesto Bytča na svojich stránkach vydalo k tejto téme na svojej stránke vyjadrenie, v ktorom cituje hovorcu Ústredia práce, ktorý rušenie detského domova považuje za neaktuálne.

Podľa hovorcu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Mgr. Petra Zemana: „Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny rozhodne nemá v úmysle zrušiť Detský domov v Bytči. V rámci postupnej deinštitucionalizácie náhradnej starostlivosti však môže dôjsť k opusteniu súčasnej budovy.  Je to však otázka najbližších rokov a rozhodne nie je akútne aktuálna v súčasnom období“.

Projekt postupnej deinštitucionalizácie náhradnej starostlivosti by mal prebehnúť do roku 2020. „Budúcnosť náhradnej starostlivosti v zmysle tohto projektu je totiž založená na menších skupinách detí, vychovávaných v prostredí čo najbližšom rodinnému a postupne sa bude upúšťať od umiestňovania detí do domovov internátneho typu. Rozhodne to však nie je aktuálna téma v Bytči, tu sa ešte ani len nezačali prípravné kroky“, uviedol pre Žilinský večerník Peter Zeman.

Nechcú prísť o prácu

„Projekt už dávno začal a zamestnancov nútia, aby si do svojej starostlivosti zobrali svojich chovancov. Vraj ak nechcú prísť o prácu, budú tak musieť urobiť. Z ústredia práce vraj plánujú nakúpiť menšie rodinné domčeky, alebo pozemky, na ktorých ich postavia a detský domov bude voľný. Do neho buď nasťahujú rómov – alebo pôjde na predaj. Veď by to bol celkom pekný penziónik“, – ozval sa nám do redakcie rozhorčený občan.

„Ak sa projekt aj v budúcnosti zrealizuje, budovu bude musieť Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny v prvom rade ponúknuť štátu. To, čo sa bude ďalej s budovou diať a aké sa pre ňu nájde využitie, to už nie je v našej kompetencií“ – uzavrel pre Žilinský večerník hovorca Peter Zeman.

My môžme len spoločne uzavrieť „ukáže čas“.

 

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky