Petícia za kultúrnu pamiatku.

synagogaPrimátor mesta Bytča Miroslav Minárčík nepodpísal uznesenie Mestského zastupiteľstva, ktorým poslanci odsúhlasili prebratie objektu synagógy od súčasného majiteľa a prípravy zmluvy na odkúpenie pozemkov pod synagógou. Svoje rozhodnutie primátor odôvodnil podľa poslanca Fileka polopravdami. Ako sa uvádza v texte petície, všetky jeho odôvodnenia a obavy sú úplne zbytočné. Potvrdil to aj Miloš Dudáš, riaditeľ pamiatkového úradu v rozhovore. V texte nájdete celé znenie petície.

Milí Bytčania, ľudia, ktorí máte radi naše mesto!

Primátor Miroslav Minárčik nepodpísal schválené uznesenie Mestského zastupiteľstva, na základe ktorého mohlo mesto bezplatne získať do svojho vlastníctva budovu Národnej kultúrnej pamiatky – synagógy v Bytči a za výhodných podmienok odkúpiť pozemok, ktorý k objektu patrí. Ak mesto túto budovu nezíska, reálne hrozí, že synagóga sa pre dlhotrvajúci súdny spor majiteľov budovy a majiteľa pozemku, dostane do rúk súkromníka a definitívne schátra. Potom už nikdy nebude šanca, aby ju mesto získalo a postupne zrekonštruovalo pre svojich obyvateľov.

Primátor nepodpísanie uznesenia zdôvodňuje polopravdami. Argumentuje, že mesto, ako prípadný nový vlastník, musí pamiatkový úrad požiadať o schválenie zámeru využitia objektu, pričom ten ho nemusí schváliť. „Nevidím v tom veľký problém. Súčasní majitelia totiž majú schválený zámer a ten platí. Ak by mesto, ako potenciálny nový vlastník, požiadalo o vydanie rovnakého zámeru, my by sme mu ho vydali. Veď by bolo nelogické, aby sme totožný zámer jednému vlastníkovi schválili a druhému nie. Veľmi rýchlo by sme vedeli schváliť aj jeho možnú zmenu, či aktualizáciu. Ak by malo mesto v tomto smere pochybnosti, môžeme mu dopredu, ešte pred podpisom darovacej, či kúpnej zmluvy, vydať na jeho žiadosť metodické usmernenie, kde špecifikujeme požiadavky z hľadiska ochrany pamiatkového fondu a využitia objektu. Jednoducho, či daný zámer je pre pamiatkarov prijateľný,“ potvrdil riaditeľ Krajského pamiatkového úradu.

Miroslav Minárčik sa ďalej odvoláva na to, že mesto nemá dostatok finančných prostriedkov na rekonštrukciu synagógy, pričom na poskytnutie príspevku od štátu nemá právny nárok. „Jedným z práv vlastníka národnej kultúrnej pamiatky je možnosť získať finančný grant z ministerstva kultúry. Naozaj na to nie je právny nárok, ale v tomto prípade je veľmi veľká pravdepodobnosť, že synagóga grant dostane. Obzvlášť keď oň požiada mesto, ktoré je ako žiadateľ pre ministerstvo kultúrny vhodným partnerom. Dokonca jedným z najlepších. Ale napríklad to platí aj pre Nórske alebo štrukturálne fondy. Aj z nich by mesto mohlo postupne čerpať finančné prostriedky na obnovu. Keď o dotáciu žiada samospráva, je to zvyčajne spojené s jej využitím pre občanov, pre verejnosť a to je vždy veľké plus,“ povedal Miloš Dudáš, riaditeľ pamiatkového úradu.

