Projekt výstavby chodníka pri ZŠ ešte viac ohrozí deti a ich zdravie

Projekt chodníka„Prioritou primátora Mesta Bytča je bezpečnosť detí.“ Takto sa vyjadrila na jeho adresu prednostka Mestského úradu Alžbeta Kramárová v článku, v ktorom obhajovala použitie dotácie, ktorú mestu poskytla pred voľbami vláda SR. Je tomu ale skutočne tak? Pozrime sa na projekt ktorý pripravil podrobnejšie.

Riešiť bezpečnosť detí pred ZŠ je mimoriadne dôležité. To si uvedomujeme všetci. Ale na mieste je otázka, či spôsob, ktorý zvolil a presadzuje pán primátor, je skutočne najvhodnejší. Podľa nášho názoru vybudovanie chodníka od autobusovej zastávky k bočnému vchodu do ZŠ, nijako k bezpečnosti detí neprispeje, ba práve naopak, ešte viac ich ohrozí.

Aj z videa, ktoré niekoľko dní robila pred školou mestská polícia, je jasne vidieť, že smerom od autobusovej zastávky ku vchodu od sídliska, takmer nikto nechodí. Veď prečo by aj mali deti chodiť tadiaľ, keď im autobus zastaví vždy pred druhým vchodom na Mierovej ulici, ktorý je pre ne úplne komfortný a bezpečný? Aký zmysel by pre ne malo, aby sme ich nútili obchádzať celú školu do bočného vchodu? A navyše, keby to aj robili, tak by mohli použiť chodník na druhej strane cesty, ktorý tam aj v súčasnosti je.

Za ďalšie, projekt chodníka počíta s tým, že skončí pri autobusovej zastávke, ktorú budú musieť deti aj tak obísť tým, že vstúpia na vozovku. Takže budú ešte o to viac ohrozené, keďže budú na vozovku vstupovať spoza zastávky a nebude ich vidno. Akú má toto logiku?

Nebolo by lepšie a prospešnejšie namiesto chodníka urobiť pre množstvo detí, ktoré chodia do školy zo sídliska, bezpečné priechody od potravín a tiež z krížneho chodníka na gaštanovej ulici a umiestniť ich medzi dva spomaľovače automobilov? Mimochodom o takýto retardér ľudia primátora niekoľko rokov žiadajú. Neúspešne. Aj tým dokazuje, ako mu v skutočnosti záleží na bezpečnosti detí.

Takéto riešenie by bolo oveľa bezpečnejšie pre stovky detí, ktoré chodia do školy zo sídliska, ako nezmyselné vybudovanie chodníka popri plote školy, po ktorom by aj tak nikto nechodil, a keby aj chodil, tak by bola ohrozená jeho bezpečnosť.

Ani takéto riešenie však nie je ideálne. Vchod, ktorý je z Komenského ulice, je totiž projektovaný ako zásobovací, aj sa tak využíva. Nezriedka tadiaľto do areálu, práve v čase, kedy chodí väčšina detí do školy, prichádzajú aj zásobovacie autá do jedálne. Napríklad aj vo štvrtok 5. 3. tam vchádzali pred 7.15 h naraz rovno štyri takéto autá. Prečo chceme deti nasmerovať k tomuto vchodu? Oveľa lepšie by bolo zamyslieť sa nad tým, ako deti priviesť do školy tak, aby sa vyhli týmto kolíznym situáciám. To je ale dôvod na zamyslenie, odbornú diskusiu a diskusiu s občanmi. A po tejto diskusii a návrhu, ktorý vypracujú dopravní odborníci, by sme mohli pristúpiť ku skutočne zmysluplnému riešeniu, ktoré bude financované z rozpočtu mesta Bytča.

chodnik-zs-mieru

To ale nie je všetko, prečo si poslanci z neformálneho otvoreného klubu myslíme, že projekt, ktorý presadzuje pán primátor, by nemal byť v takejto podobne zrealizovaný, a prečo ho nepodporíme. Ak by totiž zrealizovaný bol, za obeť by mu padlo niekoľko stromov, 8 vysokých briez, ktoré na tomto mieste tvoria izolačnú zeleň od cesty. Zároveň by sa zlikvidoval ďalší trávnik. Vyrúb týchto stromov a nahradenie zelene zbytočným chodníkom, to je vec, ktorú v žiadnom prípade nemôžeme dovoliť. Viem, aké argumenty bude používať pán primátor, aby nás pred obyvateľmi vydieral. Hovoriť bude o alergénoch, ktorými vraj sú brezy. Ale čo dnes nie je alergén? Máme na sídlisku lipy, brezy, trávy… To chceme všetky listnaté stromy a všetky trávy z mesta odstrániť? Toto nie je problém alergénov, ale problém ľudí a dnešnej spoločnosti. Oveľa väčším problémom bude, keď stromy vyrežeme, rozšírime komunikáciu a splodiny z áut pôjdu rovno do okien školy, namiesto toho, aby ich zachytila izolačná zeleň, v tomto prípade brezy.

A ešte si dovolím krátku poznámku k tomu, čo tvrdí pán primátor, a síce, že peniaze vybavil účelovo na tento projekt konkrétneho chodníka. Citovať budem priamo z odpovede tlačového odboru ministerstva financií, ktoré mi zaslalo na moje otázky: „Ministerstvo určilo účel použitia dotácie v súlade s citovaným uznesením a neobmedzovalo jeho použitie na konkrétne chodníky. Z uvedeného vyplýva, že je na rozhodnutí mesta Bytča, ktoré chodníky v jeho katastrálnom území budú rekonštruované.“

A ja len dodám, že použitie prostriedkov z rozpočtu mesta je výhradne v kompetencií mestského zastupiteľstva. A tu sa poslanci dohodli, že tieto peniaze, ktoré boli mestu Bytča poukázané na „rekonštrukciu chodníkov“, nepoužijú na nezmyselné vybudovanie nového chodníka a vyrezanie ďalších stromov a zničenie zelene, ale použijú ich na skutočnú rekonštrukciu. Na vypracovanie projektu debarierizácie, aby sa po meste mohli ľahšie pohybovať nielen Bytčania odkázaní na invalidný vozík, ale aj starší ľudia s paličkami, a mamičky s deťmi. Vnímame to totiž ako náš obrovský dlh voči tejto ohrozenej skupine obyvateľov a ako šancu, ako aspoň čiastočne tento dlh splatiť. Bohužiaľ, primátor mesta sa rozhodol s nami bojovať a tvrdohlavo presadzovať svoj názor, hoci je aj nezmyselný, nič nerieši a hoci dobre vie, že rozhodnutie o tom, ako sa použijú finančné prostriedky je výhradnou kompetenciu poslancov a on do toho nemá čo hovoriť. Aký má na to skutočný dôvod? To sa môžeme len domnievať. Možno nám mnohé napovie meno prípadného zhotoviteľa stavby.

Ešte dodám, že zároveň budeme žiadať zmysluplné a odborné posúdenie situácia dopravy pri ZŠ Ul. Mieru, vypracovanie odbornej štúdie bezpečnosti detí a jej následné zrealizovanie. A do tej doby osadíme pri škole spomaľovače a medzi ne namaľujeme priechody pre chodcov. Toto je naša predstava skutočného záujmu o bezpečnosť detí.

Zanechať prvý komentár