4 jednoduché tipy, ako udržať vášho psa fit aj počas zimy

Vedeli ste, že zimné priberanie nie je len ľudskou záležitosťou? Výkyvy teplôt a skracujúce sa dni spôsobujú metabolické a hormonálne zmeny aj u vašich maznáčikov. Očakávajte, že ich nároky na konzumáciu krmiva sa budú zvyšovať. Ako udržať psa fit a zabrániť nadváhe?

Prečo psom v zime chutí viac?

Energetické požiadavky organizmu sa s poklesom teplôt zvyšujú – telo potrebuje viac živín, aby dokázalo regulovať svoju teplotu a mozog tak signalizuje vyššiu chuť do jedla. Problémom je, že počas zimy majú psy spomalený metabolizmus, ktorý premieňa živiny na energiu, čo následne vedie k ukladaniu tukov. Aj bežné krmivo pre psov, ktoré vášmu miláčikovi “servírujete”, tak môže spôsobiť výrazné priberanie. Ako tomu zabrániť?

 

Pes fit

Tip 1: Znížte príjem maškŕt a pamlskov

S príchodom zimnej sezóny začnite postupne obmedzovať maškrty, ktoré vášmu psovi dávate. To sa týka aj zvyškov jedál, ktorých je hlavne okolo sviatkov naozaj veľa. Chápeme, že chcete niečo z tých chutných pokrmov dopriať aj vášmu štvornohému miláčikovi, veľmi ľahko tak však prijme zbytočné kalórie, ktoré nespáli.

Tip 2: Upravte harmonogram aktivít

Dlhé prechádzky, ktoré s vašim psom podnikáte v lete neprichádzajú pri mínusových teplotách do úvahy. Budete ich teda musieť upraviť a prispôsobiť aktuálnemu počasiu. Počas studených dní odporúčame skôr kratšie prechádzky, viackrát v priebehu dňa, aby váš pes vonku neprechladol.

Tip 3: Stimulujte aktivity vo vnútri

Pokiaľ to nepriaznivé počasie neumožňuje, snažte sa zabaviť psa v interiéri, aby zostal aktívny. Okrem toho, zábavné hry či pútavé hračky dokážu odviesť jeho pozornosť a predĺžiť tak čas do ďalšieho kŕmenia a “žobrania” o jedlo.

Tip 4: Upravte kŕmenie podľa sezónnych potrieb

Prispôsobte kŕmenie aktuálnej úrovni aktivít, ktoré váš pes vykonáva. Je pravdepodobné, že nebude potrebovať prijímať také množstvo kalórií ako v lete, keď aktívne behá a šantí vonku, čím spaľuje veľké množstvo energie. Vyberte tie najlepšie granule pre psov, ktoré budú obsahovať všetky potrebné živiny aj v menších dávkach.

 

Zdroj obrázku: Olena Yakobchuk / Shutterstock.com

Zanechať prvý komentár