Podľa Dudáša tento objekt je svojou históriou, aj tým, koľko už toho stihli súčasný vlastníci, OZ Biblické centrum, vykonať, predurčený na to, aby dotáciu získal. „Bytčianska synagóga, jej spoločenský význam, história, architektonická, umelecko-remeselná a výtvarná hodnota a kvalita doteraz vynaloženej práce na jej obnove dávajú vysoký predpoklad pozitívneho výsledku. Navyše toto je stavba, ktorej obnovu považuje Krajský pamiatkový úrad Žilina za jednu z priorít v kraji, a preto finančný grant z ministerstva kultúry budeme intenzívne podporovať,“ dodal riaditeľ KPÚ.

Význam synagógy, ako kultúrnej pamiatky, je pre rozvoj a význam mesta Bytča obrovský. Spojenie bytčiansky zámok + sobášny palác + synagóga + možnosti turistiky v okolí, môže do mesta prilákať množstvo turistov a zvýšiť význam mesta Bytča nielen v rámci regiónu, ale aj v rámci Slovenska a v zahraničí. Treba však na tom tvrdo pracovať. Príprava a rokovania s majiteľmi objektu synagógy a pozemku stála polročné úsilie. Teraz sa rodený Kotešovčan, ktorý stojí na čele mesta, rozhodol toto úsilie a hlavne obrovskú šancu pre naše mesto nepochopiteľne zahodiť. Miroslav Minárčik opäť ukazuje, že mu nezáleží na Meste Bytča, že k nemu nemá žiadny vzťah. Dokonca vie byť až nebezpečne cynický. Ako inak sa dá chápať jeho vyjadrenie, keď na zasadnutí Mestskej rady na margo zlého stavu synagógy prehlásil: „Za to, v akom je stave, si môžu Židia sami.“ Áno, dobre počujete! Židia, ktorí boli počas II. svetovej vojny odvlečení do koncentračných táborov, v ktorých zahynuli, si sami môžu za to, že sa bytčianska synagóga rozpadá. Nedovoľme človeku, ktorý mesto devastuje nielen fyzicky, ale aj morálne, aby zlikvidoval ešte aj bytčiansku synagógu, ktorá môže byť onedlho základným pilierom turistického ruchu a symbolom hrdosti na slávnu históriu, ktorú sme, bohužiaľ, doteraz nevedeli využiť.

Súčasný primátor sa k mestu, ktoré vedie, správa necitlivo. Veď jeho podpis je už aj pod búracím povolením vily čestného občana Mesta Bytča, dlhoročného starostu a ministra Martina Mičuru, na mieste ktorej postavili v centre mesta Lidl. Jeho podpis je aj na množstve stavebných povolení v rozpore s územným plánom, ktoré protiprávne a natrvalo zmenili jeho charakter, vyvolali protesty, znehodnotili životy ľudí a skomplikovali dopravnú situáciu – Jednota na Hlinkovej (kde prokuratúra konštatovala 11 porušení zákona), výstavba rodinných domov na poli vedľa sadu, Biely potok za Váhom a ďalšie.

Bytčania, priatelia, nedovoľme, aby mesto vďaka nemu prišlo o ďalšiu vzácnu pamiatku! Podporte prosím našu snahu a podpíšte petíciu, ktorou vyzývame poslancov mesta Bytča, aby prelomili primátorovo veto a na najbližšom mimoriadnom zasadnutí zastupiteľstva znovu zahlasovali za prijaté uznesenie. Ak sa tak nestane, mesto nestihne na jeseň podať žiadosť o dotáciu z ministerstva kultúry a synagóga bude naďalej chátrať! A to je zrejme presne to, o čo primátorovi ide. Nedovoľme to!

Podpíšte prosím petíciu a hárok zaneste do 29. júla do Restaurant Gallery, Treskoňova 816/1, vedľa Domu kultúry, prípadne sa u vás osobne zastavím a vyzdvihnem si ho. Veľmi pekne ďakujem za pomoc pri záchrane Národnej kultúrnej pamiatky, na ktorú môžu byť Bytčania hrdí!   

Michal Filek, poslanec MZ v Bytči

Zanechať prvý komentár