5 tipov ako znížiť náklady na kúrenie účinne a dlhodobo

Počas chladných a mrazivých dní je pobyt v teplom vyhriatom domove na nezaplatenie. Dostatočné kúrenie  v domácnosti je počas zimy nielen príjemné, ale najmä nutné. Horšie však je, keď sa po vykurovacom období objaví v schránke účet. Ako dosiahnuť aby bol čo najnižší?

So zimnými mesiacmi prichádza studené a mrazivé počasie a zvyšuje sa potreba vykurovania. Poplatky a vykurovacie náklady sa každým rokom zvyšujú, a preto je vhodnejšie postarať sa o zníženie vykurovania efektívne a na čo najdlhšiu dobu. Prinášame niekoľko tipov ako na to.

naklady-vykurovanie

  1. Zvážte zateplenie budovy

Hoci zateplenie budovy nie je celkom lacnou záležitosťou, táto investícia má tendenciu sa časom vrátiť v podobe polovičných nákladov na kúrenie. Dôležité je však získať konsenzus od všetkých vlastníkov bytov pokiaľ žijete v bytovke alebo paneláku a tiež je nutné sa dohodnúť na dlhodobom spoločnom splácaní úveru.

  1. Namontujte vonkajšie rolety a žalúzie

Pevné vonkajšie rolety alebo žalúzie slúžia  nielen na tienenie pred slnečnými lúčmi. Rozdiel v nich je hlavne v spôsobe fungovania. Zatiaľ čo žalúzie je možné otvárať a zatvárať a nemusíte ich vyťahovať, rolety môžete sťahovať a vyťahovať presne podľa vašich potrieb.

Veľkou výhodou oboch typov je ich izolačná funkcia. V lete neprepúšťajú teplo do interiéru a naopak v zime zabraňujú úniku tepla z priestorov von. Znižujú tak náklady na klimatizáciu a tiež vykurovanie. Vďaka veľkému výberu dizajnu a farieb si dokážete doladiť vzhľad roliet či žalúzií k vonkajšej fasáde, tak aby vytvorili jednoliaty celok.

  1. Odokryte radiátory a vykurovacie telesá

Veľkou chybou pri vykurovaní býva prekrývanie radiátorov rôznymi predmetmi, ktoré bránia prenikať teplu to miestností. Ak napríklad sušíte bielizeň vo vnútri, nevešajte ju po radiátoroch, ale na sušiak. Teplo z vykurovacích telies sa musí dostať do priestoru bez prekážky. Ak máte v obľube  dlhé závesy, upnite ich počas vykurovania sponou, aby sa teplo nedostávalo iba za závesy, ale do celého priestoru.

  1. Zatvorte málo využívané miestnosti

V závislosti od toho aký veľký dom alebo byt obývate a koľko ľudí vo vašej domácnosti žije, je možné že sú miestnosti, ktoré využívate veľmi málo alebo naozaj len príležitostne. Vykurovať tieto priestory nemá preto žiaden účel ani opodstatnenie. Aby ste ušetrili na kúrení, zatvorte dvere do nevyužívaných izieb. Avšak pozor! Nenechávajte ani nevyužívané miestnosti úplne vychladnúť, najmä ak vedú stenami vodovodné trubky.

  1. Utesnite priestory okolo potrubia

Potrubie vo vašej domácnosti môže predstavovať tiež jednu z možností úniku tepla. Ak je potrubie v neizolovaných priestoroch ako je pivnica alebo garáž, utesnite otvory okolo kĺbov potrubia, pretože práve tadiaľ často uniká teplo von. Na utesnenie pokojne použite tmel alebo fóliovú pásku.

Hoci sa môže zdať, že teplejšie zimy nás nútia kúriť oveľa menej, ceny vykurovania nás môžu stále nemilo prekvapiť.

Ktorý z našich tipov vyskúšate ako prvý?

Zdroj obrázka:
fizkes/Shutterstock.com

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky