Ako si zariadiť malý balkón? Zapojte kreativitu!

Bývate v klasickom panelákovom byte s balkónom, ktorý by ste chceli zútulniť? V tom prípade ste na správnom mieste! Samozrejme, veľké a priestranné terasy sa zariaďujú o čo si ľahšie. To však neznamená, že by ste si balkóny s menšou rozlohou nemohli zútulniť podľa vlastných predstáv. V tomto článku sa dozviete, ako na to.

V mnohých prípadoch sa balkóny využívajú najmä na sušenie bielizne, poprípade na odkladanie nepotrebných vecí. Dôsledkom toho sa ale prichádza o príjemné miesto, kde môžete tráviť voľný čas.

Náš tip: Vyčistite balkón a zbavte ho zbytočností. Namiesto odkladania vecí z bytu si zakúpte originálny balkónový nábytok. Ten si môžete vyhľadať napríklad cez Biano. Prostredníctvom tohto vyhľadávača máte možnosť nájsť tie najvýhodnejšie ponuky, a to vďaka množstvu praktických filtrov. Pri vyhľadávaní si totiž viete nastaviť cenové rozpätie, čo vám zaručí rýchlosť nájdenia toho správneho produktu pre vás.

Zalamujete rukami, lebo máte malý balkón, na ktorý sa toho veľa nezmestí? Aj malý balkón však môže vyzerať útulne a zároveň štýlovo. Postačí, keď si zakúpite pohodlné kreslo, stoličky a malý stolček. A o príjemné prostredie máte postarané!

Ako si zariadiť malý balkón? Zapojte kreativitu!
Zdroj obrázka: dadao / Shutterstock.com

Zabezpečte si súkromie

Veľmi častým problémom panelákových balkónov je nedostatočné súkromie. Ak ho nemáte nasmerovaný do ulice, máte šťastie. Aj napriek tomu si však môžete zvýšiť súkromie tým, že si na zábradlie dáte jednoduchú bambusovú clonu. Skvelým riešením je aj trstinová protipohľadová rohož, ktorá vyniká jednoduchou montážou.

Rozzelenajte si balkón

Ak sa chcete vyhnúť neželaným pohľadom susedov a okoloidúcich, môžete si dať na balkón pergolu.

Náš tip: Nechajte si pergolu obrásť popínavými kvetmi, ktoré si rozhodne zamilujete. Bude to vyzerať úžasne! Alebo umiestnite nejakú sieťovinu na miesto, cez ktoré je najviac vidieť. Následne zasaďte popínavé rastliny a vychutnajte si dokonalé súkromie a atmosféru.

Patríte k milovníkom rastlín? V tom prípade si vytvorte malú balkónovú záhradku! Zasaďte si obľúbené bylinky, zeleninu či ovocie do kvetináčov a užívajte si úrodu.

Ako si zariadiť malý balkón? Zapojte kreativitu!
Zdroj obrázka: Isa Long / Shutterstock.com

Zmeňte dlažbu

Väčšina malých balkónov má na pohľad studené dlaždice. Vyskúšajte preto na začiatok zmeniť dlažbu. Ak máte balkón s malou rozlohou, nebude to ani príliš finančne náročné. Pre väčší užívateľský komfort a lepší estetický zážitok môžete zvoliť napríklad drevenú dlažbu. Ak ju poukladáte rôznymi smermi, balkón opticky rozšírite.

Bývate v prenajatom byte? Aj tak máme pre vás riešenie! Existuje totiž dlažba, ktorá sa dá nalepiť na pôvodnú podlahu. Môžete si ju tak na istý čas nalepiť a pri odchode z prenajatého bytu si ju jednoducho zoberiete so sebou a nájdete jej využitie inde.

Využite balkón naplno

Balkón je skvelé miesto nielen na relax, ale tiež na prácu alebo posedenie s priateľmi. Ak má menšie rozmery, nemusí to byť automaticky nevýhodou. Aj na menšom balkóne si totiž viete spraviť vlastný čítací či pracovný kútik, prípadne priestor na relaxačné aktivity.

Okrem iného, môžete si zakúpiť aj stolček vo forme drevenej truhlice. Ide o veľmi praktický kus nábytku, ktorý budete vedieť využiť aj ako úložné miesto. To sa na balkóne rozhodne zíde.

Ako si zariadiť malý balkón? Zapojte kreativitu!
Zdroj obrázka: Anna Nahabed / Shutterstock.com

Nezabúdajte na štýl

Možno si poviete, že malý balkón nebude nikdy štýlový. Musíme vás však vyviesť z omylu. Aj takýto menší priestor totiž dokáže upútať eleganciou a komfortom. Pri jeho zariaďovaní sa preto nebojte popustiť uzdu fantázii. Ak máte radi svetielka, zakúpte si napríklad malé lampióny, prípadne sviečky či solárne lampy.

Náš tip: Pravdepodobne nechcete, aby váš balkón vyzeral ako skladisko nepotrebných vecí. Aj z tohto dôvodu by ste si mali zaobstarať originálny balkónový nábytok, ktorý je štýlový a zároveň aj maximálne praktický.

Veríme, že sme vás našimi tipmi inšpirovali a váš malý balkón si tak zariadite podľa vlastných predstáv. Nezabúdajte do toho vložiť kreativitu! No myslite pri tom tiež na to, že aj zariaďovanie malého priestoru má svoje hranice a netreba to preháňať.

Zanechať prvý komentár